自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

育兒性格勳章

charlieXD 發表於 16-6-7 19:58
我個小朋友2歲3個月啦
仲未介到片

我仔之前兩歲幾戒過一日,之後唔肯,我冇迫佢,怕嚇怕佢,到而家三歲三個月,只係用左兩日時間已經完全可以戒到(除咗晚上瞓教),初初要不斷提佢v v ,如果佢去到仲要勁讚佢,試多2次比佢自己試下再參與下,慢慢就會成功

侯爵府

回覆樓主:

2歳幾啫,唔得咪遲D先囉!

我亞囝2歲半時候介過一次,成2星期都唔得,甘我就尤佢,著返片褲先囉!
之後兩個月後再試過,前後試到3歲3個月就得咗,前後用咗2日,一條底褲都冇濕到就介咗, 所以唔好心急。

大宅

我囡2.5 years old . 早二星期朝早起新都去potty 成功咗一至二次,而家唔肯坐!我冇同佢著片,佢不斷要求著勁哭,著咗後係片vv. 唉唔知㸃算,比老師吹啦!

大宅

回覆樓主:

各位的回覆好有用

大宅

回覆:rayrayus 的帖子

咁又係,九月返幼稚園,呢兩日開始試,每次不斷講都仲係唔出聲,完全唔示意要去廁所,一日濕十幾條底褲,由朝抹到晚真係好氣餒

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ahyu_0805 發表於 16-6-13 00:53
咁又係,九月返幼稚園,呢兩日開始試,每次不斷講都仲係唔出聲,完全唔示意要去廁所,一日濕十幾條底褲,由 ...

洗尿底都還好,洗屎底就真係慘,好嘔心,不過係做阿媽既必經階段都冇計,我都有一日洗十幾條底既日子。加油呀JM,如果戒片戒到你同小朋友都燥或唔開心既就停一停,過兩星期再試,總會成功

ahyu_0805    發表於 16-6-13 01:57

子爵府

我囡2歲半,用戒片褲,我每半個鐘就捉囡去廁所,初初都有賴落褲仔,佢識講濕住唔舒服,再每次同佢講,wee wee要搵媽媽,4日到,日片就ok了,夜晚我未開始住。
其實始終睇返小朋友,預備好未,我囡唔鍾意坐廁所,我會俾本圖書佢,哄下佢,坐下坐下就慣了

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆:(求辦法)點幫2歲小朋友介片

我個女返學自然介左3歲,不過都係有夜片,其實唔好急,bb愈急愈唔會同你合作。

水晶宮

2024年龍年勳章

charlieXD 發表於 16-6-7 19:58
我個小朋友2歲3個月啦
仲未介到片
佢地冇安全感. 著住片片的安全感. 我個係仔, 而家諗返, 佢地由有意識開始, 就習慣, 認定左, V V 同 POO POO 係痾落片片度. 而家要轉換環境(係佢D v v 同 poo poo), 佢地會驚.

瀨左, 佢地又會以為自己做錯事, 即使我地冇鬧.

我果陣用左頭尾一星期去TRAIN 佢 去廁所V V, 用鴨仔廁. 同佢講鴨仔廁故仔(自己作), 又作歌仔... 目的想佢明白冇左片片唔駛驚, 鴨仔廁會接住, 然後再同vv 同 poo poo say goodbye(咁上下), 成功左就大力讚.... 頭3日我都想C, 第4日開始見曙光....

媽媽加油.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

我女兩歲兩個月時幫佢戒都唔成功,仲嚇到佢匿埋痾。到兩歲四個月再嘗試,用糖引佢,話痾到請佢食,然後就成功了。痾到要好誇張咁讚佢叻,佢會好開心,用左兩日,佢就冇再賴亦都唔需要糖,識得急就自己痾唔洗人提。
其實大人真係冇得急,時候到佢就自己戒到,時候未到點逼都逼唔到仲會嚇親佢。。
從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

珍珠宮

如果叫佢all 落厕所吾all, all 落片度,即時罰佢,比條有尿嘅片佢聞,等佢知道吾岩,以後吾敢再犯,有人試過,成功戒左。

首頁

尾頁

跳至