心聲留言

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

jody4444 發表於 17-4-15 20:25
你唔 揸,我生左一個,自問都算母愛泛濫,係肌力 缺乏,但到阿b零晨同我喊住扭奶幾晚,重要同房得我同佢, ...

其實我自己都覺得,同埋醫生都咁講,我好大機會係唔夠訓攰過頭,我b頭一年訓覺係咁醒,又唔多肯訓晏覺,長年累月被佢疲勞轟炸,我本身睡眠質素已經麻麻,再咁轟炸法啲耐性理智完全冇哂,果陣係攰到連諗下點死嘅力氣都冇

伯爵府

sandylam2010 發表於 17-4-15 23:20
好多謝你分享,我估我都幾低估做媽媽既辛勞,我老公肯定唔會幫手個d,要生bb都係我堅持,聽完你講我都要再 ...

如果預計老公唔會幫手,咁真係要調節好自己心理先,因為呢樣直頭會影響兩公婆感情,所以做好心理準備,但又唔好諗到好灰,保持心境開朗,或者你果個係天使bb,好好湊,唔使煩呢,其實一個b唔扭計已經差好遠,仲有萬一你覺得唔妥真係要同人講,唔好乜都以為自己頂得住,good luck

別墅

tigerbee 發表於 17-2-25 21:40
原來有小朋友真係好攰,不是體力,而是心靈上好攰。每一日都忙住陪佢地玩、教佢地、為佢地籌算各樣事情,甚 ...

我小朋友依家先3個月我已經湊到好累 再大個喊知點

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我囝囝八歲半了,作為一個FTM,真的攰到爆炸,有時覺得自己的軀殼不是我的。
最幸運的是,沒有跟6299住,大家在育兒標準也不同,就算現在,之前又話阿囝太瘦,依家又話太肥,總之煩到爆,99是不可理喻的動物,只會增加你的心理負擔。
至於老公,他不喜歡我鬧囝,總之他一回家就不可以有家嘈屋閉的一幕,但是囝有唔啱我要教好佢是我的原則和責任,其實也不是什麼鬧,也是我和囝相處的方式之一,我丙吓佢,佢駁吓嘴,只是我老公一個不明白,囝自己也說媽媽是為他好。
世上沒有完美的小孩,也沒有完美的父母,有時要比透氣位自己,就算個透氣位少到入廚房飲罐可樂,也是必須的,抽離半刻,也可令大家的情緒cool down 下來。
雖然小朋友總有唔聽話唔聽教的時候,但那會有不用勞氣的媽媽?囝囝知道我很愛他,他亦好緊張和很愛我,我倆從不吝嗇地去表達,現在八歲半囝仍然sweet sweet,和他一起總是覺得開心愉快的。
媽咪們,加油呀!

大宅

2018復活節勳章

原來有咁多同路人...

唉,我都係低估左,我個囡係hi needs baby,就黎1歲,湊佢湊到我要睇精神科,好彩醫生都話我係壓力大同適應新生活有障礙,唔係抑鬱...

以前點樣比客鬧比人問侯都無事,但照顧佢呢份工(無錯,我真係當係一份工,到而家都係無乜母愛可言)真係辛苦到我想辭職當無事發生過,可惜丫,唔得。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

mikis 發表於 17-4-19 12:06
原來有咁多同路人...

唉,我都係低估左,我個囡係hi needs baby,就黎1歲,湊佢湊到我要睇精神科,好彩醫 ...

湊B大壓力的源頭,有一半是來自身邊的人,例如阿B有什麼頭暈身熱,阿99實係話「緊係涷親,出街去商場要帶衫」;有時仲慘,阿B比蚊針,阿99又在嘈,大佬呀!我點控制到d蚊呢?(emoji)
另外出街前,以前是為自己化妝,有B後出街感覺像走難一樣,又驚執漏嘢。
點都好,這些也是過度期,凡事睇開d,到囝大囡大時我們好幸福的。

侯爵府

另外,湊B中的媽咪,好需要身邊屋企人的一份認同感,並不可怪責和質疑,才是一種精神上的支持。

伯爵府

mikis 發表於 17-4-19 12:06
原來有咁多同路人...

唉,我都係低估左,我個囡係hi needs baby,就黎1歲,湊佢湊到我要睇精神科,好彩醫 ...

同路人

我食藥之前真係好多時都有想開門一走了之嘅衝動,我都唔明我從來都唔係一個逃避嘅人,湊咗仔真係成個人變哂

我心入面唔敢講果句都比你講咗,冇乜母愛,當份工打,但又冇得辭職,啲媽媽成日話唔捨得個仔大,bb好得意.....我真係好想佢快啲大快啲甩身,至少讀中學唔使再日日痴住我啦

大宅

2018復活節勳章

Ytfc 發表於 17-4-19 19:06
同路人

我食藥之前真係好多時都有想開門一走了之嘅衝動,我都唔明我從來 ...
生完仔真係好大轉變,有得再揀真係唔生,不過呢個世界無時光機

還好我99又湊孫湊上癮,我c6不知幾爽,機照打,覺照訓...
(囡跟嫲嫲訓,因為老人家早訓我都唔太介意,好過跟我哋兩隻夜貓)
而家有得連續瞓,返工精神d,脾氣無咁差,99又開始聽吓c6講點湊,關係無頭半年咁差,都係好事嘅

啲媽媽成日話唔捨得個仔大,bb好得意.....我真係好想佢快啲大快啲甩身,至少讀中學唔使再日日痴住我啦 <- same here!!!
但小朋友大咗識講嘢,有互動,可能又會有唔同嘅感覺
雖然我都係比較enjoy同c6二人世界嘅日子,所以我哋照樣放低個囡去拍拖旅行

大宅

我初初結婚都無捻住生,但日子一日一日過去,年紀開始大,又真係覺得有小朋友家庭先完滿,又好好彩話想生就有,初初無人幫,無陪月,阿媽一星期過黎一,兩日補給下,99就唔幫好過幫...
FTM,只係覺得悶,又搵唔到$,生活好枯燥,不過好彩小朋友尚算好湊,期間咪盡量搵D唔洗$娛樂...
最近6299肯接手,我咪返出黎做野,搵到份HEA工,生活暫時都幾OK...

伯爵府

BK Milk勳章

原來這麼多同路人。我還兩個,有排挨。同99關係不好,明天見精神科。99真是給人好大壓力。

首頁

尾頁

跳至