親子旅遊

跳至

首頁
12345...17

尾頁

子爵府

stepchk 發表於 16-10-5 12:53
回覆 potpot 的帖子

請問你邊間公司租車?
Europcar

子爵府

boyboy~ 發表於 16-10-5 16:35
支持,追post, 我下年7月中 syd+brisbane+gold coast 14天

我下年都plan10,Syd+ Melbourne

boyboy~    發表於 16-10-7 14:04

侯爵府

potpot 發表於 16-10-5 09:26
刨緊你上次去日本看花之旅,諗住明春跟你歩伐
上年看花真係好震撼, 祝妳如願以償. 我個多星期後會重訪日立及足利, 今次去日立看珊瑚草及波斯菊, 足利看鼠尾草和玫瑰.

子爵府

小結:最大支出費用,交通加住宿約萬三,10天行程攤分為毎人HK4500,應領先全港旅行社至平酒店加交通Package了。再講叧ー必要支出:食,再挑戰旅行團費

:

Apartment有齊煑食工具,唔用它真係有些浪費。所以每天玩完後總要幫襯吓超級市場買吓素材弄弄晚餐及早餐。超市價錢如何? 識揀的比香港百記恵記平多了,來格下價:

午餐肉澳洲售價折合港紙為15元。

惠記特價買緊31元..

強國瓜[size=14.6667px]特價買緊17

澳洲差不多同價但多ー個,兼且係本地貨,問你怕末!

BeBe媽媽    發表於 16-10-12 23:30

子爵府

一天去超級市場掃貨
小心被太便宜的麪包吸引,一吓子就買了一大包
才港幣10元,再加澳洲另一便宜之選牛奶”,這就食了天的早餐了。

麪包,見到熱騰騰大燒雞才約40元港紙,結果開邊又食了兩個晩上.

子爵府

日順道去呢間位於SeaWorld附近間 Peter fish and Chip 買海鮮做晚餐,價錢合理,勝在新鮮.

子爵府

自家制食了好幾個晩上,感覺好似已移民澳洲

子爵府

飯後果呢? 因自駕,幾天都特別駚到Harbour Town outlet 對出個生菜市場,買生果是成箱. 成蘿橙才港幣60(巳6算計)蘋果仲平36元又ー箱.有ー種生果忘記照鏡, 澳洲芒.又大又甜,為港紙10蚊一粒,至今難忘!

子爵府

唔系餐餐煑飯掛? 快給人叫cheap 精了.

當然,行程當中出外食飯難避免,下回又介紹食過乜平靚正野.

子爵府

dillon 發表於 16-10-5 18:58
上年看花真係好震撼, 祝妳如願以償. 我個多星期後會重訪日立及足利, 今次去日立看珊瑚草及波斯菊, 足利看鼠 ...
好幸福. 我plan 4月中後,都會去日立,但可能唔係最佳時間.碰碰運氣!

侯爵府

potpot 發表於 16-10-5 19:39
你好幸福. 我plan 4月中打後,都會去日立,但可能唔係最佳時間.碰碰運氣!
天氣好難講, 本來我去到日立的時候珊瑚草應該係水尾, 但依家可能未紅透.

侯爵府

畀面勳章

potpot 發表於 16-10-5 17:52
我只買普通的保險。個陣痕身正有promotion,只要指定旅行期間購買,就自動増加自駕自負額至HK50,000 (原本只 ...

多謝 你的回覆 我會留意ㄧ下。 另外請問可否gold coast 租車,brisbane 還?thanks

子爵府

potpot 發表於 16-10-4 18:21
係要早買.上個月空氣航空又BigSale,又買了二仟幾蚊暑假去澳洲....騎騎....
留意下回BigSale,無記錯 ...

聖誕前後有無機會執到唔好咁貴嘅飛呢?

子爵府

360度Four Wind 環迴黄金海岸美景自助餐-HKD250 per person

係香港都唔多會去食自助餐. 人老食唔多兼且家陣食得吓慨自助餐價錢4字出頭, 都係可免則免。來到澳洲估唔到短短1星期就食了兩餐.先看第一餐,360度環迴旋轉自助餐.[size=14.6667px]

子爵府

臨出發現澳洲網購有間自助餐做推廣,為港紙250海鮮自助餐. 睇相又幾吸引。反正去成ー星期,抽個下午食餐都好,話哂來澳洲沿海城市,虚榮心作崇下都要曬吓些海鮮美食相係facebook丫. 實際情況如何?先 睇相:

食物不差,種類比想像多選擇. 綱購的還有一杯free drink, 最欣賞的當然是那360度旋轉環迴黃金海岸美景,呢餐海鮮加美景也算賺了。以為360度自助餐夠平了,原來懂找門路的還有更平, 再來.

子爵府

平民Star自助餐:大人HK$160, 小朋友HK$110

這個近機場的自助餐是偶然在網上看到的,這正好是臨上夜機前一頓食飽美食 /也近Currumbin Wildlife 動物園,玩完來食ー餐也不錯事前唔駛book,直接walkin買票入, 全場估計都有幾百座位,那天星期天都坐滿了七成人,看來呢間平價自助在當地知名度都頗高. 叧一怪現像是顧客幾乎清一式是西方人, 服務生卻全是年青面孔,莫非是打工假期?

子爵府

質素如何? 海鮮不及前面的環迴自助餐,但食物多樣化就遠遠超越,甚至拍得住港式自助餐。壽司、朱古力火喎都有,價錢才百多元港紙,加多約HK15汽水啤酒任飲.平時去還有特價. 實屬我等平遊恩物!

子爵府

!還是介紹cheap野?有無高級ー点点架, 都有下回再講.

大宅

Where is that seafood buffet?

子爵府

frenchmay 發表於 16-10-5 23:14
聖誕前後有無機會執到唔好咁貴嘅飛呢?

咁遲好有難度,留意吓惡哂航空個毎星期個fanfare,睇吓有無買剩票推出來

首頁
12345...17

尾頁

跳至