自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:返大陸做嘢,火車上。。

唔好意思,引咗咁多人入嚟無料到,但我唔經常要返大陸,今日真係大開眼畀。立即想開post share我嗰刻感受。
一個車卡,小學生,幼稚園生都有,感覺真係好似打仗,小朋友大叫四圍跑,飛書包,喺我面前飛過,另一堆小朋友就自己坐,大人企係遠處不時大叫d 唔知咩話,但d 仔又唔理佢,自己有自己玩。另一邊又有幾個小學生食麥當勞,有個大隻妹食到成咀都係包,個同學一講笑,佢噴到一地係。出到車又係周圍跑,樓梯扶手當滑梯sir, 成班小朋友好似放監出嚟,癲咗咁。真係好恐怖!

ps. post 住先,返到屋企先用電腦喺一樓update返

侯爵府

回覆樓主:

大陸人攪亂香港,憎恨大陸人

大宅

引用:回覆 Brainwave 的帖子上星期見識過,3條細

原帖由 yinyin1981 於 16-07-06 發表
回覆 Brainwave 的帖子

上星期見識過,3條細路將佢哋個拉桿書包好似舞龍咁車嚟車去係度玩,車到我的話真係 ...
update 了在一樓,今日我都有見飛書包。D 細路真係好狂野

幸福花    發表於 16-7-7 16:25

大宅

引用:Quote:keroppi_pororo 發表於 16-7-6 15:45

原帖由 麵包超人^o^ 於 16-07-06 發表
agree!d小學生失晒控咁
其實我叫做對小朋友容忍度好高,但真係未見識過咁狂野嘅細路

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我之前都有幸見識過D跨境學童係火車既場景。飛書包已經少事,係兩個細路飛另一個細路
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

引用:大陸人攪亂香港,憎恨大陸人

原帖由 MATTMIA 於 16-07-06 發表
大陸人攪亂香港,憎恨大陸人
我唔係想散播仇恨,但第一次見真係好震撼。

大宅

引用:有幸見識過,邊吃野邊吵鬧,好吵

原帖由 cathyor 於 16-07-06 發表
有幸見識過,邊吃野邊吵鬧,好吵
exact7ty 就係咁

大宅

引用:我之前都有幸見識過D跨境學童係火車既場景

原帖由 ninjarabbit 於 16-07-06 發表
我之前都有幸見識過D跨境學童係火車既場景。飛書包已經少事,係兩個細路飛另一個細路
...

呢個堅勁!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

Brainwave 發表於 16-7-6 22:35
呢個堅勁!

好彩係向一排座位飛,向門或柱一定出事。但係疑似家長們完全無覺得有問題。我呢個路人甲o左嘴。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

ninjarabbit 發表於 16-7-6 22:41
好彩係向一排座位飛,向門或柱一定出事。但係疑似家長們完全無覺得有問題。我呢個路人甲o左嘴。
...
咁行為⋯⋯似唔似「2抽1」⋯⋯同行的大人居然唔理⋯⋯

男爵府

我覺得係過關果個位更恐怖..火車一打開門,成班人追逐咁跑出去,鬥快跑去櫃位,又打尖,佢地通車一個跑到去先,後面跟住果D就會插上去,唔會理你大人係咪企係度,因為有幾次帶住bb要排櫃位,唔行e道!
去到羅湖橋,又係跑黎跑去,好嘈,有D男仔仲會拉拉扯扯,一路行一路打,去到大陸關果個扶手電梯,又會逆行跑翻上嚟,又一邊食零食搞到週地都係!
有D係幼稚園一大班排隊過關,有姨姨帶的,都好嘈好嘈,成個大堂好似去左街市咁!

珍珠宮

回覆樓主:

子爵府

好恐怖......

子爵府

系唔系羅湖落馬州那邊才這樣﹖我系深圳灣過關也有很多雙非,吵/食野是有,但沒有JM所說的那麼嚴重....最少沒見過飛書包

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

caryfox 發表於 16-7-6 22:50
咁行為⋯⋯似唔似「2抽1」⋯⋯同行的大人居然唔理⋯⋯

大人吾理,係因為大人並不一定是那些小孩的家長。
因為坐中港校車,一個月要1500~2000人仔,所以好多雙非家長就夾埋,一人帶一日,一大對幾細接過關!
吾係自己仔女,理得佢地過關咩行為!

珍珠宮

回覆:返大陸做嘢,火車上。。

形容得好貼切,真係放監咁

珍珠宮

jasmine_hang 發表於 16-7-6 16:56
我都係日日返堔圳做嘢,小學果
D仔係好百厭又橫衝直撞,但幼稚園都唔弱,係d家長冇家教

晏d就水貨客,全班人係車廂分貨,—個站完成。

子爵府

佢地d叫聲仲好大聲,大人細路都係

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁

尾頁

跳至