自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我有時我會同佢地講,no eye see. 算唔算況呢

公爵府

回覆樓主:

經常聽 no 跑

珍珠宮

回覆樓主:

我教兒童主日學的,有次畫圖畫,有個4,5歲小朋友同我講,想要gray色,就咁聽個音,我真係聽唔明,佢講兩三次我先明。如果小朋友未識用廣東話講,就唔好教英文住,識咗再學下英文單字,都無話唔得。
我仔已8歲,佢細個嗰時,我會全句中文同佢講,唔會加英文字,平時睇圖書先教佢英文字,佢而家中英都唔差,英文都聽得幾好,唔需要用中夾英方法教小朋友,除非全句中,全句英。
大人說話能力已學好,加埋英文去表達係習慣,無所謂,但小朋友會聽到亂晒。

魚兒小寶貝    發表於 16-12-7 20:54
是是但但    發表於 16-12-7 12:42

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

sabrina_cherry 發表於 16-12-7 10:27
咁又核突左d

樓下有對父母成日都係咁架!
「好多 bird bird 呀!」
「去坐 bus bus 喇!」

侯爵府

2018復活節勳章

freshrose 發表於 16-12-7 09:26
其實有咩問題?香港人一向講野都中英夾雜,我唔信樓主唔會

其實我都相信好多人都會中英夾雜嘅

但如果太夾硬來就好似唔知點咁。

食lunch, 食tea呢啲當然好多人都講

但如果係講到食個fish包, 個啲tree好tall, 啲house起到好tall, 感覺真係超怪

mishabella    發表於 16-12-8 05:04
lojo11    發表於 16-12-7 15:19

伯爵府

親子王國15週年勳章

我上次坐地鐵比2父子串
「呢d人bad bad 呀」
個仔3歲
我企喺車中間,間周邊都係人
坐滿人,但個老豆怪我唔行開比佢架BB仔過,但我企對面已經有輪椅空間,唔明做乜要死迫另外一邊,佢想去嘅位又冇吉位坐,做乜唔企定要四處走,d人已經讓開輪椅個位比佢泊車
之後又用唔咸唔淡英文話:我地next station 落,don't 同呢d bad people 講!
頂!之後我用全英文話佢,佢竟然聽唔明!

子爵府

畀面勳章

所以依加咁多港女ABC Tone 咪就係有港女ABC阿媽教囉。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

Labeba 發表於 16-12-7 09:35
之前去食野,隔離枱父母同個b,講野係中英夾雜,例如,你著返對shose先,唔著shose no walking呀。食野時, ...

似家傭講嘅野

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

candysandy 發表於 16-12-7 10:22
中英夾雜都唔算好大問題,最大獲係教錯晒。

每朝等巴士返工都遇到2母女,媽媽好鐘意活動教學,見到乜教乜 ...

科c撈。。。我諗左一陣係咩。。原來佢想講four zero?點解唔直接 forty?

伯爵府

wan_sosin 發表於 16-12-7 10:51
我教兒童主日學的,有次畫圖畫,有個4,5歲小朋友同我講,想要gray色,就咁聽個音,我真係聽唔明,佢講兩三 ...
我認同你教法,我同仔講野都盡量唔攝啲英文字入去。只會唱英文歌或故仔時先用英文,果啲咩野你睇下bird bird fly 到幾高.....我真係寧願佢唔識,正正經經講句中文好過

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

waiching55 發表於 16-12-7 09:08
例子有:你eat唔eat rice呀?

咁樣教英文真係得

雖然我自己都小不免中英夾雜
但我最不滿係我女以前幼稚園老師教佢講" 7-eleven" 係 "些粉"
我同女講, 一係"seven-eleven" 一係講"便利店", 我唔明咩係"些粉"

男爵府

waiching55 發表於 16-12-7 09:08
例子有:你eat唔eat rice呀?

咁樣教英文真係得

我又唔信你平時無中英㚒雜講嘢囉!你留意吓!香港絶大部份專業人士都咁講嘢

男爵府

樓主, 你係餐廳係咪坐我隔離

好老實, 我同女講嘢都會中英夾雜, 唔係特登為教佢英文, 而係有時單字講佢會知道做咩.

例如:
HOT, 唔好食住.
小朋友會除鞋坐, 走時我會講, 著返對shoes先.
佢地食飯慢, 我會叫佢地 eat faster, quick, hurry up......

Sallyb1a    發表於 16-12-7 15:36

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實一路都會中英夾雜, 睇下夾得順唔順耳啫

好似, 芝麻GUN咁, 我又覺得OK喎...
.........................................

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實中英夾雜系因為中文英文都唔好至會甘做。

大宅

我有次喺商場洗手間 都聽到隔離果格有對母女嘅對話
個阿媽不停講:no open door呀!dont dont dont! no go out呀! wait mummy呀! 係喇!knock knock knock! ok! 可以open door喇!去clean手手!
聽到我

子爵府

wy_yen 發表於 16-12-7 11:03
科c撈。。。我諗左一陣係咩。。原來佢想講four zero?點解唔直接 forty?

如果得兩三歲仲學緊0-10好正常喎,“40”中文我都係讀“4”“0”先,識晒1至10先教四十。

複式洋房

我聽過電台有一個....

小朋友同姐姐上巴士. 用八達卡俾錢

小朋友問: you 0都左未呀? I 0都 already 喇!

好耐之前聽, 真係難以忘記!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:見到好多家長咁樣教英文令我見識唔小

係某d hk人特別鍾意笑人

D 外藉老師朋友從來唔會笑我地d英文發音唔好

正如佢地試講中文,我地都唔會笑佢地發音錯。

tzeyeemama    發表於 16-12-8 16:08
doralee1977    發表於 16-12-7 23:34

子爵府

wy_yen 發表於 16-12-7 11:03

所以咪話教成咁不如㖔好教,grammar 錯晒,發音錯晒,又用詞不當。

個媽媽好好心機教個女,4係four, 0 係C 勞 ,夾埋即係four c 勞。

逢見巴士經過就問個女what 冧 ba. d通勝英文出晒嚟。

首頁
12345...11

尾頁

跳至