自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

在香港, 唔識英文係0k, 不過局限咗工作選擇。相反, 只識英文而唔識中文亦冇咩大問題, 只是日常生活要去d講英文地方。

伯爵府

回覆樓主:

唔識英文,叫你寫英文地址都唔識寫

公爵府

回覆:香港邊洗識英文嫁?!

唔識英文梗係生存到,唔會死架,但向上爬就冇佢分啫。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:今晚同左個朋友去食飯,侍應日本人黎,講左

原帖由 Catrabbitc 於 16-08-22 發表
今晚同左個朋友去食飯,侍應日本人黎,講左一輪野我地聽唔明,我便問do you speak English? 侍應答no. 再講 ...
問一句佢講咁多野既

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唔識英文梗係生存到,唔會死架,但向上爬就

原帖由 milk323 於 16-08-22 發表
唔識英文梗係生存到,唔會死架,但向上爬就冇佢分啫。
做d完全唔駛英文既工

寶石宮

引用:在香港, 唔識英文係0k, 不過局限咗工作選擇

原帖由 birdbird 於 16-08-22 發表
在香港, 唔識英文係0k, 不過局限咗工作選擇。相反, 只識英文而唔識中文亦冇咩大問題, 只是日常生活要去d講 ...
我覺得應該一樣,除非真老外...

淨係食放題 茶記 唔識中文都麻煩

寶石宮

引用:曾幾何時,人人都會覺得學多d嘢係對自己好

原帖由 wife 於 16-08-22 發表
曾幾何時,人人都會覺得學多d嘢係對自己好,但現今社會變咗質,學普通話又話親中,學英文又話港豬,最好個 ...
你又岩wo

d人學多樣普通話 簡體字幾大反應

寶石宮

引用:想知佢做咩職業?可以完全唔駛用英文

原帖由 LEE-Baby 於 16-08-22 發表
想知佢做咩職業?可以完全唔駛用英文
其實都好多既...非文職

珍珠宮

回覆樓主:

一句do you speak eng就講咁多偉論,呢個人都幾自卑。
btw, 睇西片唔駛英文好,反正有字幕

男爵府

怪不得依家香港人普遍英文水準都下降。。。但最慘係英文差咗,而中文又唔見得好囉,就係因為依家多咗香港人變得不思進取,固步自封

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

good_pig 發表於 16-8-22 08:21
你又岩wo

d人學多樣普通話 簡體字幾大反應

因為啲人以為普通話會有一日取代廣東話,但喺香港,英文點都唔會取代到廣東話

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

大開眼界
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆:香港邊洗識英文嫁?!

自卑心作崇啫!!

放下自在

公爵府

回覆樓主:

人各有志。無所謂啦。

水晶宮

「香港邊洗識英文嫁?!你唔好盲目崇洋喇!我唔識咪一樣可以生活到三十幾年...」

叫佢行出彌敦道講多次,連大媽都笑佢白痴

公爵府

回覆樓主:

人各有志,佢咁講就算係英國唔識英文都生存到
算吧啦~

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-8-22 08:21 你又

原帖由 babytomato 於 16-08-22 發表
因為啲人以為普通話會有一日取代廣東話,但喺香港,英文點都唔會取代到廣東話
...
廣州都未啦。

d家長擔心港式英文好過啦

大宅

我去旅行, D外國人話 your English is so good, 我話香港行bilingual, in my generation, English is as good as Chinese. 去台灣大陸旅行, 我D 國語/PTH亦十分流利。識多D語言, 係世界暢通冇阻, 同Locals交流思想文化, 不知幾正! 所以我每次去旅行都袋滿一袋新知識返黎!

D咁反智既又玻璃心既朋友, 少見D好, 為乜要時時遷就你D歪理?!

首頁
12345...6

尾頁

跳至