親子旅遊

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

TMC3012 發表於 17-3-10 12:37
我上次search台灣有個blog都係講租露營車玩, 你可以去search吓
我而家會乜保都同租車公司買(唔想煩), 用開 ...

唔該你, 等我再睇下香港的保險公司

已經睇左好多台灣blog, 亦有一個香港家庭去完返黎出埋本書

王國會長

王國會長

Lqueenie 發表於 17-3-10 11:00
想問下, 借車車費包基本保險, 是否一定要加購CDW ? 日本唔加, 香港自己自己再買, 效果作用會否一樣?
...

香港旅保只包租車公司保險的墊底費, 基本上係一定要另買基本保險, 我再另加豪華安心包.CDW 係乜?
====費用====
基本費用: 10,800日元
免責補償保險費: 8,100日元
豪華安心包: 5,400日元

王國會長

王國會長

brima 發表於 17-3-10 11:54

細車咩車款,我都係一家4口,但有3件行李book 左Noah 暑假54000+ yen

我租S class, 4人兩喼OK了, 54000+ yen 5日? noah 7人車係咁上下了

男爵府

瑩瑩老豆 發表於 17-3-10 13:52
我租S class, 4人兩喼OK了, 54000+ yen 5日? noah 7人車係咁上下了

咁我再看看先,我租7日6夜

王國會長

王國會長

Lqueenie 發表於 17-3-10 12:33
所以想睇喺香港買保險,有冇介紹?

訓下營地訓下道之駅
最好check 左租車公司係咪可以唔同佢地買保險, 其實就算貴少少都最好買返租車公司的保險, 起碼索賠佢地知要點搞.

王國會長

王國會長

TMC3012 發表於 17-3-10 12:37
我上次search台灣有個blog都係講租露營車玩, 你可以去search吓
我而家會乜保都同租車公司買(唔想煩), 用開 ...

x2, 見有另加安心包或豪華安心包, 買足豪華安心包算了, 同租車公司買有乜事要賠佢地識搞, 唔想煩.

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:Lqueenie+發表於+17-3-10+12:33+所以

原帖由 瑩瑩老豆 於 17-03-10 發表
最好check 左租車公司係咪可以唔同佢地買保險, 其實就算貴少少都最好買返租車公司的保險, 起碼索賠佢地知要 ...
問左喇!佢地只能用簡單英文,所以問唔到太深入

佢地只係話租車費已包一般保險,CDW 可買可不買

珍珠宮

引用:Quote:Lqueenie+發表於+17-3-10+11:00+想問

免責補償制度(CDW)

王國會長

王國會長

brima 發表於 17-3-10 13:54
咁我再看看先,我租7日6夜

我租6日5夜, 沖繩果時比架honda fit 都坐得鬆動而且又唔係揸長途, 如果唔加安心包只係18000YEN, 抵用.

王國會長

王國會長

Lqueenie 發表於 17-3-10 14:09
免責補償制度(CDW)

那就是OTS 外加的安心包了, 始終有限錢, 我費事煩買埋.
旅保我會買包埋自駕墊底費的.

珍珠宮

引用:Quote:Lqueenie+發表於+17-3-10+14:09+免責

那就是OTS 外加的安心包了, 始終有限錢, 我費事煩買埋.
旅保我會買包埋自駕墊底費的.
都係,有咩事租車公司搞掂,唔駛我煩

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

買晒唔駛煩, 反正唔係好多錢.
如果真係出事返黎claim都煩, 但租車果陣買埋既就真係搞好手續連$1都唔駛比

珍珠宮

引用:買晒唔駛煩,+反正唔係好多錢.+如果真係出事

原帖由 TMC3012 於 17-03-10 發表
買晒唔駛煩, 反正唔係好多錢.
如果真係出事返黎claim都煩, 但租車果陣買埋既就真係搞好手續連$1 ...
岩呀!你地講左個重點

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lqueenie 發表於 17-3-10 14:49
岩呀!你地講左個重點
啲旅遊保險條款好多時都有限制, 到時真係出左事有齊文件, 都未必一定會賠足.
日本租車全保唔貴啦, 買左唔駛煩, 上次比人撞左車尾, 都係搞左一大輪手續, 還車簽好文件就走得, 如果叫我返HK再claim, 應該會頭都暈

男爵府

瑩瑩老豆 發表於 17-3-7 22:00
今日CX 無端端confirm 到Asiamiles 復活節來回札幌, 即刻要plan 行程同酒店, 打算自駕, 另第一次去北海道, ...

我都book左grand park otaru,

王國會長

王國會長

wyh:) 發表於 17-3-10 22:01
我都book左grand park otaru,

睇下登別好似多D野玩, 今日book 埋登別Mahoroba, 可能放棄支笏湖鶴雅, 頭都大

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Lqueenie 發表於 17-3-10 14:49
岩呀!你地講左個重點

租露營車幾錢?for 幾多人?

珍珠宮

ahmama 發表於 17-3-10 23:31
租露營車幾錢?for 幾多人?

15000-30000/日, 最多6人

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Lqueenie 發表於 17-3-10 23:59
15000-30000/日, 最多6人

咁同住酒店差不多,但就另一番風味!

男爵府

瑩瑩老豆 發表於 17-3-10 22:39
睇睇下登別好似多D野玩, 今日book 埋登別Mahoroba, 可能放棄支笏湖鶴雅, 頭都大

登別附近多d景點,你想住個間溫泉酒店都好多人推介

首頁
12345...13

尾頁

跳至