自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

1間

子爵府

麟媽媽 發表於 16-9-18 13:47
我仔唔係呢個年代,當年只報一間心儀PN,收左就一直讀上K3,點解而家要報咁多?人人揸兩三間咪攪到痴晒線? ...
因為報的意思只係報名, 仲要經過面試, 收先正式註冊。

所以報十幾間都只係報左名, 可以有個面試的機會!

如果報左名實收, 大人小朋友都唔駛咁辛苦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

gigi1227 發表於 16-9-18 13:55
因為報的意思只係報名, 仲要經過面試, 收先正式註冊。

所以報十幾間都只係報左名, 可以有個面試的機會!

我明白,可能十幾年前唔係太多幼稚園有PN即兩歳入讀,我自己本區我只報2間,2間都收了二揀一無咁頭痛。

伯爵府

其實不能作準,住既地區唔同以經有分別,我朋友報一間,邨校,人地講明實收,唔駛再周圍報,有朋友報十幾間,有兩三間收。唔只係小朋友面試問題,地區都有問題,如果選大熱學校就另計啦

子爵府

ysab 發表於 16-9-18 10:45
兔年出世,兩間,兩間都收

Me too
當時諗冇就遲啲人哋選定哂再去揾學校
個個都大包圍,hold住哂啲學位

子爵府

回覆樓主:

而家PN班直上果間

wcpcelia    發表於 16-9-19 09:11

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆:大家報左-會報幾多間幼稚園?

上年報2間,2間都收

大宅

BB防敏心得分享勳章

11月尾細b,報左村校5間(方便婆婆15分鐘内行去接送 ),得3間比左面試時間

另外一間講明只收14年9月前既bb.11月排後備

11月先面試希望有學校收啦,但仔仔仲未識講野

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Kidting520 發表於 16-9-18 14:50
11月尾細b,報左村校5間(方便婆婆15分鐘内行去接送 ),得3間比左面試時間

另外一間講明只收14年9月前既bb. ...

咁就唔好急做大仔好過啦。

侯爵府

大力大力 發表於 16-9-18 13:38
阿仔(十月中出世)之前是不足4歲考幼稚園,報4間4間都收,第二年足4歲先可以考培正收左~

...

所以咪話年代唔同,我果囡2歲零2個月已經要考k,4歲應該已讀緊k2喇

Btw 我諗住報5間,有2間係屋企樓下
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

2間

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔細B 報四間得一間收
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

awifetobe 發表於 16-9-18 10:16
我唔知呢位媽咪仔仔咁大!而家競爭真係大!加上又係十月b

佢係男人,唔係媽咪

水晶宮

awifetobe 發表於 16-9-18 08:24
統計下

三間,因哥哥嗰間好大機會收

大宅

回覆樓主:

大仔7間,細仔2間

伯爵府

sharonchan.0711 發表於 16-9-18 11:35
你小朋友12月?咁真系好尾,我仔10月,我想距做超大b讀小學,我老公家人全部反對,唉…未知點好 ...

我仔係12月最尾個幾日,我覺得差幾日真係唔見得同2014年1月bb差得幾多囉,所以雖然有K1收我仔,但我都義無反顧俾距讀PN。10月我覺得係超尷尬位,現在你小朋友幾大?我會建議讀到K1睇下咩情況然後有個option可以repeat。如果你覺得距K1唔算好top個批,先考慮repeat。其實唔係怪獸心態要小朋友考咩成績,而係覺得一升K2,寫字就會多,細b小肌肉發展不及大b,寫字距會有好大挫敗感。但每個小朋友發展唔一樣,10月b如果距到K1都好好唔輸於其他大b,又唔一定要repeat。

伯爵府

麟媽媽 發表於 16-9-18 13:47
我仔唔係呢個年代,當年只報2間心儀PN,收左就一直讀上K3,點解而家要報咁多?人人揸兩三間咪攪到痴晒線? ...

我覺得無間收然後要去逐間問位先叫辛苦。報名只係填份form,都唔會叫個細路填。面試又可能撞期,報8間可能最後只可以IN到6間。6間當中,有1-2間可能比較熱門,咁收既機會又低d。仲要預計小朋友面試突然心情唔好或者面試時間撞正距午睡時間等等不利因素。

我仔面試算幾好表現個種,但當時有兩間,距入到去就話要走要返屋企,老師叫距做呢張凳距有心坐第二張。當然有好言叫住距,但唔(emoji)你有乜辦法,發火鬧一樣扣分。最後個兩間都淨係waiting list。

我認我自私,我情願有幾個offer係手然後揀到心水先放,好過我無offer要周圍撲。機會係留俾有準備既人。

伯爵府

awifetobe 發表於 16-9-18 10:14
我諗住而家讀緊pn個間好大機會收,其餘5間都諗住報大熱既,你覺得呢?

現在已經有PN,然後又好多機會直升的話,我覺得5間都熱門無問題,因為已經有原來個間做保底。
我自己都係同一考慮,現在讀緊間PN頗大機會係直升,我K就報龍校報爭崩頭個d(emoji)

我其實幾鍾意我仔現在呢間,所以只會額外報3間左右。

伯爵府

sugarcheung 發表於 16-9-18 14:14
Me too
當時諗冇就遲啲人哋選定哂再去揾學校
個個都大包圍,hold住哂啲學位

其實唔一定,因為好多學校收左就要俾留位費,如果已經有間覺得更加好既offer,好多人就唔會間間都俾留位費(錢多咩)

比如我心儀係 A 多過 B 多過 C 多過 D,如果我已知道C有offer,就已經唔會俾D既留位費,甚至如果最早知道A,直頭俾一間only。

珍珠宮

報左先,你簡人好過人簡你。
我個4月龍B當年報6間n班,5間waiting, 最後最心儀嗰間收左,等嘅過程好大壓力,同埋1,2月B真係多D學校收。

首頁
12345...6

尾頁

跳至