自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

引用:無諗過一定要人讓,更無公審人。但估唔到一

原帖由 momo06 於 16-10-08 發表
無諗過一定要人讓,更無公審人。但估唔到一眼睇到的有需要人仕系要出聲先有得坐,唔怪得要加關愛座。:igive ...
所以我都贊成要有關愛座,始終有佢的作用「正常情況下」佢唔會成為一般人的爭位目標,而有需要的人,會較大機會坐到。

男爵府

我試過讓座俾大肚婆,但佢一句唔該都無,好似應份咁

公爵府

回覆樓主:

我係覺得即使我大住肚,就生得,都唔屬於一眼望落去係有需要嘅人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

關愛坐有佢確實需求存在,增加係好事,這樣就免左兩方的難處。

男爵府

kaysumsum 發表於 16-10-8 18:17
成日都見fb 朋友post,話自己唔敢周圍去啦,人地見到佢大肚都唔會自動自覺讓座,啲人素質有問題⋯

其實, ...

agree,

公爵府

回覆樓主:

喺我眼中,一眼望落去有需要的,是好老的老人家,同有手抱嬰兒嘅父母。其他,我會按自己身體,精神狀況讓坐。我大肚時,返工放工都坐巴士,真心覺得自己未有bb, 著住高跟鞋,攞住大公事包,辛苦過陀住bb好多。補充:我都差不多係高齡產婦。

水晶宮

大肚又唔係病,點解死都要人地讓座呀!咁辛苦就唔好出街啦,人地可能有D病,你又睇唔到,又或者放工攰到死,大家都俾足車費架,郁D就公審人,呢D人唔生好過生

laithin    發表於 16-10-9 11:15
anita_yps    發表於 16-10-8 23:44

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:大肚婆需要坐可以出聲

我有次搭長途巴士, 我跟尾, 大肚媽媽剛冇位, 我都要企, 之後入嘅人幾個都要企, 佢已經企係關愛座附近, 冇個壯健人肯讓, 係全部後生。 個司機其實見到, 不停開擴播叫人:請讓座比有需要人士。 係不停播。 我好肯定坐係下排所有人包括坐係關愛座打機會嘅年青係見到大肚媽媽。 我見至大肚媽媽個樣係好倦。

到去到隧道轉車站, 冇人落車, 司機好伸個頭出來, 好大聲咁喊:請讓出關愛座比有需要人士。 例如, 老幼傷殘, 同大 。肚。婆。 (特登強大肚婆三個字)個媽咪堅型, 用番一樣大聲咁回個司機: 得咖啦, 可能佢地有傷殘或老弱呢。 我ok 呀。 司機 佢回個ok 手勢, 大叫: 咁我開慢d 啦, 嘅然駕車咁多要關愛嘅人。

結果, 駕車全程真係勁慢駛,到行多10 分鐘, 近車尾至有個嬸嬸拍佢膊頭叫佢坐。

唉。

伯爵府

佢都係呻下都算啦, 最憎係見到人地唔讓座就影人相再post上fb公審人果d
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

伯爵府

Pulmma 發表於 16-10-8 21:33
我有次搭長途巴士, 我跟尾, 大肚媽媽剛冇位, 我都要企, 之後入嘅人幾個都要企, 佢已經企係關愛座附近 ...
咁我開慢d 啦, 嘅然駕車咁多要關愛嘅人。 <-比呢句笑死
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:Pulmma 發表於 16-10-8 21:33 我有次

原帖由 願望石 於 16-10-08 發表
咁我開慢d 啦, 嘅然駕車咁多要關愛嘅人。
係要比個叻個司機。 之後係開得勁慢, 慢到同號車, 後一班都趕上。 雖然我好嬲用耐咗時間, 但冇怪個司機

願望石    發表於 16-10-8 22:06

大宅

我朋友同我講過
佢有一次因為太攰坐左係關愛座
佢用眼尾餘光望到有個大肚婆企係佢面前
但佢扮睇唔到dup低頭
點知個大肚婆既朋友囉硬物亨左我朋友個頭一下
我朋友見狀更加唔願起身 坐到到站為止

大宅

我諗就算有需要,當時人都未必會開口。

男爵府

同意

男爵府

講得好

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我都識個大肚婆成日將“大肚”掛口邊
食飯上菜遲左,就發爛渣俾說話服務員聽:“而家唔係唔俾大肚婆食呀?”
其實人地都應左,會馬上跟進。。。
仲有好多好多事例
好似淨係佢識大肚識生仔,當自己女王咁,可惜佢既權利只維持10個月,除非佢一直生一直生啦

珍珠宮

kaysumsum 發表於 16-10-8 18:17
成日都見fb 朋友post,話自己唔敢周圍去啦,人地見到佢大肚都唔會自動自覺讓座,啲人素質有問題⋯

其實, ...

good ar, 就叫你個朋友少啲出街啦,大家都唔駛煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pulmma 發表於 16-10-8 07:33
我有次搭長途巴士, 我跟尾, 大肚媽媽剛冇位, 我都要企, 之後入嘅人幾個都要企, 佢已經企係關愛座附近 ...
個司機

伯爵府

剛剛先見到有大肚婆瞄爆關愛座上既老人家

瑪瑙宮

大廚勳章

snoopyiu 發表於 16-10-8 18:40
我搭輕鐵出入,經常見到大肚婆企係到都無人讓座 但關愛座都係伯伯婆婆坐,有時我見到其他座位都係 ...

在坐的人無其他是後生?
如真需要坐,普通位,你肯出聲,應有人肯讓。。。。

千奇不要說話望到就應該讓這心態。。首先,大家都有辛苦的時候,既然關愛座已全老人,就看下其他位開聲讓座。。相信肯開口,有禮貌一定讓。。。 好多人一坐下未必會察覺。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...8

尾頁

跳至