自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

我有舊同學唔知算唔算好命,
小康之家, 中5畢業同男同學結婚, 當年只有17歲, 男同學一畢業考警察, 女同學一結婚就大肚, 一胎就生個仔, 之後做家庭主婦, 老公 (即係我男同學) 無幾耐分左警察宿舍, 當年好細只有二百幾尺, 做左幾年就申請左粉嶺某大型私人屋苑 (政府租左來俾好多公務員做宿舍), 成千尺

個仔中學去左uk 讀high school, 之後non-jupus 入左香港既poly

一路以來風平浪靜, 也利用公務員housing 買左層居屋, 供斷埋
過多幾年佢老公可以食長糧, 如果有興趣可以翻奄

我呢個同學就全職主婦, 偶爾接啲design freelance 做下 (佢畫畫唔錯)
我覺得佢好逍遙, 唔係大富大貴, 但平淡得來完全無擔心過生活

琥珀宮

畀面勳章

男人,讀書唔成但搵到錢,有仔有女,出去玩下都遇到好愛佢既女人

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

jnc. 發表於 17-2-7 15:42
咩叫光房 ?

私人社企搞嘅,『光房』係一間公司,靠業主將佢哋嘅單位租俾佢哋,佢哋會以低於市價俾一啲單親家庭合租。例如嗰間屋有四間房,就會租俾四個家庭;但入住主人房定客房定工人房就睇運氣

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Sumyeema1 發表於 17-2-7 15:56
你呢個例子好坎坷,唔算好命。

以成接觸過嘅單親媽媽中,我覺得佢最好命,條路好平穩

男爵府

karshing 發表於 17-2-7 15:28
呢個勁,出身和本質唔好,但可以嫁得好,改寫一生

呢個真係勁,我識好命果d本身屋企都唔差,而且好多人都講門當戶對

禁止訪問

男爵府

我99,唔知算唔算好命,嫁我62咁多年,打工做野,全部可以草起,佢既所有支出都係年62比,我c6話從來無見過62鬧過我99⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主:

有呀,兩個都係中學同學,mk妹有幾分姿色,
一個仲未夠中三比人踢走,又紋身,之後識咗個大佢好多既男人,生咗兩個,住大屋揸靚車,有工人,唔駛做。

另一個住house ,揸靚車,又係生兩個,有工人,老公打本係旺區開甜品鋪,好似開埋分店。

係佢地身上真係樣靚有用過學識

男爵府

pandafong 發表於 17-2-7 15:48
有啲以前向夜場嘅女人,最後識左去玩而又做商人嘅老公就改變左命運!:horro ...

以前返pt都個90後,樣一般,本身屋企應該都有d錢,中五會考肥曬,屋企想送佢去外國但佢唔鐘意讀書唔去,返份pt同同事收工一齊落酒吧,識到個自己開舖嘅老細,好快同居有左結婚,一知道有左即唔做,依家有2個仔,有工人,一人一架車,閒時去下旅行shopping下咁,全冇經濟壓力。相反,另一個靚女同事,同場識著個賤男,個男已婚但佢唔知,冇啦啦做左小三年幾,以為會結婚到老,最後傷到嘔。

命水……

侯爵府

丫雅 發表於 17-2-7 15:06
有新移民媽媽,由內地嫁到香港生左一個仔,拎到身份證一年後嫌丈夫冇出色而離婚,帶住個小朋友入住婦女避護 ...

咁叫好好命

子爵府

我99!
我媽媽都覺得我99好命⋯屋企最大的,但從來不用照顧家人,係外地讀書,工作
嫁到我62,我62靚仔又錫佢,直到現在都好恩愛!但我99嚴重走樣⋯肥/黑/皮膚唔好/講嘢無腦(但無惡意)
仔囡從小都聽話乖!而且小朋友都不用佢照顧,都是我老公的阿嫲照顧!
生活環境一直都算幾好,62穩到錢都係99手!有鋪有廠有樓!
新抱都算聽話

多多綠茶    發表於 17-2-8 03:38
蛋皇哥0127    發表於 17-2-7 17:36

珊瑚宮

小豬Pigpig 發表於 17-2-7 16:48
咁叫好好命
各人睇法唔同囉,唔使用呢個公仔GE!!!!

公爵府

畀面勳章

有, 我大學同學..咩都好好彩, 樣樣事都好順利, 又生左個好可愛的仔仔, 入埋名校

佢會有好多開心事share

有佢呢個朋友我都好開心

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MoooVoo 發表於 17-2-7 14:38
雖說各有前因莫羨人

唔係要誇到嫁入豪門果d, 你地有冇識人係成世順風順水冇咩煩惱,總有貴人相助架呢

有,廿歲做嘢識左佢老公,唔算好有錢,但比錢佢學佢鐘意嘅化妝,去上課同實習唔一齊住一排又ok,鐘意返工就返工,老公又會買名牌比佢,佢非常自我。而家有自己studio..幫人化妝。
得閒休息幾日返鄉下又得

家中駛費唔駛比,老公應該養埋外家,不過佢唔係香港人,嫁左香港人者。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

媽咪面 發表於 17-2-7 15:01
一日未死一日都唔敢話邊個係好命之人。

眼見感覺好命就係架啦

寶石宮

tester5 發表於 17-2-7 15:12
有幾個物業收租,會唔會唔應該用「唔係好有錢」黎形容呢?

係超有錢

公爵府

MoooVoo 發表於 17-2-7 14:38
雖說各有前因莫羨人

唔係要誇到嫁入豪門果d, 你地有冇識人係成世順風順水冇咩煩惱,總有貴人相助架呢
有,小學同學,娘家有錢,自細衣食無憂,未嫁時教下琴賺錢買花戴,娘家一早預備左屋企隔離嘅單位比佢做嫁妝,老公係醫生,錫到佢燶,有仔有女,兩個都讀到書又聽話,真係唔知佢人生仲有咩遺憾

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

本身屋企算小康, 要乜有乜, 後尾爸爸仲搞下小生意搵到下
嫁個老公係大部份人審美觀都係標青靚仔個類, 自己開公司, 有車有樓

望咩呀望

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

首頁
12345...14

尾頁

跳至