婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Zhuangshinai 發表於 17-2-2 12:49
我反而覺得唔生仔仲好,生咗仔又話要返鄉下點燈呀… 到時成村潮州人一定好難受

...
所以我仔無回鄉証

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

潮州粥,即飯+水?

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

maww 發表於 17-2-2 11:33
客家都係呀

我真好好彩,數字人都仙遊。

複式洋房

我都嫁潮州家庭,99廣東人,62潮州,通常佢一家人溝通用潮州話(有時唔知佢哋up乜)同我講嘢先講廣東話,62成日要人哋學潮州話,6299都好係要佢個孫講潮州話,覺得佢哋嘅語言要承傳落去,of which 我覺得好正路。如果我生小朋友,我一定會要佢哋識講廣東話(移咗民)因為如果唔係,就同我香港嘅家人溝通唔倒。(所以如果你站係佢角度諗,你會理解同接受多d)

如果香港被迫要全面用普通話,你會堅持一代傳一代敎佢廣東話,好令廣東文化不會死嗎?我會,因為我愛廣東文化,我不想廣東話越來越少人識。

同樣,感覺潮州人都極熱愛自己的文化及身分,佢哋對潮州人應有及應做的事會比其他人強烈d. 可以理解。

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

ck415 發表於 17-2-27 03:02
我同個仔最憎食州粥既,有日99煲左潮州粥,我同個仔都唔食,62仲要大聲話我,嫁左潮州人一定要食 ...

口味呢d野好難講
你同仔仔食定野打底好d

每次男家做節都係正日食飯,好彩公司有得放早小小,我可以食定個tea/吉串燒賣打底先至返去食飯

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

霜霜 發表於 17-2-27 04:32

Jm你好好彩

用戶要求終止服務

PPgrace 發表於 17-2-27 07:32
Jm你好好彩

但C6 D兄弟個個怪獸,
出義反義,唔守諾言,
講嘢唔算數,
講過嘅嘢話自己無講過都得,
霸屋霸地,
面子大過天,
無咁大隻腳,又要充大頭鬼,.......太多數之不盡。

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我62係潮州人, 99係客家人, 加埋我個攪事嘅大伯真係XO之中嘅XO, 由拍拖已經想拆散我哋, 用脫離父/母子關係威脅我老公, 又攪場大龍鳳, 講埋啲好難聽嘅說話嚟話我, 好彩我老公唔彩佢哋, 仲為咗我搬咗出去住, 到我哋結婚, 我大伯又出嚟攪事, 阻止我6299嚟觀禮以冇人幫我老公簽紙等佢唔好結婚, 我當然唔會俾佢哋得逞, 搵定我契爺萬一6299真係唔嚟就佢幫我老公簽紙, 最後我叫老公同佢哋講, 佢哋唔嚟唔緊要, 婚禮會如常舉行, 但女家就會好多親戚出席, 如果到時佢哋唔出席, 失禮嘅唔係我哋, 係佢哋「X家」, 係人都會話佢哋小家, 6299好要面, 所以最終佢哋有嚟簽紙, 但就以要送我姑仔返大學唔食夜晚嗰餐。
結咗婚之後一個月見一次, 除咗基本打招呼我係好少發言, 跟本冇言想發, 佢哋亦唔會主動同我講嘢, 但偶然會有啲有骨說話俾我聽, 我肯見佢哋全為咗我老公, 始終係佢父母, 總唔能老死不相往來。
直到我生咗個仔, 對我態度360°度轉變, 結咗婚幾年, 第一次踏入佢哋家門, 第一次我62夾餸俾我, 第一次99為我煲湯(佢話), 第一次聽倒我姑仔叫我一聲二嫂, 真係完全感受倒乜嘢係母憑子貴嘅感覺, 不過無論佢哋點對我好, 我都永遠唔會忘記佢哋以前點對我, 同埋喺我結婚嗰陣冇飲過我杯新袍茶, 我同我老公講, 我係佢老婆, 但永遠唔會係「X家」嘅新袍, 我個仔係跟你姓, 唔係跟「X家」姓, 到現在雖然關係看似冇乜嘢, 但內心存在嘅結係永遠都打唔開嘅。

珍珠宮

呢d家鄉意識強既上一輩呢,
同佢地相處,
你咪當自己嫁比外國人囉

你忍人地時,
人地都忍緊你,
真係要"互相包容"
佢地好仲意圍聚,
大大聲, 熱熱鬧鬧,
(可能佢地自己撞聾都唔知)
又仲意食家鄉野,
好野先同你分享(佢地覺得係).

咁你睇菲律賓印尼嗰d人咪又係咁,
佢地一聚埋都差不多,
又係一堆家鄉餸同大聲講大聲笑.

換一個角度諗,
呢d家庭意識強既人,
加入佢地都唔係壞事,
佢地非常"珍惜眼前人"
你咪當多個人關心你囉.
佢地只不過係"習慣熱鬧"既一群.

禁止訪問

大宅

陪月勳章

我作為多年潮州新抱,只能講潮州人係好團結,仲好親疏有別,而我作為新抱,地位最低!明白自己既地位後,只有同男家保持距離!

子爵府

回覆樓主:

我都係潮州新抱, 但我唔洗睇佢哋面色, 因為我冇需要求佢, 加上我家庭背景實力雄厚過佢

BOBOKL    發表於 17-3-7 16:47

大宅

Vinkivan 發表於 17-2-28 11:49
我62係潮州人, 99係客家人, 加埋我個攪事嘅大伯真係XO之中嘅XO, 由拍拖已經想拆散我哋, 用脫離父/母子關係 ...

我看了你個post,感到同你99.9%相似,但我故事中,出來搞事的是一個唔尊重私隱,偷看我電話(果時未有智能電話鎖機。)的霸道的3姑奶。其它幾乎完全一樣,我也生個仔。未生仔時,直情不當我是人,逢年過節,老公生日,也只會叫老公返去吃飯,我結婚除了第一年,我之後也沒去過拜年,直到生了個仔。男家像你講咁,360對自己不同,講得好的“母恁子貴”...哈…好笑 ,現在咩時代..我都同老公講,這些人是他“家人”,但永遠不是我家人。只有我父母 ,子女,老公,才是我家人。其它是街人...

大宅

BB防敏心得分享勳章

Tsohk 發表於 17-2-2 00:07
我明!我都嫁左俾潮州家庭!我奶奶係傳統潮州鄉下人,講野大大聲同埋講潮州話⋯同我地生活完全唔同⋯完全相 ...

me too

大宅

BB防敏心得分享勳章

Moominfans 發表於 17-3-3 01:10
我作為多年潮州新抱,只能講潮州人係好團結,仲好親疏有別,而我作為新抱,地位最低!明白自己既地位後,只 ...

你講得好中

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

咁我好好彩,C6係潮州+客家人
細仔……對上得一個呀哥3個家姐
我地生兩個女……但佢地都好鍚我地
99有時都會暗示下叫我生多個
但比我C6 ko左

用戶要求終止服務

我都一樣呀姊妹!我老爺奶奶又係潮州人,好典型果d, 佢哋兩公婆講野大聲到呀, 我住22樓分分鐘地下都聽得到佢地講野呀!我啱啱仲要生咗個BB,佢地成日講野超大聲嘈住BB瞓覺我奶奶又係乜q都要管,買咩返嚟都要睇食乜嘢又管,我有陣時出面買咗啲嘢擺喺屋企廚房嗰度第二日佢會問我~呢d咩黎架!咁肉酸\臭\醜\難食,總之係佢d野就最好人地果d就最差啦真係懷疑佢個腦有問題之前仲夠膽死抱住嗰個BB嗰陣時話佢好臭,因為有我d人奶味!!簡直痴線

用戶要求終止服務

霜霜 發表於 17-2-27 04:32

幾時先得黎到我果2個仙遊。。。。

用戶要求終止服務

J.c.baby 發表於 17-3-7 17:35
幾時先得黎到我果2個仙遊。。。。

C6系客家人,(以前)因為我(扮)唔識聽,佢哋講乜都當聽唔到。

用戶要求終止服務

霜霜 發表於 17-3-7 17:39
C6系客家人,(以前)因為我(扮)唔識聽,佢哋講乜都當聽唔到。
...

我成日都祈求佢地早登極樂世界,原因佢地好多病痛,日日食藥多過食飯 而佢地又成日返香港。。我要不停搵地方哩埋

首頁

尾頁

跳至