自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

分開住

大宅

引用:有佢地第時班細路大左仲邊會痴老人家但縱佢

原帖由 豬吉 於 16-08-04 發表
有佢地
第時班細路大左仲邊會痴老人家
但縱佢地等佢地大左都有甜蜜回憶
我都好懷念以前婆婆嫲嫲點樣縱我
其實我覺得適當地縱係一種幸福lor,係陪伴我一生嘅甜美回億

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

charlieXD 發表於 16-8-4 16:57
我99之前成日買定益力多放雪櫃俾我大b(2歲半)日日一支
我見雪櫃差唔多無佢會買定
所以一打開雪櫃一定長期見 ...

覺得細個對我唔夠好,而加補番數喎,我阿爸話嘅!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:點解d長輩咁鍾意縱孫

老人家好話唔好聽,都唔知可唔可以睇到個孫長大,當然係想個孫每次想起自己都係甜甜美好的,而且益力多,朱古力,餵飯等都不是什麼大不了的事。放鬆d啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我自己湊公公婆婆間唔中見,每次見面一定係成袋玩具加零食,仲要再帶個孫去買野任佢揀,我已經唔會出聲,費時嘈

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mist320 發表於 16-8-4 19:32
我都好懷念以前婆婆嫲嫲點樣縱我
其實我覺得適當地縱係一種幸福lor,係陪伴我一生嘅甜美回億

...

我細個麻麻湊真係好開心嫁

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得似補償多d,以前覺得對佢地仔女唔夠好,所以宜家想對d孫好d,補償返

大宅

係我阿媽眼中所有我個仔唔聽話的問題都係好可愛,好得意。次次見都有一大袋玩具零食。唉!我細個打到飛起,唔係講笑!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔使長老級,就係我家姐細妹,都話只負責寵,唔會幫我教。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

我99唔會花時間同我仔玩(寧願打機),我仔自然晤痴佢,佢一定又雪糕又糖又薯片去氹我仔,方便快捷

大宅

回覆樓主:

我4大長老都係咁…開頭我會忟,後來睇化左~~~因為我一手一腳湊住佢兩個,有咩後果我都可以follow返~~例如唔舒服食雪糕,糖果啲,到夜晚咳到嘔我都會坐佢地床邊照顧佢地,但就同佢地講明病左就唔可以同其他小朋友玩,因為會傳染到人…佢地大啲知個媽照顧佢地辛苦又無得玩~~~加上我女對味精過敏,過度活躍食糖會情緒起伏好大,我女好清楚食完嘅後果…呀仔見到家姐唔食佢都唔會食~
而家我仔同我女食零食會問過我,我話無問題先會食~~~

珍珠宮

日日一支益力多 / 出奇蛋, 唔算多呀, 點解唔得?

但個仔識自己食, 肯自己食, 已經ok

99 鐘意餵飯, 就比佢餵啦

伯爵府

回覆樓主:

我未有小朋友 暫時體會唔到做人父母係點 換個角度睇 不過有時回想起細個爺爺成日買玩具比我 零食汽水要咩有咩 諗返起真係好快樂

公爵府

回覆樓主:

因為自私,想有孫陪,想粒孫親佢
我ftm又有工人,幾時要99湊,佢就日日黎搞搞陣,大仔就快6歲仲餵飯,我已經每日嚴厲講明唔餵,佢就趁我唔覺意又塞一啖,我鬧個仔已經唔驚我,因為可以跟99走
佢縱到將來就算我仔殺人,佢都話個孫乖

伯爵府

pandacsl 發表於 16-8-4 18:06
我99又係成日買雪糕、益力多、出奇旦……上黎,我全部放晒入雪櫃,放到過期就掉!

...

咁好浪費姐,同99講唔好再買,或自己食左佢得唔得呀

男爵府

老人家想討好小朋友,唯有用物質。
管教時會令小朋友反感,佢地驚小朋友討厭自己,所以唔敢鬧。
細路仔無規舉時好似特別開心,所以老人家由得佢地。
老人家有時想管教,但方法唔岩,所以無效。
好多原因嘅!

男爵府

apple220 發表於 16-8-4 21:10
咁好浪費姐,同99講唔好再買,或自己食左佢得唔得呀
講過唔洗買好多次啦!唔買益加多咪買朱古力,唔買雪糕咪買雪糕糯米慈......通常食少少就放左係度,岩食我都會食,唔岩食我真係無辦法!!!

amberchan0107    發表於 16-8-4 23:12

別墅

因為通常唔縱自己仔女(好似我地宜家咁),到老左就想補償係d孫身上

子爵府

sangria 發表於 16-8-4 17:00
鍾意個孫痴佢

呢個應該係個原因。

我面對既問題同樓主一樣。勁討厭。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至