自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:+本帖最後由+lancearius+於+16-7-24+03:18+

原帖由 lancearius 於 16-07-24 發表
玩具同書點配合?通常一路睇DVD一路玩?

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

引用:我訂咗台灣版仔仔好鍾意

原帖由 YY.mama 於 16-07-21 發表
我訂咗台灣版
仔仔好鍾意
請問如何運到香港?謝謝

男爵府

每個月郵差送到。通常都在五號之前,有時未到新一個月既31號都已經到~

男爵府

其實我唔明點解咁多人買台灣版。小朋友廣東話都未講得好,所以我買港版。

jtw_ki    發表於 16-7-25 09:19

男爵府

回覆 sumsumlaw 的帖子

例如講刷牙,DVD會有歌仔同短片/卡通,書中再有故事同小遊戲(如小機關/貼貼紙),另外再有玩具(刷牙公仔).

男爵府

回覆 fukuoka_saga 的帖子

每個人都有自己的選擇....我和小朋友可以不代表全部人都得,以下只屬個人意見, 不喜請跳過

我自己訂台灣版的原因是出版社的支援與服務都比香港好,價錢又平一大截.教材update亦比香港快(快樂版今年9月已出點讀筆,香港未有)

至於語言問題, DVD只是教材其中一部分.呢D俾小小朋友的video, 通常用圖畫/聲音多過語言/文字.
我會和小朋友先看幾次,確保佢明白DVD內容.

港版的廣東話歌仔發音都不見得好(有買過香港體驗版),台灣版歌仔我反而聽得明.廣東話要填詞啱音真係唔易
如果一定要小朋友廣東話講正先可以聽其他語言,那上playgroup/幼稚園英文歌仔都不用唱了. (其實港版都有part係普通話...)

男爵府

lancearius 發表於 16-7-25 02:32

每個人都有自己的選擇....我和小朋友可以不代表全部人都得,以下只屬個人意見, ...

我唔係話你喎?
我身邊大把媽媽訂台版,原因係玩具靚d,平d同可以學國語,有人叫我買日版可以教小朋友日文添。只不過一個一歲二歲小朋友連廣東話英文都未講得好,完全唔明點解要咁做,令小朋友混亂。
嗱,我唔係話你,不要對號入座。

男爵府

引用:其實我唔明點解咁多人買台灣版。小朋友廣東

原帖由 fukuoka_saga 於 16-07-25 發表
其實我唔明點解咁多人買台灣版。小朋友廣東話都未講得好,所以我買港版。
...
同意
我覺得始終詞語係切合番香港,小朋友會明白d!
所以我自己個時都係買港版

大宅

比較過睇過...台灣版好過港版...只是個人意見

男爵府

只係見你好似完全唔明,所以寫多少少.

每個人的情況同自己的選擇都唔同,各有自己理由. 只要明白尊重對方就得, 唔一定要完全認同.

男爵府

lancearius 發表於 16-7-25 12:20

只係見你好似完全唔明,所以寫多少少.

我冇唔明喎,你覺得我唔明咩?
我自己只係回覆我買港版,因為要小朋友易難易明,就係咁

lancearius    發表於 16-7-26 12:50

首頁

尾頁

跳至