自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

豬仔嘜 發表於 17-3-2 06:35
要收腹,其實唔係做sit up,而係做捲腹
捲腹係上身唔駛起曬,起30-45度,上嚟時呼盡所有氣
做3 set,每set 15 ...
唔明,有冇片睇?

伯爵府

oh.....

水晶宮

小ice 發表於 17-3-2 09:03
唔明,有冇片睇?

https://youtu.be/tWv7AmkJoWU

珍珠宮

loved 發表於 17-3-1 23:38
肚腩果d係脂肪,卵磷脂係溶脂。之前識人話佢女婿食卵磷脂減到肚腩,我c6又係食左減到肚腩,不過我c6話只係 ...

咁我都想試下

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

豬仔嘜 發表於 17-3-2 09:04
https://youtu.be/tWv7AmkJoWU

子爵府

畀面勳章

bing-jing 發表於 17-3-2 08:52
骨我就識,肚皮點縮?

子爵府

loved 發表於 17-3-1 23:38
肚腩果d係脂肪,卵磷脂係溶脂。之前識人話佢女婿食卵磷脂減到肚腩,我c6又係食左減到肚腩,不過我c6話只係 ...

請問你c6食咗幾耐?呢隻係唔係餵人奶用來通乳線果種?

子爵府

做個靚太 發表於 17-3-2 09:17
咁我都想試下

我都好有興趣

男爵府

回覆 Cowboy100 的帖子

冇link 㗎,但上網搵就最basic 嗰款,「Pilates mat」,呢種已經好夠用。不過最好係跟老師學下先,因為會容易整親頸,工聯會嗰D都可以。(我以前有教牌,所以知道有冇用)希望幫到大家~

珍珠宮

ctsang1006 發表於 17-3-2 09:28
請問你c6食咗幾耐?呢隻係唔係餵人奶用來通乳線果種?
我無為意佢食咗幾耐,大概2、3樽。我吾知係咪通乳線,我只知係溶血管內脂肪,係健康產品。

子爵府

loved 發表於 17-3-2 10:25
我無為意佢食咗幾耐,大概2、3樽。我吾知係咪通乳線,我只知係溶血管內脂肪,係健康產品。
...

Thanks,等我試下先

男爵府

Cowboy100 發表於 17-3-2 00:02
"練核心肌肉有益但對收腹無乜用"

如果做45分鐘運動, 當然比30分鐘好. 但每天45分鐘是挑戰, 不易持久. 反之如只訂目標做30分鐘, 大家較易接受, 從而養成恆久運動的好習慣.

消脂要看運動時間, 運動強度, 心跳數等.

打從運動開始一刻, 身體會分別從分解醣及脂肪提供能量, 各佔一定比例. 研究指出運動初期分解醣提供能量比例會比分解脂肪高, 30分鐘時比例達一半一半, 30分鐘後主要靠分解脂肪提供能量, 相信是醣已被分解得七七八八, 但運動持續需要能量, 身體便會主要靠分解更多脂肪提供能量. 由於運動初期消脂比例較低, 於是便有你所看到的文章指20-30分鐘是熱身之說.

要解決這個問題, 先要在運動初期把醣盡快消耗掉, 由於身體再沒有醣提供能量, 於是只能改用分解脂肪提供能量, 於是就能把惱人的脂肪解決掉.

實行的方法, 假設要運動30分鐘, 在熱身(約5分鐘)後, 先做中高強度運動, 把心跳數提高, 從而盡快消醣. 在做了約10分鐘中高強度運動後, 醣已被分解得七七八八, 之後如果再做15分鐘低強度運動, 這15分鐘就主要是消脂了. 再加上由於做高強度運動的後燃效應, 消脂效果會很好.

這種運動模式, 和一小時的低強度運動消脂效果接近, 但時間只須一半.

之不過, 高強度運動會有一定風險, 只適宜健康及有運動習慣的朋友. 初做運動者, 30分鐘快走已經很好.

男爵府

豬仔嘜 發表於 17-3-2 06:35
要收腹,其實唔係做sit up,而係做捲腹
捲腹係上身唔駛起曬,起30-45度,上嚟時呼盡所有氣
做3 set,每set 15 ...

同意, 捲腹對收緊腹部肌肉效果絕對比傳統的sit up好得多.

至於消脂, 始終係靠之前或之後做的帶氧運動. 消走整體脂肪到體脂22左右, 就會見到做捲腹帶來的結實腹部.

水晶宮

Cowboy100 發表於 17-3-2 00:03
係咪類似sit up 但 hold 住?

冇sit up 起到咁高

男爵府

畀面勳章

palmchristy 發表於 17-3-2 10:36
如果做45分鐘運動, 當然比30分鐘好. 但每天45分鐘是挑戰, 不易持久. 反之如只訂目標做30分鐘, 大家較易接 ...
請問有咩動作係 "中高強度運動" 同 "低強度運動"?

另成日聽人講咩體脂率, 係咪要有個專用磅或手錶嗰啲先得?

珍珠宮

cathy-tse 發表於 17-3-2 02:06
我曰日流曬汗運動最小個半中2x幾年了!身型有!但嗰個位呢就硬係減唔到

不過係我係冇戒口嘅食好 ...
要排宿便, 會有效果
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

palmchristy 發表於 17-3-2 10:36
如果做45分鐘運動, 當然比30分鐘好. 但每天45分鐘是挑戰, 不易持久. 反之如只訂目標做30分鐘, 大家較易接 ...

謝謝講解。想請問一下我現時運動次序岩唔岩?(我要照顧小朋友,不能單獨出街走,只能在家做)

30mins fat burning 動作,例如jumping jacks,high knee等等,心跳較快,有汗

15 mins 針對肚腩的動作,例如plunk, 類似捲腹動作,心跳無之前咁快,但有收緊肚的感覺

男爵府

日本修腰8字操 (google就有一大堆視頻教學,好簡單又唔花時間)
可幫助修腰,令肚腩細D同結實D
想加強效果就做埋平板支撐,每日1-2分鐘

男爵府

PeggieLam 發表於 17-3-2 10:51
請問有咩動作係 "中高強度運動" 同 "低強度運動"?

另成日聽人講咩體脂率, 係咪要有個專用磅或手錶嗰啲先得 ...

運動強度, 可以同心跳, 辛苦程度掛鈎.

高強度運動, 即係心跳達最高心率80-90%的運動. (有人話75-85%)

最高心率, 可用 220-歲數. 例如40歲, 最高心率為 220-40 = 180, 超過或長時間維持此心率是危險的.

以此計算, 高強度運動即是任何令你心跳介乎144-162的運動. 全身大動作、高速、跳躍類, 特別是要運動大腿的都是. 例如: High knee run, Squat, Burpee 等等. 但是這些動作要求高, 也易受傷, 要穿好運動裝和運動鞋做, 並且量力而為, 只宜有運動根底的健康人士. 其實持續跳繩動作已經很好.

低強度的運動, 就是你可以一邊做一邊與人說話的運動, 例如: 慢跑、快走等, 輕微喘氣流點汗.

至於腹部運動, 雖然辛苦, 但心跳谷不上, 對消脂幫助不大, 可是對結實腹部肌肉有幫助.

男爵府

畀面勳章

回覆 palmchristy 的帖子

謝謝詳細解釋

palmchristy    發表於 17-3-2 14:40

首頁

尾頁

跳至