自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

我會問老爺:「究竟係佢地兩公婆自己想買定老爺想佢地買?如果佢地自己真心想入市就自己搵佢亞哥傾,如果c6肯,而又要加按先有錢,按邊間係我地兩公婆嘅事,老爺你吾駛操心,但叔仔要諗清楚,無理由佢買樓影響我地生活,所以我地加按個部分佢地要負責供返,亦啫係要兩邊供,佢承吾承受到先

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

如果叔仔唔知老爺開口問你借錢,不如直接同叔仔講「唔好意思,有小朋友開支大,借唔到首期比你」,等佢唔好意思,可能會話鬼佢老豆多事

lilylily107    發表於 16-5-21 14:37
topyy    發表於 16-5-21 09:54

珍珠宮

o_____o 發表於 16-5-21 01:17
可能人地根本唔想買樓,係你62自己多事姐。我老公細佬一家都係住政府宿舍,1千蚊租,我62幾年前又係話佢地 ...

我都覺得樓主62似睇完新聞報導就認定今次實有機,點知細仔hea答無錢,所以即時打大新抱主意

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:凍檸檬茶 發表於 16-5-21 01:00 即刻

原帖由 lalang02 於 16-05-21 發表
其實另外個層係我阿媽買俾我架,但老爺成日覺得係我老公出。但老公話唔好講太多,廢事煩,所以一直無解釋 ...
你同你62講。

我要問下我媽媽先喎,始終層樓我媽媽買比我既,點都要問下佢意見既。不過應該機會不大架。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

子爵府

回覆:lalang02 的帖子

唔喇,我已經按左,幫我弟/妹

大宅

畀面勳章

回覆:有時唔明男家思維點解可以咁唔正常

月入7、8萬都可以買居屋?

子爵府

畀面勳章

同62講,我娘家真係要念兄弟姊妹情,都要計息口,仲好貴架

男爵府

認識瑞士牛牛第四回

我都覺男家思想呢世都諗唔通架喇!我都盡量唔問 C6,你屋企自己傾掂數,唔好攪到我!

男爵府

認識瑞士牛牛第四回

引用:我都覺男家思想呢世都諗唔通架喇!我都盡量

原帖由 jd21 於 16-05-21 發表
我都覺男家思想呢世都諗唔通架喇!我都盡量唔問 C6,你屋企自己傾掂數,唔好攪到我!

...
下次聽到唔到路,就話唔得閒收線

珍珠宮

回覆樓主:

你62

水晶宮

lalang02 發表於 16-5-21 01:04
其實另外個層係我阿媽買俾我架,但老爺成日覺得係我老公出。但老公話唔好講太多,廢事煩,所以一直無解釋 ...

自己阿媽買既更加要講啦,俾佢知你有娘家做後盾,又有經濟支持,唔係靠你男家,唔好蝦我呀!

珍珠宮

回覆樓主:

咁如果老爺誤會層樓係你老公買俾你嘅, 打你層樓主意都好正常, 因為佢覺得你已攞著數嘛。

下次老爺再講, 你直接搵老公聽 或者同老爺講 “我會自己同叔仔佢地傾下架喇! 唔駛勞煩你老人家出面啦”

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lalang02 發表於 16-5-21 00:51
今晚11點,老爺打電話黎啦。以為佢想問下阿仔點呀,有無食飯個d。

點知打黎講新樓算煥然一居,有少少打左 ...
老爺搵我,我直接講唔會加按了,如果佢問點解,就話我都有自己家庭計劃。
或者唔會和老公講,唔想再生支折,講都請佢當冇聽過,收心底算。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:lalang02+發表於+16-5-21+01:04+其實

原帖由 凍檸檬茶 於 16-05-21 發表
佢地覺得層樓喺你老公資產 屬於佢地家既物業

你老公有責任講清楚 依啲野好大問題 你無佔過便宜仲比人屈 ...
X 2; 我擔心而家講,佢哋都唔信,錯失咗最好時機,不過俾我會照講,唔通俾人咁蝦仲唔講?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

底能
又係咁
有事自己人,冇事就唔識人
咁鍾意按未按佢自己嗰層囉,關你咩事?
點排都未都你啦

琥珀宮

o_____o 發表於 16-5-21 01:17
可能人地根本唔想買樓,係你62自己多事姐。我老公細佬一家都係住政府宿舍,1千蚊租,我62幾年前又係話佢地 ...

下?咁都得,62自己點解唔出聲?唔出聲收嗰個以為係送比佢嘛

琥珀宮

milky_red 發表於 16-5-21 07:43
X 2; 我擔心而家講,佢哋都唔信,錯失咗最好時機,不過俾我會照講,唔通俾人咁蝦仲唔講?

...

使鬼理佢地信唔信?係你就係你,不過上得bk多,買樓賣樓幾多資產都係兩公婆嘅事,唔好比其他人知。有個親戚又係幾層樓係手,佢個弟婦成日叫個姑奶比層樓佢住,當睇住間屋喎,都低能,點解d可以咁貪心?

琥珀宮

回覆樓主:

多餘,搵咁多錢,仲要公務員,實借到九成啦,使鬼問個阿哥借咩,62係問個大新抱攞,唔係借!

大宅

引用:Quote:o_____o 發表於 16-5-21 01:17 可能

原帖由 lalang02 於 16-05-21 發表
佢地住個d只可以住3年,而家住左1年。其實睇定樓差唔多。不過點解要我地幫? 之後99話我無親情,唔念兄弟情 ...
噢…即係叫你問銀行借錢,然後再借比叔仔。不過兄弟情呢啲野就交應該比佢兩兄弟處理,今日好拿拿臨同老公講啦。仲有親情呀,唔知6299又打算點幫手呢?

大宅

回覆:雞蛋公主59 的帖子

講真,叔仔兩公婆既收入點會買唔到樓呀,一係未睇啱,可能係要求高啦,又或者佢地未打算置業,想繼續自由自在既高質素生活。

首頁
12345...9

尾頁

跳至