自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

小艾美 發表於 16-8-10 15:20
新抱同女。當然女大晒,我認我偏心架
可能因為我得一個女。
你唔驚你個女都要做人新抱?

amk650191    發表於 16-8-10 23:35

侯爵府

mini1204 發表於 16-8-10 15:25
根本一開波就唔應該比佢地入黎住; 搵交黎嗌
叫個仔搞掂; 搞唔掂佢同佢老婆搬走
個女由細到大係度住; 點計都 ...
好多時磨擦原因,自己個女已經住慣有自己一套,由細係屋企必定在父母環境下刁蠻女喇!
甘新抱住入嚟,就遷就唔到會嘅刁蠻性格,佢又唔讓,我又唔忍,結果係點?!

舉個真實e.g.沖涼要一個鍾嘅姑仔,父母頂到新抱接受唔到。

新抱自己屋企成條魚一定食面頰肉,嫁入去第一時間申去夾,但平時人哋父母留俾自己個女食,話奶奶錫姑仔/定姑仔份人霸道。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

回覆:作為母親,自己新抱同女兒相處唔黎,有什麽想法?

最好方法係兩個都搬離開。

唯一方法,要佢地同住,就要佢地學識妥協。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

仔結左婚由1個變2個,之後隨時仲要2個變3個或4個,甘呢世自己吳使指意住得闊落。叫個仔同新抱搬,自己想辦法!

子爵府

畀面勳章

你入去婆媳關係果度睇下, 好多都係咁。
首先你留意下自己個女係唔係公主, 野蠻任性(因為婆媳版好多jm都比姑奶蝦),
又或者你留意下你新抱有冇問題, 最好就係你呢個99唔係偏幫自己個女。
其實呀新抱一開始咁唔鍾意就唔好搬入黎, 搬入黎就預左。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

同唔到我女住同於同唔到我住,請仔同新抱搬走

珍珠宮

開心吸收勳章

如果係阿嫂,個姑仔都要學習尊重兄嫂。如果係弟婦,弟婦亦要尊重姑奶。長幼有序,將來個女都會成為別人的新抱,學曉互相尊重,一生受用。

amk650191    發表於 16-8-10 23:37

子爵府

開心吸收勳章

一山不能藏二虎
呢度有三隻, 死硬

睇下阿媽錫個仔定女多d囉

amk650191    發表於 16-8-10 23:37
raintingbow    發表於 16-8-10 16:49

子爵府

方方媽媽 發表於 16-8-10 15:35
做阿媽都要公正,如果有些事是阿嫂做得不對,就私下提下阿嫂.如果係自己女兒做得不對,就私下教下女兒.如果佢 ...

agree,偏心一定會,但表面上都要公平,以事論事

翡翠宮

Huuu 發表於 16-8-10 15:41
好多時磨擦原因,自己個女已經住慣有自己一套,由細係屋企必定在父母環境下刁蠻女喇!
甘新抱住入嚟,就遷 ...

咁老實; 遲入既人就要識做; 因為而家係佢入人地屋企住; 有咩可能要對方多多遷就. 根本講唔通.
亦無禮貌.
我會叫個仔搞掂; 搞唔掂唔該搬.

(真係一早唔應該比佢地搬入黎; 而家好多公主好難搞)

水晶宮

InkCartridge 發表於 16-8-10 15:46
如果係阿嫂,個姑仔都要學習尊重兄嫂。如果係弟婦,弟婦亦要尊重姑奶。長幼有序,將來個女都會成為別人的新 ...
嚇死我,呢度咁多回應話會趕個新抱走,講到明會偏幫個女.公主就係咁樣比皇后培育出來
好彩見到你既回應,我都無咁驚.

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我以前做人姑仔, 的確同阿嫂唔太夾, 同埋阿嫂生左BB, 我頂唔順BB , 日嘈夜嘈~所以自己諗住同男友出去住, 最後結埋婚, 搬出去二人世界~
反而而家同阿嫂關係好左, 因為我都做左人新抱, 明白做人新抱甚艱難~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

cmw1010 發表於 16-8-10 15:25
呢度有好多POTENTIAL 麻煩99

所以新抱一開始就吳應該搬去同奶奶住,人地阿媽原本住得好地地,新抱搬去住難道為了照顧奶奶?

既然吳系,甘仲要嫌奶奶麻煩?覺得奶奶麻煩點解吳搬走?

侯爵府

方方媽媽 發表於 16-8-10 15:38
係,真係估唔到,
係婆媳版見到好多投訴99偏幫姑仔的post,以為係一小撮老女人既做法.估唔到原來仲有咁多JM係 ...
純討論地說現代新抱冇邊幾個好似舊時新抱會老來照顧奶奶,一喺請工人連工人照顧唔到就醫護院。好簡單既得利益問題,如果妳同時有一個仔和一個女,妳相信將來老來新抱會先幫妳試水溫怕太熱或太冷再幫妳沖涼抹身…還是女兒?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一定幫自己個女啦!

大宅

回覆樓主:

事實真係有,嫁左入黎一年都冇,就話自己想生仔趕姑奶走,其實自己唔想負擔,儲錢買樓想用黎收租,家用一千全包,講定要奶奶唔返工湊,奶奶唔湊就迫姑奶走俾間房佢請工人,自私到極,女家父母仲覺得自己個女咁做好啱,識得爭取。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

叫個仔搬囉

結左婚,老實講,個新抱都唔想同你住,幫佢地手,買樓又好咩都好搬走左唔洗煩

仲有如果你幫手,叫佢地買近近地,咪一樣成日見

水晶宮

肥豆媽咪 發表於 16-8-10 15:49
agree,偏心一定會,但表面上都要公平,以事論事
上面就係有爭廁所例子,如果姑仔朝朝早用一個鐘沖涼用廁所,咁新抱朝早都要用廁所架,咁係咪做新抱就要無底線咁屈就?姑仔真係唔可以縮短少少時間?
再舉個例,如果姑仔攪到洗手間一地血,用完M巾四處放,洗手盤旁邊都經常出現血腥場面,又係要家嫂忍?呢個係婆媳版的真人真事.就係由於99以往縱個女,咩都幫個女執手尾.所以個女唔覺有問題.

水晶宮

BabyLoveBB 發表於 16-8-10 15:54
事實真係有,嫁左入黎一年都冇,就話自己想生仔趕姑奶走,其實自己唔想負擔,儲錢買樓想用黎收租,家用一千 ...
如果個99係公正的,亦唔應該遷就個家嫂.

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

人窮寄人籬下, 仲要人遷就?

首頁
12345...19

尾頁

跳至