自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

表面冇大變化, 實際係有:
多咗白頭髮
腹部冇少女時既緊緻
老油條咗
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

醒目開學勳章

小小郭c奶 發表於 16-7-27 01:43
我先。。。
肥咗
個肚多咗好多紋

骨架打橫左,超大汗,肚腩減極都原腩不動
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

肥咗
I 大蚊豬   

大宅

大汗左 , 一定要長褲 + 襪..如果唔係會腳痛

男爵府

teresayan07 發表於 16-7-27 09:31
有無人坐月坐得好而身體好左?
我. 未生前經痛到嘔. 每個月通常都要請一日經期假. 全部門都知. 試過月結冇請返工頂左3個鐘嘔, 暈搭的士返屋企.
生二胎坐得好好. 冇左經痛, 身體調理好左. 每月經期超準時. 28日. 黎足7日. 現全職照顧2個小朋友. 經常單拖1睇2周街去. (swim/ice -skating/ 交通工具一日遊). 返到屋企雖然攰. 但仲頂得住下.

我成日同的朋友講一定要坐好月. 坐好月令我有重新的感覺.

sodababy    發表於 16-7-27 18:03

珍珠宮

janiceau88 發表於 16-7-27 12:59
我. 未生前經痛到嘔. 每個月通常都要請一日經期假. 全部門都知. 試過月結冇請返工頂左3個鐘嘔, 暈搭的士返 ...
咁真係幾好 wor...其實坐月坐得好既重點係咩啊?eg. 唔洗頭/進補/多休息?
因為我真係咩都唔識....
Sis 你係咪人奶媽?因為我見人奶媽都好難有足夠休息... 進補又好多野唔食得...
有無咩秘訣?

男爵府

janiceau88 發表於 16-7-27 12:59
我. 未生前經痛到嘔. 每個月通常都要請一日經期假. 全部門都知. 試過月結冇請返工頂左3個鐘嘔, 暈搭的士返 ...
請教一下,你坐月是否全情冇濕水?有沒有特別進補個D?

公爵府

白髮,慘不忍睹

男爵府

一次過回上面2個jm

我好彩. 請到個好陪月. 因為我陀bb 時係嘔到生. 所以個陪月講乜我做乜.

我記得最神期係用薑水沖涼. 第1至3日我沖完之後feel 到有風由手指的關節走出黎. 陪月話係風. 相對之後個人真係冇咁易暈. 所以我沖足30日薑水涼. 洗頭7 日開始隔2/3日洗, 都係薑水洗, 之後吹乾. 其他都係吾好吹風.係屋企要著拖鞋 (我平時冇), 食野飲野全部要坐係到. 我坐月係7月都冇開冷氣. 出汗就換衫. 湯水足. 食足飯. 飲炒米茶, 20日後睇惡露淸先食補品. 我2胎都係7月坐. 陪月全大補(蔘/ luk Yun / 冬蟲草) . 佢話坐月幾補都吾怕. 佢煮乜我食乜.

我因為一的問題, 醫生叫我吾好餵人milk. 所以我冇餵. night feeding 係人都吾會瞓得好. 所以陪月9點黎到我交左bb 比佢就自己入房瞓. 至少早上補一補瞓. 個人都好的. 生完初期吾好比太多人上黎. 上得黎都要吾怕見到自己個樣個的. 坐月大晒. 比自己好好休息. 提自己仲有好長路要照顧細路. 坐月時補返身體真係之後追佢都追快的.

男爵府

keene 發表於 16-7-27 13:22
見# 49

男爵府

keene 發表於 16-7-27 13:22

男爵府

腳大咗半號,腰粗咗,面多咗班
Keep calm & carry on

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

陀仔後,大脾卅幾年嘅紅色瘡仔冇晒

侯爵府

回覆樓主:

肥咗,胸部鬆咗,條腰粗咗,骨架大咗,盆骨位闊咗,以前食極唔肥,依家聞空氣都識肥,怕凍咗,冇記性咗,蠢咗……

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

出白頭髮, 肥咗D

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

真係蠢咗(轉數慢左) 但係多左同埋心, 明白多左父母湊仔的難題, 骨架大左, 盤骨再闊左, 白頭髪多左, 比以前更識 sip 時間做野 (萬九幾樣屋企野做唔完), EQ 高左
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

珍珠宮

勁大汗, 勁甩頭髮

加拿大多左舊肉

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:生完後有咩身體上變化?

肥咗成個骨架大咗,腳又大咗不過身體好咗因為我坐月好聽話,成個月先冲涼洗頭食足100日補品

子爵府

BK Milk勳章

勁怕熱 勁大汗 勁油,手腳瘦 肚腩都係一大舊 又鄒又多紋

珍珠宮

肥左, 個肚鬆左, 頭髮小左

首頁
12345...6

尾頁

跳至