自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

推!太過分

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:Zoechanhoiyan 的帖子

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:zone 發表於 16-12-24 08:26 老實講

原帖由 honeyBB 於 16-12-24 發表
其他人掌握到有關資料係可以報警.
就以剛發生一件網上事件,有人post上一張有女孩被人以鐵鍊鎖緊,聲稱禁錮既 ...
我諗最大分別係,用鐵鎖果個,係有可能比人鎖緊,無人幫到佢報警,所以有路過的人報警係無問題,但係呢單係個小朋友媽媽知道,係有足夠時間及能力報警而佢唔報,會否有其他我們唔知的因素係到呢?

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Zoechanhoiyan 發表於 16-12-24 14:28

我明白你意見,不過寧可錯殺一百,不可放過有疑似的 ...
你誤會我意思呀!我唔係指事件係惡作劇,就唔理呀!相反,我係話只要係網上見到不安的證據,就算唔係當事人都可以報警呀!好似你咁,你有晒資料來源,有人證,你都可以報警拉虐兒既老師呀!

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

zone 發表於 16-12-24 16:14
我諗最大分別係,用鐵鎖果個,係有可能比人鎖緊,無人幫到佢報警,所以有路過的人報警係無問題,但係呢單係 ...
如果係咁,又何必影晒相,有勇氣圖文並茂擺上網求公道,但就唔去報警拉虐兒既人呢?見#1樓主寫話報警都唔受理?!呢個真係好有問題?

大宅

honeyBB 發表於 16-12-24 17:01
你誤會我意思呀!我唔係指事件係惡作劇,就唔理呀!相反,我係話只要係網上見到不安的證據,就算唔係當事人 ...

可能我誤解左,sorry!不過原主媽咪已經跟進緊,亦已報警,詳情可看FB,所以我不再重複再做了,加上除了我,在FB看到這件事超過200人,如果人人報警,就混亂了,還是交給原主處理為最好

男爵府

Zoechanhoiyan 發表於 16-12-24 17:09
可能我誤解左,sorry!不過原主媽咪已經跟進緊,亦已報警,詳情可看FB,所以我不再重複再做了
...
唔駛sorry! 媽咪做得好!唔可以放過虐兒既人!

大宅

honeyBB 發表於 16-12-24 17:11
唔駛sorry! 媽咪做得好!唔可以放過虐兒既人!

男爵府

點可以打小朋友?一定要追究!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&action=list&fid=10533

大宅

熱血時報
【女童離奇受傷警察敷衍了事 肇事幼稚園稱是聖誕樹所為】

本報收到投訴,指就讀藍田平田邨圓玄幼稚園的女兒,上周在校內連續兩次被襲受傷。受傷幼童家長葉先生指,第二次傷勢在面部顴骨上,而且非常明顯,但多次多問下,校方只稱「估計」是被聖誕樹(emoji)傷。葉先生不滿校方解釋,以及事後處理手法,又擔心女兒的安全問題,「如果有第3次,走嚟同我講,你個女死咗,咁我點?」。他曾就事件報警,但警員推搪事件不涉及刑事,而且要求幼童送院不要作驗傷處理,他批評警方處理很有問題。

投訴人葉先生指,其3歲女兒就讀藍田平田邨圓玄幼稚園的K1半日制A班,上周二(12月13日)發現女兒左邊面部有紅腫而且呈掌印形狀,當向校方詢問時,回覆是「等你個女自己講」。2日後(12月15日),幼童面部再有傷痕,集中在右邊面部顴骨上,而且比第一次更嚴重。

全文︰http://www.passiontimes.hk/article/12-24-2016/34795

#圓玄幼稚圓 #幼童 #面部受傷 #襲擊

請支持熱血文青課金計劃:
http://www.passiontimes.hk/?view=raise2
請支持熱血主持育成計劃:
http://www.passiontimes.hk/?view=raise
《熱血時報》 iOS,Android 同步抗共,歡迎下載:
iPhone
http://goo.gl/bpNcBn
Android
http://goo.gl/IY4fHi
--------------------
打倒共產黨!

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Up

伯爵府

SavannaCrutchet 發表於 16-12-24 16:46
之前我開post講過,唔知邊個仲話「依家d小朋友好醒,我唔信有老師仲可以打學生囉!」
依家大大個例子~
但 ...

Which kin tong school
Can u pm me pls?

男爵府

哇 咁嚴重, 俾我一定報左警驗傷先,lee 間學校一定唔會再番, 轉校有幾麻煩!一定要俾個合理交代! 見到就心痛, 發生第一次個媽咪就應該保護自己小朋友, 仲要俾第二次發生?!
我小朋友間學校好盡責, 阿B 在學校去左3 次便便都會放學同我講一聲叫我留意番, 有次眼腫, 老師都有交代清楚。 Lee 間究竟係咩老師, 塊面紅腫到咁, 可以咩都唔知就得la? 交低個小朋友去讀書上堂, 無愛心真係不能原諒!

伯爵府

Winnie 發表於 16-12-24 13:42
右圖掌痕垂直,唔似大人做似其他小朋友打

agree, 巴掌角度唔似大人打落去

公爵府

親子王國15週年勳章

我覺得老師唔會咁樣打,可能被其他小朋友打但老師睇唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

點樣受傷都好. 幼稚園係必須保護孩童, 讓其安全就讀.

必須報警.

真係無陰公.

大宅

回覆樓主:

伯爵府

sarahwong420 發表於 16-12-25 03:03
哇 咁嚴重, 俾我一定報左警驗傷先,lee 間學校一定唔會再番, 轉校有幾麻煩!一定要俾個合理交代! 見到就 ...

【新增:教育局回覆】《蘋果》接獲投訴,位於藍田的圓玄幼稚園(平田邨)上周發生3歲女童懷疑被虐事件。網上群組近日流傳一段留言及相片,有家長透露在該校就讀K1的女兒被襲,3天之內左、右兩邊臉頰接連受傷,但校方竟要求家長「有咩投訴可寫信畀保險公司」。家長葉先生指女兒受傷後性情大變,晚上不肯睡覺、常常感到害怕,經常要緊緊抱著毛公仔,擔心女兒有心理創傷。

伯爵府

Queenie_0012 發表於 16-12-25 07:57
點樣受傷都好. 幼稚園係必須保護孩童, 讓其安全就讀.

必須報警.

葉先生接受《蘋果》訪問時憶述女兒首次受傷是在上周二(13日),他稱太太當天接女兒放學時發現她左邊臉頰受傷,校方稱她被同班同學打傷,但未有交代經過,反而要求他女兒「自己講返件事出嚟」。葉先生稱女兒翌日告病假一天之後再上學,豈料上周四(15日)右邊臉頰亦告受傷,校方事後指她是被聖誕樹所傷。

葉先生質疑女兒兩次受傷、臉上均明顯有瘀痕,認為絕不可能是被聖誕裝飾割傷,懷疑校方包庇涉事的人。他稱女兒兩次受傷太太都有帶她就醫,他引述首次見醫生時,對方直言若傷痕由K1學生造成,「咁呢個同學都幾狼」,故他懷疑事件另有內情。他不滿校方當時以私隱為由拒絕透露是哪位同學施襲和事發經過,直到第二次受傷事件「鬧大咗」,校方才找來首次打傷女兒的涉事學生家長和他們見面,對方亦有道歉,葉先生稱如事件屬實,他願意接受道歉,但校方態度仍有問題。

首頁

尾頁

跳至