心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

謝謝樓上咁多位jm嘅留言鼓勵!恕我未能一一回覆!

過去呢一個月都好似好忙,十二月中大仔考試,月頭日日溫書忙到暈,點知捱到聖誕假,我就病,開頭感冒,後來又腸胃炎,斷斷續續前後病了十天,照舊啦,病左都係要繼續照顧兩兒,食左藥好暈好散搞到唔係好敢一拖二去街,可憐佢地放假都要困在家幾日,因為我病原本約了朋友仔女去玩,都要取消,精神好啲就帶佢地落附近公園玩下,去下圖書館,覺得自己很冇用,竟然病了咁多日。。。個C6在家當然繼續做大爺啦,問你一句好啲未,對眼都係繼續望住部機囉。捱到一月頭開返學,又回復正軌,希望月尾到農曆假可以多點帶兩兒去玩啦。

各位jm共勉之!!!

民房

hazelnutcake 發表於 16-11-22 01:06
最可笑係,佢仲要反過來話我唔愛佢唔關心佢,試問,我自己為了兩子和家事都已身心俱疲,病都冇人理,又有誰 ...

妳需要最大嘅打算,最佳嘅預備。

子爵府

hazelnutcake 發表於 16-11-22 00:55
我係FTM,一湊二,冇四大長老,冇工人,自己一腳踢,總之講得出嘅屋企野都係我做,我老公除了返工俾家用我 ...

見你打段野,我以為係我自己,全部一樣,我仲有個自閉兒,如果唔係為2個仔,我想死好耐了

別墅

回覆樓主:

我都系,兩個囡囡都系自己帶,又要做家務,做月子,生病,什麽都自己來,情況跟你差不多。每次想哭的時候,就給自己打氣,幸好還有兩個可愛的女兒。不管多累,我都盡量帶女兒們到處逛逛,公園,香港各個博物館…當散心。加油吧!為自己或孩子,堅強點,開心點。

複式洋房

hazelnutcake 發表於 17-1-13 22:40

過去呢一個月都好似好忙,十二月中大仔考試,月頭日日溫 ...
我覺得你不如返工,請工人湊,你可以有份收入,幫補下,唔洗睇你老公面色唔夠洗好似乞佢俾,搵份萬幾蚊既工,扣除工人開支同其它開支,應該有錢淨同加埋家用,我相信你會開心d

大宅

回覆 hazelnutcake 的帖子

我同你情況一樣,正考慮離婚,因為已經忍無可忍啦!

伯爵府

回覆樓主:

只講$500都吾比已經心淡啦。明白樓主超無奈。所以話做人母親真係好偉大。仔囡大些搵下 part time 就會輕鬆一些。吾會困獸鬥

大宅

其實聽到各位jm既case,真係令我對究竟要唔要小朋友呢個問題感到憂心
我同樓住一樣好早已經同老公一齊,宜家都差不多二十年,岩岩今年先儲到錢買左樓一齊住,發現佢開始好冷漠,家務煮飯我都一腳踢,我想要小朋友已經有二年,耐何一直都未有,今年唸住睇醫生,不過老公好唔想要,講明生左都唔會湊,睇完好多jm生左小朋友都未必係我想像中咁好,反而令自己更加一腳踢,真係有d卻步,老公宜家已經唔願郁,生左未更加做死自己?到時真係唔知為左咩⋯⋯我同老公都少左sex好多,有時我想佢成日都話累,我真係好心淡

大宅

回覆 sandylam2010 的帖子

如果另一半不喜歡小朋友的,我建議不要生,生咗問題天天多,生咗彼此的關係更加惡劣,應該話感情慢慢無咗,辛苦的只有自己,我係一個例子。如果未生關係都唔係好的,我不相信生咗會更加好,何況對方不喜歡小朋友。不要怪我太主觀。

大宅

我們依家生活在一起係當對方透明,無耐,心痛,是有小朋友一早走咗。

大宅

sweet888 發表於 17-2-2 23:17
回覆 sandylam2010 的帖子

如果另一半不喜歡小朋友的,我建議不要生,生咗問題天天多,生咗彼此的關係更加 ...

我以為生左會令對方自覺有責任感,睇jm既case我估我唸得太理想

男爵府

hazelnutcake 發表於 16-11-22 00:55
我係FTM,一湊二,冇四大長老,冇工人,自己一腳踢,總之講得出嘅屋企野都係我做,我老公除了返工俾家用我 ...

甘似我既?但我有三件,要反全職!你多個工人幫我照顧最細果件同做家務!但亦都係咩都一腳踢!老公都只係比家用!

男爵府

hazelnutcake 發表於 16-11-23 17:26
佢個情緒病,係成日以為自己就黎死,以為有暗病嗰隻,醫生講一句好過我講十句,所以佢係成日睇醫生的
...

題外話:我最近呢一年都同你先生一樣成日以為自己有暗病!成日都驚自己就來咩!好擔心又吾敢睇醫生!自己小朋友好細!驚自己有咩事吾知點算!

別墅

我既吾返屋企,家用很少,我大仔叛逆期,細仔先1歲,我覺得自己一直係單親

別墅

20150618bb 發表於 16-11-22 18:20
最錯咪生仔攞,如果唔生仔甘幾好自由身,

正解!
生仔前根本冇諗清楚

大宅

從你角度睇
你為咗個家為咗小朋友犧牲好多改變好多
但係從老公角度睇
佢未必認同你嘅犧牲同改變
什至佢認為你唔應該改變
應該繼續返工,扮靚,保留多d你自己
你有無問過老公想唔想你有呢d改變?
係咪鍾意原本個老婆多d?

我唔係挑機
係想客觀d唔好鑽牛角尖
每人價值觀唔同
你同你老公可能係呢個問題...
anyway祝福你開開心心生活

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

vhung99 發表於 17-4-21 22:49
正解!
生仔前根本冇諗清楚

別墅

其實好多男人都是這樣!覺自己搵錢就大晒!我老公都係咁!不過,你在家辛苦,他工作一樣辛苦!有些人覺得返工,總有放工,放假可以休息,做全職媽媽就沒有!其實做全職媽媽有嘅係,可以陪伴仔女成長,仔女大咗就不需要你,應該好好珍惜!學吓怎樣做到忙裏偷閒,你便會發覺做全職媽媽總好過上班工作!享受和子女一起成長的過程!回味無窮!有D嘢錢是買不到的!除非你告訴我,你出去工作收入非常可觀就另一別論!

珍珠宮

回覆樓主:

好多ftm都會咁
所以我就唔敢做
老公俾完錢 佢老奉乜都唔理

大宅

hazelnutcake 發表於 17-1-13 22:40

過去呢一個月都好似好忙,十二月中大仔考試,月頭日日溫 ...

加油啊!

首頁

尾頁

跳至