婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Pochacco2015 發表於 16-8-23 11:42
純呻﹗有幾多個人入屋會除鞋﹖有時我真係唔明99點解會著住對出街鞋起屋企走黎走去,唔係臨出街嗰刻先著鞋走 ...

嘩,超明白你呀,我都唔明點解有人可以穿住出街鞋街黎街去,而小朋友係地下玩係無感覺架!! 又有d會除鞋,但卡係走廊除完再踩午屋,有咩分別,走廊地下都污糟架,有無常識

複式洋房

Caleung 發表於 16-8-23 13:35
我99又係,已經唔同住,佢上親嚟都唔除鞋,我已經話:準備咗對拖鞋
都唔show 我,結果,我隻狗醒,係咁咬 ...

未幾叻,狗仔代開口!

伯爵府

我都頂唔順
如果條街有屎有尿有痰,踩完又踩番屋企,真係
我間屋規定入屋要除鞋,我亦會晚晚吸塵掃地先得
前面有jm話唔緊要,因為會拖地,但唔會即時拖掛,咪即係踩到周屋都係

複式洋房

Pochacco2015 發表於 16-8-23 11:42
純呻﹗有幾多個人入屋會除鞋﹖有時我真係唔明99點解會著住對出街鞋起屋企走黎走去,唔係臨出街嗰刻先著鞋走 ...

我6299都係咁,攪到個地成日都好多沙

大宅

我以後唔拖地,又得佢了.
之前我都保持乾淨的,但一起住之後, 我見佢地咁差 下雨天返來都行來行去, 我放棄了,唔再幫手拖地啦,同C6講左呢件事, 我話我咁乾淨係多餘的,以後我只拖自己房(仲買左自己專用的新地拖佢地果個黑媽媽我見倒都唔想用)

大宅

小海馬BB 發表於 16-9-11 17:11
嘩,超明白你呀,我都唔明點解有人可以穿住出街鞋街黎街去,而小朋友係地下玩係無感覺架!! 又有d會除鞋, ...

勁無常識囉.. 自己屋企都搞到咁,咩人黎

大宅

jzzz1102 發表於 16-9-12 01:45
我都頂唔順
如果條街有屎有尿有痰,踩完又踩番屋企,真係
我 ...
我有一次拖緊,62正返來,周圍行住頃手提, 我已經特登行去度跟住佢拖多一次, 仲直接話佢: 其實條街有屎有尿有痰,你即係踩完又踩番屋企,你忘記左沙仕喇?
佢只答: HEY我轉頭又再落去了 (佢都九唔答八)
其實我老公又會話我架播,但佢自己屋企人 又唔會話, 無得救了,家教問題 唔敢話佢屋企人囉.

伯爵府

回覆樓主:

我有小許潔癖,廚房廁所都有唔同既拖鞋替換,習慣左其實無咩問題。

大宅

iammisslee 發表於 16-9-2 02:07
我理解你心情,因為我果賤62都係咁,一入門口唔係第一時間除鞋架,係要係間屋行一圈,先會除鞋,最離譜係有 ...

係呀係呀,至忟就係明明見倒我拖緊地,佢入屋唔都除鞋 仲周圍行,我咪又係咁,所以我E加 唔很拖了.只拖自己房及吸塵. 我同C6講,或許我太過乾淨,你屋企人好隨便,應該唔想太乾淨,中意求求奇奇. 我唔做係因為我想去佩合你屋企人的習慣啫. 你地唔都唔會覺得有問題架啦.

大宅

Pianistbaby 發表於 16-8-24 12:54
我又覺得呢個係習慣問題,冇話對錯,我自己媽咪好唔鐘意著鞋踩入屋,有時番轉頭拎野費事除我照踩入去,佢會 ...

你呢句好岩:
1)出聲會比人覺得麻煩既係你。
2) 又唔係你地頭
唉 人地習慣了,又覺得無大問題囉. 不過我62又唔係日日都清潔呢,你話,如果日日都拖既,果一刻行來行去就無問題因為晏D會拖地.我屋企佢地只一星期拖一次,有時我見晚餐之後有好大灘潰在地上,星期日先無左咋 (我都費事理,行另一邊被開果個位置)
唔踩入自己房.

大宅

kivisuen 發表於 16-9-10 02:33
不如你買個圍欄鋪比你小朋友,區份左個區域先,我同6299住,都係吾換鞋入屋,咪日日拖地,我覺得無野,學 ...

你仲拖,拖得幾多次呀? 要教育架.

大宅

giraheiyear 發表於 16-9-14 16:06
我有小許潔癖,廚房廁所都有唔同既拖鞋替換,習慣左其實無咩問題。

我屋企62 99,去完沖涼個死人TOILET成地黑色鞋印 又無抺番佢就行出來, 仲印到周圍都係,我覺得佢地無留意到, 我試過照話佢地: 係咪你地拖鞋底呀,全部黑印既, 我肯定因為佢地拖鞋底未洗過 我話完又係咁,我勁想掉左佢地對拖鞋,乞人憎. 你行出來之後咪周屋印過囉.無腦的

大宅

Pochacco2015 發表於 16-8-23 14:21
平時會講到自己幾咁注重衛生,有頭髮起地上又嫌污濁,棉花棒用完都唔係次次扔,我沖完廁所無蓋上廁所板又話 ...

嘩,咁架...話下佢地啦. 唔好幫佢掉野,等佢自己儲埋一堆 幫了佢佢會以後指意有人掉.

伯爵府

BK Milk勳章

momo04 發表於 16-9-14 16:21

要教育6299,好難喎

大宅

我62有差唔多問題,我屋企有大地氈係梳發前面,62唔知點解好中意係地氈上面著鞋or除鞋,之後個女出世換左張有小小厚度既地氈比個女爬,我62都係咁仲要落雨對鞋濕既佢都係咁!

首頁

尾頁

跳至