自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

littlegirl3298 發表於 16-9-19 18:40
睇其他jm嘅回應,原來都好多人都唔鍾意同上司食飯,可能我真係做多左?
...

多咗啦
就算屋企無煮飯都唔代表想同上司食飯
有啲人寧願自己清清靜靜自己食
同你食又要應酬你
唔去食又驚被誤為唔比面

有時係你一廂情願覺得build team spirit或做好人,但下屬未必受,特別係已經after office hour

利申:我自己都係主管級

子爵府

littlegirl3298 發表於 16-9-19 18:24
事緣我係部門主管,有時公司OT左都會叫d同事不如一齊食飯,每次我都要俾錢,因為公司本身都無得計OT,當係 ...

老闆請食飯係開心,不過寧願快d返屋企見家人,食茶餐廳都好好味!

要請,食lunch好d

男爵府

放工我淨係想快D返屋企,唔想再同上司交流,佢地可能怕得罪你才出度飯局,樓主可以試下下次OT 時請食西餅嗰,D同事又可以一做野就返屋企

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

今日 OT 咗 , 咪明日下午買凍餅做下午茶囉 , 一二百唔會有人講 , 食成千五蚊 , 其他 team 頭頭會講野

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:事緣我係部門主管,有時公司OT左都會叫d同

原帖由 littlegirl3298 於 16-09-19 發表
事緣我係部門主管,有時公司OT左都會叫d同事不如一齊食飯,每次我都要俾錢,因為公司本身都無得計OT,當係 ...
最緊要自己果team 知乜野事者

男爵府

老實。如果ot得耐買杯飲品小食,一路做一路食我覺得好好。但ot完仲要去食飯,仲要1500元4位即唔係食快餐。我真係情願回家食公仔面好過。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

littlegirl3298 發表於 16-9-19 18:24

支持你,好上司有下屬認同,咪鬼理果個人,佢妒忌你啫

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

老實說,
當年打工,OT後的確想快啲返屋企,唔想再對住班同事食飯。

若果OT時請我飲杯野,或者間中食個下午茶就ok.

公爵府

littlegirl3298 發表於 16-9-19 18:29
但佢話下屬背後就係咁樣講我,話我夾硬搵佢哋陪食飯

你吾好太信隔離組主管講,
有時來說事非者便是是非人。

你做呀姐請,佢做呀姐吾請,你話下屬鐘意邊D上師!自己用腦諗

子爵府

littlegirl3298 發表於 16-9-19 18:45
但係我又咁諗,我老闆都未出聲,佢同我只係平起平坐,憑乜嘢話我呢?

就系同你一樣甘高甘大先話你,因為你甘樣做會令佢難做,下下ot請食飯.. 你將心比己,你系佢會有咩感受?!

可能佢說話系難聽左,但你做壞規矩,之後其他人都難做

男爵府

其實如果我C6 要OT,我都想佢快D 做完野返屋企唔使同公司食,佢自己都係寧願唔使老闆請都想快點走,最好係OT完各自各食,食完留返張單返公司claim

子爵府

其實好難一概而論,要睇你班下屬係咩人點諗
如果本身團結嘅,有餐飯食梗開心
如果大家有心病就梗仰唔想去

但一齊食飯就多數講公事,放工後又未必想再講喎
我就覺得你係一個好上司,會gather班同事,又肯自掏腰包
你同級同事出聲梗係覺得你請佢唔請
有說話聽啦

但我同意請食lunch or tea 會好啲

另外你請得多同事會覺得係老馮
到ot完果個月你無請 到時就可能會出聲啦

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆:請人食飯仲要背後比人話

我ot完會寧願自己食飯,都唔想同上司同事食,對左咁多個鐘仲對唔夠咩。或者樓主改中午請食飯可能仲好。

翡翠宮

咩都有人鍾意有人唔意思. 我鍾意happy hour 同出去食飯, 阿姐請食飯我制架 但好多人(特別係結婚 / 宅/ 只做公事 etc.) 會唔鍾意. 想知下屬點睇, 到下次 OT 睇下有無人話「係咪阿姐萬歲」, 或者直接問OT 後想出去食定 OT 期間叫好D 嘅外賣就知. 好睇自己team 人點睇

隔離組主管... 講真真係唔使理咁多, 佢又干預唔到你做咩.
而且聽過好多都係唔抵得人地就多多聲氣.

男爵府

回覆樓主:

O T完我會想即刻飛返屋企。
不過可能你既下屬好enjoy你請佢地食飯呢

子爵府

每逢完左一個peak 或節日,我都會請同手team 人食飯。 可以聯誼下,但多數都會揀lunch. 好少揀夜晚

大宅

sunshine0613 發表於 16-9-19 18:56
呢D飯要$1500四五個人,好貴!
老實講,OT完我想早D反家休息,如果真是要餓,要吃,我寧願茶餐廳,快快吃 ...

我自己叫佢哋揀食咩架,所以平貴我都唔係太介意

大宅

baby_chu 發表於 16-9-19 19:03
我啊姐果時都係自淘腰包請架!不過就唔係 OT 果時請,OT果時佢請外賣,每次我地 OT 佢都一定一齊O一齊做, ...

呢個提議好好,下次OT嘅時候,我試吓咁問佢哋先

珊瑚宮

環保接龍勳章

係我就只會話我team相處有自己一套。除非佢係你上級。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

Nino 發表於 16-9-19 19:08
咁你好好。
禾腦細心地都好,
成日請下屬食飯,

好彩你地肯比意見我,我終於了解到唔同人嘅諗法。
我會試吓改第日食lunch,lunch應該冇問題啦!日日都要去食,冇理由返屋企食lunch掛

首頁
12345...9

尾頁

跳至