自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

take care

珍珠宮

回覆:我以後都唔會再養小動物了……

樓主請節哀
看到妳的抒發,我也忍唔住哭起來
我也有2隻貓, 其中一隻有長期病患, 我都好擔心過幾年輪到我傷心難過。
希望妳好好振作!貓貓也會心痛妳的

男爵府

回覆樓主:

我小學時養的小狗過身. 哭了好久. 返到學校老師問我為何哭得雙眼通紅. 我回她小狗死了. 此後再也沒養動物了

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

世事無常,RIP

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

生老病死,人同動物必經階段。只要我地善待愛錫我地既寶貝,令佢一生都在幸福中渡過,佢地係快樂滿滿甘走完一生。佢地只不過提早離開。但永活在你心中。我地傷心不捨是必然的。希望你可以走出傷痛。提起精神,去幫助被人遺棄的貓/狗毛孩,可以得到你既愛錫,伸延下去。唔好放棄啦!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:bowling2004 的帖子

子爵府

我都感受到您的痛,見您個pose,我又心都嗡,不要難過,讓時間過去。換過想法,他不用太辛苦呢!振作!

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

bowling2004 發表於 16-9-10 03:17
我隻貓貓啱啱喺診所,打針走了。我個心好痛好痛好痛 明明前日仲同我仔玩到跳來跳去,尋日突然間發病 ...

生老病死是自然既事,不必太傷心同自責,我明白失至愛係好痛,係需要時間去療傷,但反而我覺得可考慮收養其他動物,相信你既善良慈悲,係走了的貓咪一定會認同,再者曾經用好多愛去照顧佢,你已已經做得好完美

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我隻貓貓啱啱喺診所,打針走了。我個心好痛好痛好痛 明明前日仲同我仔玩到跳來跳去,尋日突然間發病 ...

R.I.P
我都係因為咁唔再養狗!
不過時間會沖淡一切!
而且生命乃如此!生有時,死有命!就算植物也如此!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俾D時間自己!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

喊完發洩左舒服D
貓仔去左一個更舒服更開心的地方

翡翠宮

其實諗下所有生物一誕生就預咗有死嘅一日.

你起碼比貓貓一生幸福安逸嘅日子, 比起好多流浪貓狗甚至人都過得好

子爵府

開心吸收勳章

生離死別,皆苦
時候到,便要走

侯爵府

回覆 bowling2004 的帖子

我認識幾個人(包括我自己)都曾經說過:「以後不會再養狗(動物)了...」分離實在帶給我們很大的傷痛。但隨着日子流逝,對「分離」心態的改變、碰上的緣份、對愛動物的心沒有磨滅,我們各自又再次養起寵物來。甚至對「他」的寵愛有增無減。
現在,我也害怕分離,看到他受傷、生病我仍然忍不住心痛、掉眼淚。可是我仍然很慶幸遇上了他,很慶幸我會比他長命,能夠照顧他,給他一個家,給他一個可以遮風擋雨、安樂過一生的地方。

樓主,以後再養不養寵物是後話。看到你現在為他的離去這樣難過,相信你給他的愛也不少,相信他也很慶幸能夠遇見你、得到你的愛。怎樣分離、何時分離我們沒法控制,但願你相信能夠遇上就已經是彼此的福份,你們曾在彼此的生命裏留下美好的回憶。希望樓主你的心情能夠慢慢平復。祝福你倆。

子爵府

回覆樓主:

真係好難受!我2年前都失去了一隻養左19年的貓,到而家都唔敢再養

水晶宮

msanubis 發表於 16-9-10 13:17
生離死別,皆苦
時候到,便要走

我有貓有狗,都好擔心佢地有一天會走,因為佢地老了,只好珍惜同佢地一齊

大宅

我家姐隻貓上个月走咗
仲有两隻病貓都就來要走喇
好傷心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哎,閻王要你三更c....無講錯嘅。其實,真嘅1.小動物係比我地早走 2.好多野我地愛莫能助
事實上,突然走總好過見住佢受苦但又做唔到野,睇住佢受苦,真係痛一百倍。
養過咁多小動物,而家對生死睇得好開,總之我做主人(奴隸),佢在嘅每一日都盡心盡力愛佢,提供適當照顧,有事要包底,咁記無悔。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

自問好怕呢類生離死別, 所以就算中意小動物, 都唔會養...

保重

首頁

尾頁

跳至