自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珊瑚宮

工人無論点樣天上有地下無。终歸有天会露出真面目。爭在幾時
玩具萬歲!

子爵府

2018復活節勳章

Koala_Chu 發表於 17-4-16 17:21
請工人講運氣, 我嗰個做了12年, 算唔錯

我個工人已13年了!唔係她做得好,只是我要求低,過得人過得自己,沒有在外面財仔借錢已合格!事實上甚至可用懶形容她

珊瑚宮

請到好工人的 真係恭喜哂
玩具萬歲!

珍珠宮

fitfish 發表於 17-4-16 17:19
多数無心向工。志在包食宿顺便来港旅遊。

當然當中有誠心做工賺錢養家兼有職業道德的。但極少

我好彩請到,不過係第二個,第一個係朋友介紹,又話好掂好勤力,點知都好大洗, amway 啲產品也捨得買,黎咗個零星期咋喎,後來發現佢血壓高又成日暈,炒Q咗佢,臨走前一日叫我比一畢佢,我話你問我朋友攞啦
走後隔離屋屋主話佢工人借了$比佢,我話我唔會幫佢還囉,我也唔見了幾千

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

真係慘,生仔請工人湊都講到罪大惡極為害香港不付責任有得選擇邊個想無喇喇同個陌生人一齊住

hker    發表於 17-4-16 20:56

子爵府

工人講好唔好彩咋

不過我個人要求好低

請左工人之後我既心情好返d

一條好緊既橡筋鬆返曬 起碼唔洗煩做家務

男爵府

回覆樓主:

我試過一年走了三個,每個来做一兩個月就話要返鄉下。最終自己頂唔順唔請姐姐,搵補習社去學校仔接放學。我放工在去補習社接返。

男爵府

umama 發表於 17-4-16 17:39
個個要生又唔鐘意凑&做家務,咪個個月俾幾千蚊援助外地經濟囉!(&助長中介剝削)
因hk有法可容許咁樣“輸 ...
講得太好

侯爵府

Moonlight819 發表於 17-4-16 18:48
算吧!和這些無知和的人講多也白費唇舌!

唔好同呢班偉大的媽媽講呢D"廢話"...人地做少日家務會世界末日嫁。。WTM呻句辛苦係多餘。。佢地湊既子女先會成材。。係呢度耐左。。對住呢D人。。除左笑。都無咩好回應。。

大宅

fitfish 發表於 17-4-16 17:30
二三十年前。外傭不是今天這樣的

须然都偶有偷錢偷野。但维数不多

呢句真,有智能電話後,工人有很多事情係你估吾到架

子爵府

畀面勳章

feifei_baby 發表於 17-4-16 19:14
其實佢可能係暗指唔親自湊就唔好生,老公一個搵食養唔起一家唔好生(嗱,做ftm又話人懶),要旨意四大長老 ...

睇得出呢度有d人心理唔平衡,講嘢超級無禮,一開波就撩交嗌,平時可能太壓抑!

珍珠宮

umama 發表於 17-4-16 17:39
個個要生又唔鐘意凑&做家務,咪個個月俾幾千蚊援助外地經濟囉!(&助長中介剝削)
因hk有法可容許咁樣“輸 ...

有好多人都係無辦法唔返工,唔通個個都做ftm?

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我見我識得的人,有個真係唔知點解要請?自己無做野,生兩個,都開始返學,每次出嚟就話賓賓點做得唔好,咁點解唔自己做,又要比錢又要受氣

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

fitfish 發表於 17-4-16 17:19
多数無心向工。志在包食宿顺便来港旅遊。

當然當中有誠心做工賺錢養家兼有職業道德的。但極少

請香港人都未必好

才送走咗一個甴曱達人

污糟又懶
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我成日想請姐姐照顧我家狗狗同龍貓....

我無小朋友,2公婆要返工,我想有人每日帶狗狗係中午時分尿尿,不用急住等我回家,龍貓們又可以早點食飯...

但睇完你個post ,我要審慎考慮

子爵府

未請之前好抗拒姐姐(因為聽太多的不好)
so far 佢有90分
又醒 又整齊 講完一次就記得 又有耐性
去公園玩 跟到我細女實一實
晚晚會同兩個小朋友講故仔
無係我面前玩過電話
放假都幫手做野

不過我無做死佢 ps.我有洗碗機比佢 , 小朋友衫可用乾衣機

男爵府

tommyxsarah 發表於 17-4-16 20:50
未請之前好抗拒姐姐(因為聽太多的不好)
so far 佢有90分
又醒 又整齊 講完一次就記得 又有耐性

已算完美

男爵府

回覆樓主:

我成功無用姐姐2.5年了,不過不失,已習慣左。係辛苦d, 但真係慳左起碼6千一個月,小朋友都比較獨立同會做家務。

諗番轉頭,無左錢事小,但傷感情難頂d。無後悔無左姐姐,但都多謝佢幫我睇到個細路到8歲。

珍珠宮

fitfish 發表於 17-4-16 17:23
我日日巡論盡家傭版。

如阁下真係非不得矣。如家有病人。老人。小孩婴兒

我都係,情願辛苦啲自己做家務,都唔請賓賓。

之前媽咪患病,親戚話陪我上 agency 請個啱啱比人炒既賓,但求盡快上工既去照顧媽咪,我一口拒絕。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔係話請工人罪大惡極,give n take. 有個外人黎幫手,幫到手/好就係bonus。唔好既都要預左.(有jm自我調節降低要求就eq高)
有朋友個賓,見佢ok既。朋友話佢(賓)有情緒問題。咁咪就係,佢屋企無問題,佢就唔洗漂洋過海黎hk打工啦!(其實或多或少係將另一個屋企既問題帶入自己屋企)
其實我係唔認同d人好似被迫(無辦法)請姐姐噤講。
hk地,連性別,老公都可以自己揀,點會話“無辦法“呢(???)
只係係無更好辦法之下(成本少d,又合法下),比較好既辦法啫。
揀左,咪接受囉!

首頁
12345...12

尾頁

跳至