自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

宜家好多字都唔係我以前細個咁寫,所以我唔會教阿仔寫字,我會比佢跟返老師,咁實無死。

子爵府

popomeow 發表於 16-11-28 20:50
哦。即係唔好出聲要忍啦。

讀書除左學寫字,仲學做人處事,寫字個個老師都唔同,你可以投訴几多個老師,呢件只係小事,無需為小朋友出頭,叫小朋友下次跟這個老師寫就可以,當你知好多老師都係咁改默書,這個老師不是唯一

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

魔怪媽媽 發表於 16-11-28 20:32
叫小朋友跟老師寫法

如果年年轉老師咪年年唔同寫法
仲要錯過先知佢唔想咁寫....

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

有疑問的字,我會寫齊兩個寫法叫子女在默書前先問老師

[img align=right][/img]

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

whywhywhywhy 發表於 16-11-28 23:25
讀書除左學寫字,仲學做人處事,寫字個個老師都唔同,你可以投訴几多個老師,呢件只係小事,無需為小朋友 ...

咁我問你,餐,食,餅,全部都係食字,其中兩個佢話點先啱,一個話可以點可以橫,咁跟好唔跟好?

子爵府

popomeow 發表於 16-11-28 23:47
咁我問你,餐,食,餅,全部都係食字,其中兩個佢話點先啱,一個話可以點可以橫,咁跟好唔跟好?
...

如果係咁你可以問老師,但係請教方式不是投訴方式

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

popomeow 發表於 16-11-28 20:15
我好有衝動想做怪獸家長見個女個中文科老師。
事緣是咁的,中文科默書,多一筆小一筆就唔見好多分,錯一個 ...

http://www.edbchinese.hk/lexlist_ch/

我女間小學叫我地跟呢個
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

好奇一問?那位天才要改我地源遠流長嘅字體呢?

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

whywhywhywhy 發表於 16-11-29 00:12
如果係咁你可以問老師,但係請教方式不是投訴方式

當然啦,要投訴的話唔會只搵佢一個,不過依家只要家長出聲就會被標籤做怪獸,唔係個個老師都咁開通。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

事緣是咁的,中文科默書,多一筆小一筆就唔見好多分,錯一個 ...

可以叫女寫個食字望下?

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

popomeow 發表於 16-11-28 20:49
咁一年跟一次?下年另一個老師教又唔同咁點扇好

我仔都試過,一年級老師話岩,二年級老師話錯,真係好難教個小朋友...其實要學校有統一寫法先會改善到咁嘅問題

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:好奇一問?那位天才要改我地源遠流長嘅字體

原帖由 carriecc 於 16-11-29 發表
好奇一問?那位天才要改我地源遠流長嘅字體呢?
真係睇見都煩

正天才

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fionstone 發表於 16-11-28 23:02
我都頭暈,老師個老字,幼稚園教有勾,教育局都係有勾,但依家小學本書無勾,老師教又話無勾,我唔做怪獸喇 ...
個教字, 教統局既小學學習字詞表, 係無勾啊

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sugarcheung 發表於 16-11-28 22:19
跟教育局
呢本書, 可以係邊度買呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係架,完全明白你嘅好無奈!
仲要今年呢位老師要你一橫,被扣分了。
下年另一位老師又要你係一點,非一橫,又扣分了!
為左執呢d少瑕疵,非錯字,都唔知為乜 大人寫字,一點一撇,個寫法,都會有些少出入啦!
往往小朋友成日以為自己高分,一收結果變成低分,又要改正,好打擊自信

珍珠宮

SJ6 發表於 16-11-28 20:27
我叫小朋友跟老師寫法
依家既中文字同我地個時唔同
我唔敢教

x2

子爵府

記得之前都有post講過,不同老師有不同寫法既問題

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係唔明,佢會查字典你睇

子爵府

學校有俾子詞網,應該係教育局的,跟佢寫法,同以前讀唔同.告字都要穿吿
默書錯字扣五分,測考錯字扣0.5上限兩分

水晶宮

回覆樓主:

樓主,
我仔讀小學時, 有個同學媽正是由於書印出來的字跟老師要求的有出入 (但係家長根本唔知老師手字原來跟書唔同), 小朋友因而在默書常因為d筆劃問題而被扣分, 個家長就揾老師傾。佢地這一傾可真做福人群, 因為之後每次默書, 老師都派一張手寫詞語表比學生帶返屋企温習, 家長同小朋友有得跟, 唔會錯埋d無謂筆劃。

升咗班之後, 另一個中文老師冇咁細緻, 但個別字就叫學生跟佢寫法。

你去問老師, 其實唔算得上怪獸, 而事實上每個老師標準不一, 上年A老師的寫法跟今年B老師的寫法不同, 什至乎B老師改功課時tick 個字是对, 到默書時竟然係當個字錯, 家長可善意地同老師倾, 其實係本著令小朋友有清晰方向寫字,免得白寫兼要花時間改正。

首頁

尾頁

跳至