夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

WHDOREME 發表於 16-7-14 11:16
我冇諗過報應, 只係覺得他/她今天會為了你放棄另一半, 他/她在若干年後,冇晒愛的感覺時, 可能又會重蹈覆轍. ...

尋日睇咗阿寬嘅一篇文章,佢所講嘅係,其實每個男人都想做好男人,但係基於種種原因,令好男人做不成好男人,分享一下,我想,其實都適用於女性身上...因為世界已經改變咗!

都想做個好男人

大部分男人都想做個好男人,只是很多時力不從心。

男人好想對自己愛的女人萬般愛護,但這些愛護所花的時間和精神是他意想不到的,最後會發現自己其實沒有這種堅持。

男人也想把工作以外的所有時間留給他愛的女人,可是他還有其他嗜好,有很多朋友想見,同時又希望有自己的私人時間和空間,終於發覺想和做是有很大距離的。

男人想一生只愛一個女人,至少同一時間對一個女人專心。他本來覺得沒問題的,尤其在他一個女人也愛不到的時候。當他已有一個愛他的女人時,他開始發覺還有其他女人也很可愛,而且是他有能力可以愛得到的,只要隱瞞一下,撒幾個謊就可以。

男人是不想向女人說謊的,但總是在不知不覺間便說了,真的很奇怪。說謊的感覺本來是不好的,也有內疚感,不過很快便習慣了,說得愈多便愈沒什麼不安感,反而多了一種僥倖感覺。

男人是不想騙女人的,不知何解,女人好像很愛被騙。每次騙女人時,他都發覺女人很開心,比聽真話開心得多。他對女人認真時,女人反而不高興。為了讓女人開心,他漸漸學懂騙她們的各種方法,在一次次的感情關係中試用,所謂工多藝熟,愈來愈掌握得好。

男人是很想與女人分享他的所有,包括他的財富。當他沒錢時,一點錢足已令他和她很滿足,他樂意把大部分的所有給她,甚至把全部收入先交給她,由她處理,即使每天給他一點,他也很高興。當他擁有愈來愈多時,他願意給她的卻愈來愈少,他不想她是為了他的錢才與他一起,他更不想他如何花錢要被她支配,他也不要讓她知道他到底擁有多少,免她管住他如何用錢,包括用在其他女人身上。

男人好想聽女人話,只要她的話是他愛聽的,偏偏愛他的女人的話愈來愈不好聽,與他想聽的有很大距離。

男人想做好男人,只是太難做得到。

~阿寬

http://www.mingpaoweekly.com/40712-%E9%83%BD%E6%83%B3%E5%81%9A%E5%80%8B%E5%A5%BD%E7%94%B7%E4%BA%BA

百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

老婆說的真話變的難以入耳, 男人也開始愛聽假話了.

大宅

CHING, 唔好理我的留言. 我都覺我在發神經.

珍珠宮

開心吸收勳章

WHDOREME 發表於 16-7-14 11:38
老婆說的真話變的難以入耳, 男人也開始愛聽假話了.

所以話,好多嘢都係相對的...

伯爵府

無事件討論,純粹咁樣掟出來講係無意思,也唔會有咩結論。

例如我個人覺得做得第三者嘅人一定係自私和無同理心,十唔十惡不赦唔係我決定,係上帝決定(我無宗教,但我唔覺得一個人在法律層面以㚈可以定另一個人D咩罪)。咁如果我朋友或親人係咁,我其實一様會覺得佢人格有問題,我會在自己心裏標籤呢個人,會提防佢,勸唔勸就睇佢係咪會聽人講。疏唔疏遠要睇佢實際行為,我仲接唔接受到佢所作所為,佢對我又點等等。

我唔覺得咁樣係叫親疏有別,因為我會仍然覺得佢做第三者係錯,係自私、無同理心。如果佢同我討論,我一様會話佢知我諗法,唔會因為佢係親人或朋友而改變。

所以,你呢個問題其實係唔可以引證咩親疏有別。繼續聯絡唔代表認同佢做嘅嘢。

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 11:26
尋日睇咗阿寬嘅一篇文章,佢所講嘅係,其實每個男人都想做好男人,但係基於種種原因,令好男人做不成好男 ...
其實呢篇嘢好無聊,我個人覺得直情發噏瘋。
等如個個人細個都想考第一,但考第一需要付出,要好努力,要有自制能力,要識自我管理,要頂得住讀書的悶,要好留心聽書,要做好多練習.......

咁你唔能夠做到以上種種,考第一的機會咪細囉!但梗會有人做到,梗有人考第一。你做唔到係你問題啫。做唔到嘅,好多嘢可以賴,賴先生教得唔掂,賴教科書寫得唔掂,賴阿媽無比你補習,賴D朋友太多節目誘惑你,賴地硬都得㗎。

子爵府

wing1388 發表於 16-7-14 10:26
我就咁睇,JM妳所講嘅係一啲好正路好理想嘅諗法嚟...女人係唔係結婚後就唔會三心兩意,一心為頭家呢?呢一 ...

如果係被分開的那位
唔多唔少都有呢種諗法
一方面明白感情唔可以勉強
另一方面又覺得珍惜一份感情的話可以adjust
唉,好難搞....
未經本人同意,請勿轉載內容!

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:02
無事件討論,純粹咁樣掟出來講係無意思,也唔會有咩結論。

例如我個人覺得做得第三者嘅人一定係自私和無同 ...

咁第三者都會有親人,可能妳冇遇過有親友做第三者,但對於有親友做第三者嘅人,呢條問題就有意思囉,對嗎?我就係想聽下佢哋嘅意見。

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 14:15
咁第三者都會有親人,可能妳冇遇過有親友做第三者,但對於有親友做第三者嘅人,呢條問題就有意思囉,對嗎 ...
我就係有,無論親人同朋友都有人做第三者。朋友仲要係我best friend.

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:13
其實呢篇嘢好無聊,我個人覺得直情發噏瘋。
等如個個人細個都想考第一,但考第一需要付出,要好努力,要有 ...

如果妳有睇過阿寬以前嘅作品,其實佢呢篇嘢正正係同妳講緊同一樣嘢...只係用反諷嘅手法去寫吧。

不過我明白妳嘅意思的。

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 14:15
咁第三者都會有親人,可能妳冇遇過有親友做第三者,但對於有親友做第三者嘅人,呢條問題就有意思囉,對嗎 ...
咁我想問吓個意思喺邊呢?
咁好似我個答案咁,可以說明D乜呢?你之前話可以引證親疏有別,但我唔覺得可以咁講。老實講,我覺得我個做法係好多人都會咁做.....

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:19
我就係有,無論親人同朋友都有人做第三者。朋友仲要係我best friend.

咁即係話呢條問題對妳來講有意思囉?

咁妳勸唔勸得掂佢退出?還是佢成功得到佢想要嘅嘢?

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 14:21
如果妳有睇過阿寬以前嘅作品,其實佢呢篇嘢正正係同妳講緊同一樣嘢...只係用反諷嘅手法去寫吧。

不過我明 ...
我以前有段時間成日睇,但越來越覺得佢寫D嘢無咩特別,後來唔睇。

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 14:25
咁即係話呢條問題對妳來講有意思囉?

咁妳勸唔勸得掂佢退出?還是佢成功得到佢想要嘅嘢?
我諗係你唔明我意思。
我話佢肯聽人講,想聽意見先會同佢講或勸佢。

我best friend 我太熟佢為人,我唔覺得佢可以令個男人為佢付出D乜,個男人唔會愛佢好耐,我完全無興趣理佢。佢亦太熟我為人,知道一同我傾我必鬧佢,所以嗰段時間無同我討論過。大家避開話題。

結果咪係不出一年男人玩厭飛咗佢囉。

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:24
咁我想問吓個意思喺邊呢?
咁好似我個答案咁,可以說明D乜呢?你之前話可以引證親疏有別,但我唔覺得可以咁 ...

妳個意思即係話嗰啲全部都係「藉口」對嗎?

另外我講嘅所謂親疏有別,即係一般人會破口大罵人哋做第三者,但對住親友做第三者,只會用勸嘅方式,如果妳話妳有親友做人第三者,妳有冇試過用一啲好侮辱性嘅說話去鬧過佢哋呢?

舉個例:响夫婦版成日見到有JM話啲人做第三者同做雞冇分別,賤格.......妳會否咁鬧妳做第三者嘅親友呢?如果冇,點解佢哋都係做同一樣嘅事,點解會有不同待遇?

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:26
我以前有段時間成日睇,但越來越覺得佢寫D嘢無咩特別,後來唔睇。

妳以前睇佢邊啲作品㗎?

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 16-7-14 14:30
我諗係你唔明我意思。
我話佢肯聽人講,想聽意見先會同佢講或勸佢。

個男人話厭咗佢?咁又真係好衰喎!

大宅

想生BB熱投

wing1388 發表於 16-7-13 11:47
一向都有人話「夫婦」版係大婆版,凡係第三者入嚟都會被罵得體無完膚,相信冇乜大婆會同情第三者嘅遭遇, ...

其實我會聽佢講,亦會勸吓,無論個第3者係朋友定家人我亦唔會因為呢件事疏遠佢。

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 14:31
妳以前睇佢邊啲作品㗎?
明報專欄、男人愈壞愈可愛(好似咁上下名),好似佢同深雪出過問題男女嗰D.....

伯爵府

wing1388 發表於 16-7-14 14:33
個男人話厭咗佢?咁又真係好衰喎!

Come on! 男人梗係無咁講啦,呢個係我演繹啫......
咁你都可以文藝D嘅,咁佢地緣盡囉.....

又或者無疾而终囉......

又或者鳥倦知還囉......

Whatever 啦!

但我理解係玩厭囉

首頁
12345...8

尾頁

跳至