自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

KAHOI 發表於 16-8-1 17:39
會控制唔到個小朋友架
唔係完全控制唔到, 不過可以點呢?! 次次佢咁行返滑梯轉頭時叫佢唔好叫停佢?! 但其他人都係咁呀...什至我相信好多人細個時都係咁玩, 其實呢D都唔係一朝一夕而家先有既事, 何必咁拘緊?! 除非明顯見到人隻鞋成個印係到真係好DIRTY啦, 如果唔係我都有佢點玩, 返去沖涼

公爵府

Chirley 發表於 16-8-2 00:52
唔係完全控制唔到, 不過可以點呢?! 次次佢咁行返滑梯轉頭時叫佢唔好叫停佢?! 但其他人都係咁呀...什至我相 ...

其實真係好多小朋友係咁,佢地自已識就未算,
有啲家長喺咁鬧其它小朋友,但自已仔女又會咁做,

出黎玩睇開啲啦,

當去得公園越多,發覺呢啲情況好普通,

珍珠宮

vvvir 發表於 16-8-1 23:43
無家教+1
仲以為自己放任式教小朋友幾勁

agreed

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

miemiemie 發表於 16-8-1 15:53
其實去公園玩,你想有幾乾淨...........見到有啲家長拖住兩歲左右B
勞勞氣氣鬧其它小朋友,
滑梯倒轉行上去,

我唔鍾意小朋友咁玩, 第一 好危險,有人落緊來時就會整到 第二排隊玩係家教問題,個個係咁仲洗咩排隊

水晶宮

miemiemie 發表於 16-8-2 00:59
其實真係好多小朋友係咁,佢地自已識就未算,
有啲家長喺咁鬧其它小朋友,但自已仔女又會咁做,

我都唔明鬧黎做乜, 覺得有問題真係唔駛去公園玩,
去公園玩, 特別係2、3歲時, 我都有教阿囝唔好咁玩,
但佢見人地咁玩得好開心自己無得玩, 俾著自己都無癮啦, 我亦唔想做常哦...
只要唔好同人有碰撞、唔好霸住晒, 基本上我真係有佢,
有時佢行完上去無人玩既話, 仲成個扒係到扮照人咁滑落返黎啦,
洗返乾淨條滑梯咁, 可以點呢?!
雖然話時代進步左、人應該識咁係唔OK,
不過玩唔駛咁HARSH既...俾佢地自然發展啦

琥珀宮

出街就有菌啦,做溫室的小花就無菌啦

公爵府

點解我咁講,
我覺得喺公園出聲鬧人既家長有啲欺善怕惡,
淨係鬧無人看嗰啲小朋友,
有啲大隻老豆跟住嗰啲又唔敢鬧,
公園人家點玩點阻到,
唔好整到自已小朋友未算,

Chirley    發表於 16-8-2 01:15

公爵府

Chirley 發表於 16-8-2 01:09
我都唔明鬧黎做乜, 覺得有問題真係唔駛去公園玩,
去公園玩, 特別係2、3歲時, 我都有教阿囝唔好咁玩,
但佢見 ...

小朋友本身就會模仿,
除非跟到佢貼,
去得公園玩預左有機會學其它小朋友,
肯定自已小朋友唔會咁嗎?
與其啄其它小朋友咁咁咁,無家教,
不如教好自已嗰個,

Chirley    發表於 16-8-2 01:21

男爵府

畀面勳章

回覆:miemiemie 的帖子

的確係公園見唔少呢d 人其實唔鍾意就抱走自己小朋友,去公園玩啫,軍訓咩

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

佢可以向上行, 但唔可以我小朋友落緊嘅同時佢向上行。

洋房

回覆樓主:

啲小學生 成日都係sir滑梯個邊行上去,
明明見到滑梯有小朋友坐定定準備sir都係咁 咁樣好易整襯架嘛

大宅

回覆樓主:

試過我女落緊個細路上緊撞到我女咁濟比我擋左咋,其實真係好危險佢1吓衝上嚟都好應,唔明點解d媽媽覺得冇問題,咩叫 “sir”滑梯 唔係爬或跑滑梯

珍珠宮

2023年兔年勳章

wendyaupooh 發表於 16-8-1 17:12
回覆 miemiemie 的帖子
其實唔止公園﹐出得街預左小朋友周圍摸周圍掂﹐有親戚直頭唔比小朋友掂 / 摸野﹐一掂到 / 摸到就帶佢去洗手+鬧到佢飛起。甘樣不如唔好比佢出街啦。我所知佢極小去公園...因為DIRTY原因。搭扶手電梯唔比佢扶住電梯﹐行樓梯又唔比佢扶扶手﹐搭"車立" 身體任何部份唔盡掂到任何野..除左腳著左鞋可以企。

個親戚真係........

複式洋房

bumum 發表於 16-8-1 17:34
我覺得哩個唔係乾淨問題,係安全問題, 有D滑梯又長又轉彎, 上面SIR落黎個小朋友唔可能睇到下面有個小朋友爬 ...

認同

公爵府

cherrieloy 發表於 16-8-1 16:23
冇人等緊sir落黎,我會由得小朋友自己發揮,就算由sir嗰邊行返上去都冇問題,但如果有其他小朋友在場,一 ...

same

翡翠宮

其實唔止公園﹐出得街預左小朋友周圍摸周圍掂﹐有親戚直頭唔比小朋友掂 / 摸野﹐一 ...

我老公就係咁喇,成日叫個女唔好掂/摸呢樣個樣,又唔比佢跑跑跳跳,我個女係超活躍型,係安全同唔影響其他人的情況下,我係ok的,但我老公就成日想控制佢的行為,阿女根本唔會聽亦唔理佢,佢就覺得阿女唔聽話,又成日想我去控制個女,我話你不如搵個罩去罩住你個女喇,你有本事控制到佢,你咪去控制囉,做乜成日要控制我去控制個女,你硬要咁做根本就係「遺反」左佢的天性~

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

雖然細個都好多人會反方向上返去,但唔會想佢咁玩,係怕阻住或撞親其他人。。唔係污唔污糟問題

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

其實唔止公園﹐出得街預左小朋友周圍摸周圍掂﹐有親戚直頭唔比小朋友掂 / 摸野﹐一 ...

最低能係搭電梯唔好掂扶手,養成左日後都唔掂,第日有咩意外係咪佢負責?

翡翠宮

回覆樓主:

公園係小朋友遊玩的地方,我會比空間小朋友去自己探索,而且小朋友之間自有一套相處的方式,盡可能我都比佢自由發揮~

大前提係安全同唔影響其他人~

由滑梯行上去我覺得無問題,但我會睇情況,如果有小朋友要sir滑梯就要比人sir,唔可以阻住人sir,我係咁教我個女~

我會睇情況去決定比佢自己解決問題or我出手,如果我個女蝦其小朋友,呢樣我會即刻出手~

我個女性格好主動又好熱情,我好多時都怕佢太熱情令比較細的小朋友怕左佢,不過我發覺特別鍾意同大姐姐玩,曾經試過佢成日跟住2個大姐姐,想同佢地玩,但佢地本身係好朋友,有自己玩的一套,唔想同阿女玩,但阿女好厚面皮死跟,我睇在眼裏但唔出手,比佢地自己解決,結果兩個大姐姐走黎搵我,問我點解佢咁鍾意跟住佢地,我話因為佢鍾意你地,覺得你地好靚又好叻,所以想同你地玩~

兩個大姐姐對阿女態度180度轉變,變得非常友善,好照顧阿女,之後佢地一齊玩得好開心,佢地走的時候仲好唔捨得阿女添!!

伯爵府

滑梯由底爬上去我覺得冇問題喎
我哋細個咪又係咁
冇人喺上面,點解要阻止呢?
除非真係有危險會撞先會出聲

乜都no 對小朋友都唔好。

首頁
12345...6

尾頁

跳至