自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

micsin 發表於 17-3-3 07:33

冇抵押貸款是一個超級壞習慣

水晶宮

micsin 發表於 17-3-2 22:24
我一向都唔同佢去 因我唔鍾意淨人錢仲去旅行 佢角度 佢已定期還錢比銀行 覺有淨錢就可旅行 但我唔鍾意 希望 ...

咁佢呢次係咪又借錢去旅行?? 如果係既話, 我覺得無問題。你咪當佢之前欠銀行既錢係碌卡買野, 做緊免息分期, 供緊還款。咁樣諗會唔會好d???

但大前題係今次旅行係有錢至去。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

金魚媽 發表於 17-3-2 23:58
我都認同有債務應要節檢啲,作為老婆,我會出錢請佢去下。
同意,明知老公想一家人去玩,又還緊錢;做老婆我會平平地請佢去附近玩下,吊頸都比佢透下氣。。。

男爵府

micsin 發表於 17-3-2 23:03
我有我去架 佢自己雖爛賭 我搵錢我自己有活動 我有話幫佢還 但佢唔濟 因佢唔想我第時閙交時講番出黎
...

衰爛賭我就梗係想佢快D還俾銀行啦頂到盡只去廣東團

大宅

tester5 發表於 17-3-3 07:01
你唔好去,去到你日哦夜哦,你老公仲煩。不如建議佢請奶奶去,你留返係香港,而且你一向自己去玩開,冇咩 ...

男爵府

回覆樓主:

其實佢唔肯你幫佢還债,都有責任心和重視你地感情。好多人欠街數好想隔離個
位幫佢填數,自己唔使負責。你老公應該好想一家人去開心吓,如果唔係去太貴地方,我會同意但會講下一次再去就要還哂債先。我同樓主一樣,欠人野唔安落要盡快還的人。

大宅

如果係我,我會去的,反正佢想減下壓,一次半次就算。
問題係你一向唔同佢去旅行,但佢已經報埋你,如果可以改其他人,快快換人,又唔駛浪費金錢,又可避免咗大家意見不同的旅程!

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

吓,咁好多香港人都唔駛去旅行啦,即係要供完層樓先可去旅行?
樓主你呢種想法我都係第一次聽

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

人生苦短
吾好太執著
如果吾影響還錢吾影響日常生活開支
咪去

侯爵府

世界改變中,社會價值觀改變中。
借題發揮下,其實我想了幾周想不通。

朋友,月入三萬,樓已供完,配偶沒有工作;一孩子,已大學畢業,有part time沒full time, 未有家用回家,但不用給他零用錢。沒有長老,沒有病患。
理論上應該夠用。
但他説/呻長期唔夠用,有問朋友借了一畢(我沒有問多少),亦長期問銀行借personal loan, 再分期還,即借幾萬,每(emoji)️分期還,之後又再借,再分期還,無限loop。
平日見他會買好多 我個人覺得 非必需品,例如 網購6支同款唔同色指甲油,鞋(估唔貴,可能百多二百元一雙),有幾拾雙,但耐不耐又見他買......,最近又付錢join減肥會,又同朋友去自由行。
沒有錢,唔夠錢,不是應該痛一痛,慳一排,清了朋友及銀行的債嗎?

其實唔關我事,只是我好奇怪,在反思我覚得唔妥,是不是我太古板。

侯爵府

按揭貸款買樓,是投資。
借錢去買嘢旅行,是消費。
原來咁多人混為一談。

珍珠宮

要睇好多情況喎...
佢爭幾多, 你地依家去邊度玩.
不過如果已經係個個月定時還緊比銀行,
我會冇咁緊張.
你話佢爭朋友/ 家人錢仲一家人去旅行我就一定唔去.

男爵府

回覆樓主:

平平地跟大陸團去下,減下壓亦冇防!!

男爵府

tester5 發表於 17-3-3 07:49
同意,明知老公想一家人去玩,又還緊錢;做老婆我會平平地請佢去附近玩下,吊頸都比佢透下氣。。。 ...

係,貴又真係唔會,平平地都無咩問題,老公有呢份心思想一家人鬆下都係好。

大宅

我諗我都會想早d 還晒d 錢先。我覺得還款同供樓感覺唔一樣。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

micsin 發表於 17-3-2 22:24
我一向都唔同佢去 因我唔鍾意淨人錢仲去旅行 佢角度 佢已定期還錢比銀行 覺有淨錢就可旅行 但我唔鍾意 希望 ...

送比你。

唔係話你唸法錯,但有d事要站在對方立場睇下,尤其呢個係你老公。

男爵府

如果不是供款後月月清、或借新錢去旅行,我支持你先生的想法

侯爵府

micsin 發表於 17-3-2 23:03
我有我去架 佢自己雖爛賭 我搵錢我自己有活動 我有話幫佢還 但佢唔濟 因佢唔想我第時閙交時講番出黎
...

咁佢戒賭未?同爭幾多$?有d人爭銀行錢唔等於負資產………你都講唔清楚,不過如果佢自己肯承擔責任,用幾千去下旅行都唔過份

大宅

sunshine0613 發表於 17-3-3 08:24
世界改變中,社會價值觀改變中。
借題發揮下,其實我想了幾周想不通。

我有個朋友都係甘,結左婚,mortgage都冇錢俾,銀行pass俾lawyer follow, 唔還唔得,問老豆借左七萬,又問朋友借,但成日show俾我睇買左d乜,食左d乜好野,我都真心吾明佢兩公婆諗乜.....

首頁

尾頁

跳至