自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主你要明白。現今對尊敬及孝順長輩。他們未到果一日。是不會明白的。bk已多的是。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一家唔知一家事, 有啲人係無禮貌, 自己有禮貌咪得囉

男爵府

虎到金來勳章

其實好多老人家都喜歡早到, 約7點半, 就6點9巳經開枱開飯.

題外話, 如果婆婆跟本就是同住的, 孫女亦巳經叫過婆婆, 咁再見的時侯有必要再叫嗎? 媽媽可能要同兩個女沖涼先, 婆婆就去揾位食飯. 事實真係有很多的可能性是我們做旁人的不知.

就好像你看到媽媽在街鬧仔一樣, 你跟本無法明白媽媽為什麼會咁勞氣.

放鬆D啦, 香港人.

多一點欣賞身邊美好的事, 做人都開心D

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:Tingche 的帖子

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

bluetulip 發表於 16-11-8 11:30
又係睇表面而其實唔關自己事卻又多多意見的例子,連人地食飯唔消毒雙手都看在眼裡

出街最怕就係 ...

請勿打招呼~

子爵府

要婆婆等位就難講,我次次約亞媽去飲茶,佢都早到最少半個鐘,我次次都話間酒樓無乜人,又訂左位,唔駛去霸位,佢都照舊.....
去到唔叫人的確無禮貌

男爵府

elaine2057 發表於 16-11-8 11:22
有一部份的獨居長者也是有仔女有孫的,晚年卻要自己一個人生活,有病都係揾陪診去睇,我都唔明,係咪結左婚就唔 ...

唔係全部,一部分啦。

我有做開獨居長者義工探訪,好多長者,唔會同自己仔女孫兒講自己要睇醫生要覆診,原因係唔想麻煩D後生要請假,佢地知道中心會有義工陪診服務,所以多數都用。

我有朋友,佢地D父母,都係咁樣,收埋晒D覆診卡,唔比朋友知,佢地唔係一齊住,我朋友返親屋企就要搜屋,要搜覆診卡,又要搜藥。

有時D老人家思想,做後生唔會明,就會好忟。

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 畀面勳章 BK Milk勳章

可能你以為人地母女遲到,但係其實已經早到你唔知啫

我阿媽約我食飯,明明約6點半.佢5點半佢就會到,
如果你見佢坐到6點我先到,唔通等餘我遲到咩??!!
呢d事每次食飯都會發生係我身上,佢例牌早到成個鐘,我又無遲到架..!

lovebabyking    發表於 16-11-8 13:21

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

我媽試過完全唔通知嘅情況下去咗我屋企樓下等我帶阿仔出街

就咁睇外人會以為我大牌要我媽系樓下等,實際上我都唔知佢過咗嚟,佢知我大約幾點會出門口去佢度,佢冇嘢做又唔想系屋企等咪搭兩蚊車過嚟搵我囉。

男爵府

2024年龍年勳章 笑得好勳章

love45 發表於 16-11-8 13:07
唔係全部,一部分啦。

我有做開獨居長者義工探訪,好多長者,唔會同自己仔女孫兒講自己要睇醫生要覆診, ...
我爸咪系咁囉

次次返去都要全屋大搜查搵覆診紙

男爵府

peggykeung 發表於 16-11-8 13:16
我爸咪系咁囉

次次返去都要全屋大搜查搵覆診紙

係架,D老人家,覺得D後生搵食辛苦,唔想麻煩佢地,所以真係唔講唔提架,咩都收埋晒。

所以我地做探訪,就要同佢地傾吓,睇吓佢地有咩需要,我地會提佢,叫佢定時要主動聯絡中心姑娘。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我諗如果個三母女對婆婆有禮貌,應該都唔會咁火既。。。。

大宅

love45 發表於 16-11-8 13:07
唔係全部,一部分啦。

我有做開獨居長者義工探訪,好多長者,唔會同自己仔女孫兒講自己要睇醫生要覆診, ...

我都有做好多義工的,所以先有感而發,明白老人家唔想人擔心,但仔女也可主動一D!唔係陪唔陪睇醫生問題!分開住也希望d仔女多D探下自己父母,抽時間陪一陣老人家都已經好開心!

男爵府

elaine2057 發表於 16-11-8 13:25
我都有做好多義工的,所以先有感而發,明白老人家唔想人擔心,但仔女也可主動一D!唔係陪唔陪睇醫生問題!分開 ...

都係個句~一家唔知一家事,講緊人與人共處幾十年,唔簡單的。

男爵府

回覆:唔該! 對等左你半個鐘既媽媽好D得唔得

其實成日覺得生仔女有乜xyz 用,現在d人越來越冇本心

男爵府

其實好多可能性,例如本來他們一家也在家中,母女在家做緊功課,老人堅持要早D去攞位。。本來講好打邊爐,小朋友好期待,點知老人又怕打邊爐熱氣,擅自叫左另一樣。。
好似我99好日唔見,一見又話我比仔食咩所以肥,但佢又帶好多朱古力比佢。。62行動不便,叫佢買餸買D榴槤和燒鵝比佢食。點知去完番來冇買冇出聲,到62问佢佢話熱氣不買,食蒸豬肉啦。。佢問仔女想食咩,人地話炒飯,出左來又叧一種,佢話熱氣。。

所以老人家思維不是後生能理解的,講好呢樣又冇反對,人地滿心期待又做另一樣

禁止訪問

大宅

見到樓主個post, 我會諗起我媽媽成日會自己早出去拎定位,叫定野食等我地黎... 例如明明大家約左早上10點飲茶,媽媽會9點去茶樓,因為媽媽怕多人等飛,所以永遠都會自己提早出門,拎完位又唔會打俾我地,因為怕我地仲未起身驚嘈醒我地...
當大家到齊後,讚咁叻咁快有位,之後爸爸話係因爲媽媽提早出口先咁快有位,我地話唔駛咁早去定,但媽媽永遠寧願自己辛苦都唔想我地黎到仲等位。依家每次飲茶前我地都唔會講定幾多點,因為怕媽媽自己咁早出去拎位。
反而我會早出口去茶樓拎完位先通知家人....

侯爵府

親子王國15週年勳章

有啲老人家係鐘意好早去攞位。

例如約飲茶, 大家一早講好邊家幾點幾點先到, 約12:30飲, 可能一早知 13:30 先齊人的, 但佢地總會朝早做完運動食埋早餐 11:xx 就去攞位, 然後一個人洗哂成圍啲杯同碗。再問去到邊, 叫定野食.............. 外人睇真係非常不孝

樓主你睇到的 case, 你點知2個孫女唔係一早講好要遲啲到呢? 可能預左時間做功課温書, 上興趣班, 婆婆自己心急叫定野? 仲有你又點知唔係一早講想打邊爐, 最後婆婆自己叫煲仔飯呢? 有時真係一家唔知一家事的

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

俾我煎左佢兩巴!

Tingche    發表於 16-11-8 15:25

首頁
12345...6

尾頁

跳至