自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

貓仔係好貪玩百厭百掛充滿好奇心,大個左就好乖好靜

子爵府

回覆:近排養左隻貓仔

大宅

貓b係咁, 乜都玩一餐,以前我貓女細時,我同老公都覺得佢過度活躍,而家歲半,冇以前咁活躍但都好曳,慢慢教啦

大宅

回覆:近排養左隻貓仔

貓b 成日都要玩,佢地同伴之間係咁樣爪、咬對方當玩。佢爪損你個仔,因為佢當你地係佢同伴,但人皮膚較貓薄,佢唔識就力。

我果時教就隻貓一爪我咬我,我就喝停佢,立刻同佢玩玩具(一枝野連住隻老鼠果d呢)。等佢知道玩要同老鼠玩具玩,人類唔可以比佢爪爪咬咬既

同埋佢整痛你要叫大聲d,大反應d。久而久之佢就識就力架啦

複式洋房

回覆樓主:

樓主要買貓傢俬俾貓貓抓呀,唔係佢搵唔到野抓就會抓

仲有要由細開始剪指甲呀

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我而家上ebay睇緊果d貓貓抓果d板
我見佢而家抓我塊地毯
佢都幾嗲,成個訓係我大脾要我摸,我唔摸佢個頭追住我隻手,係成日出抓,佢一出抓我就喝話no
睇完你地留言,我無之前咁驚
同落親去樓下都著條厚褲

男爵府

回覆 Yanlovesnaz 的帖子

多D用玩具同佢玩, 消耗晒佢既精力, 就唔會咁得閒搞你

大宅

你隻貓好靚,好醒目。小貓係會曳d嫁,比d耐性。到佢慢慢大個,就帶佢去絕育啦,會小d病痛。
反肚係因為佢想嗲你,信任你想會反比你睇。
抓人都係冇心之失,太活躍太多精力,可以買d玩具,細波波同抓板比佢,同佢一起玩。
到佢再大個d,會慢慢定性,我隻貓都係好細個開始養,又係鍾意係人地開餐戈陣,跳上黎睇下有咩餸。睇多幾次佢就唔會咁8掛嫁啦。總之就1啖沙糖1啖c。
再大個d,佢可能會陪你小朋友做功課溫書。
養貓唔同養狗,狗可以好聽話,貓係比較自我。雖然唔知你有冇了解過先決定養,但養左就當佢係家人吧~你可以同佢講下野,等佢無咁悶(emoji)

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

好可愛啊,千奇唔好動怨,佢係BB,係貪玩左D, 輕輕力拍拍佢,話佢曳曳,一曳就入籠,佢想出黎就會乖,再曳又罰佢入籠佢就知道乖先可以出黎
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

Tingche 發表於 16-9-25 00:36
好可愛啊,千奇唔好動怨,佢係BB,係貪玩左D, 輕輕力拍拍佢,話佢曳曳,一曳就入籠,佢想出黎就會乖,再曳 ...

我地無打佢呀,我最多聽d jm講喝下佢,佢就會走開
我仔唔怕死,成日都走落去同佢博鬥,我仔真係好中意隻貓仔
今日我摸佢,佢直程訓係我大脾比我摸,只係佢成日不自覺出抓
啱啱係eBay order左個cat tree and scratcher

子爵府

畀面勳章

Yanlovesnaz 發表於 16-9-25 00:50
我地無打佢呀,我最多聽d jm講喝下佢,佢就會走開
我仔唔怕死,成日都走落去同佢博鬥,我仔真係好中意隻貓 ...

可能BB唔識控制力度同出爪仲未摸熟個system, 傻豬jm我驚係唔話你打佢啦,意思係唔好嬲,傷神 定左性應該會乖乖D
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我係人地舖頭度同隻貓玩,玩到攰坐係電腦椅度休息一下,無端端有人拍我膀頭,轉頭又唔見人,這才知道原來係隻貓貓從地下度跳上來拍我,聊我玩,幸好佢無出爪咋,如果唔係肯定流血呀!

珍珠宮

回覆樓主:

剪指甲

男爵府

回覆樓主:

我隻貓仔,佢係超級戀母狂,從來唔抓我,只係痴住我,連我同其他人傾計,佢都要係則邊鬧人,細過抓我女抓左2,3年,佢曳,我都係彈鼻,同埋剪手甲

男爵府

Yanlovesnaz 發表於 16-9-23 20:01
大家好,近排養左隻貓仔,真係好曳,成日跟人腳尾之後出手抓人,又成日跳上枱想食我地d食物,又成日爬上樓 ...

比多d玩具佢,或者用貓逗捧同佢玩,佢就唔會主動捉你隻腳來玩啦。
佢唔應該做的,當你見到就你應該即刻講No No(唔使喝住大聲講), 講得多是會知唔可以做的。

首頁

尾頁

跳至