自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

green_flower 發表於 17-4-20 10:20
的確係!要度度佢先

女仔嘛,通常都係靚靚既糖…我個仔喜愛"好女仔",會要求帶藍莓,草莓之類既生果,可以分享。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

2018復活節勳章

gracelam 發表於 17-4-20 10:06

我仔又係小三,又係超级無敵內向,雖然年年都打散晒唔同班 ...

我個仔當年(因為而家已F.5)又係呢類人, 仲要係男校。
初小放小息時, C6(佢公司喺學校附近)偷偷裝下佢, 初時都係一個人抦埋一二邊食零食, 過左一排都有一两個同學仔同佢一齊玩, 阿仔講番比我聽, 因為果d同學仔家長係無準備小息食物比佢地, 所以阿仔share比佢地一齊食, 不過阿仔話佢地食得多過佢
我話唔緊要啦, 其實阿仔都唔介意既, 因為有人陪下嘛, 咁之後我就準備多d份量既小食比佢番去開心share
所以呢方面都唔駛太擔心, 即使而家F.5, 佢都係得三幾個best friend

男爵府

green_flower 發表於 17-4-20 00:45
我個女今年讀三年級,由細到大都好靜好怕醜,成日唔出聲,無咩自信咁。佢讀書成績幾好,我一直以為佢返學幾 ...

其實....好多大人都有過呢啲經歷....如果無影響日常生活,或有精緒/行為問題,都不用太擔心

但另一方面可以鼓勵佢搵出自己興趣,增加生活體驗,比佢多啲唔同話題,父母亦多分享自己年幼時經歷/工作困難/生活點滴,比佢模仿點樣帶出話題,其實有好多方法的,不過最重要唔好迫,始終都係性格。唔多講野,其實可以多啲幫人,都會有朋友的!你有無朋友文靜但因為經常幫人所有好多人仲意同佢做朋友,分享比小朋友知啦,等佢明白你對人好,就算唔太多講野,啲人都會仲意佢

男爵府

livewiflove 發表於 17-4-20 10:59
我自小就讀女校,可以肯定話你知,由好細個就已經分晒堆咁玩,仲好細個就會有d八婆仔會叫人唔好同邊個邊個 ...

可能揀男女校會好d

男爵府

topyy 發表於 17-4-20 11:37
其實....好多大人都有過呢啲經歷....如果無影響日常生活,或有精緒/行為問題,都不用太擔心

但另一方面可 ...

我呢幾日都不停搵事例來講解卑佢聽,不過見佢第一次喊到咁勁,一直話唔返學,講真我自己都成個人矛晒,一時唔識點幫佢。

男爵府

chowqv 發表於 17-4-20 11:06
女仔嘛,通常都係靚靚既糖…我個仔喜愛"好女仔",會要求帶藍莓,草莓之類既生果,可以分享。
...

係喔,草莓、藍莓方便share

珍珠宮

green_flower 發表於 17-4-20 00:45
我個女今年讀三年級,由細到大都好靜好怕醜,成日唔出聲,無咩自信咁。佢讀書成績幾好,我一直以為佢返學幾 ...
我個仔都係三年級, 其實佢同你個女差不多. 讀書係無問題, 但老師覺得佢社交能力比較弱. 之前二年級俾同學仔笑佢, 我都好心痛. 因為佢鼻敏感, 成日撩鼻. 我都無辦法, 只係提佢要改壞習慣. 佢宜家三年級轉左第二班同學, 好似好D
或者你俾多D野等佢請同學仔食, 製造下話題, 識多D朋友再睇下邊D啱玩咁. 我仔都係, 佢成請同學仔食野, 咁D同學又請佢食下, 咁就FRD左D同學

禁止訪問

大宅

green_flower 發表於 17-4-20 07:10
佢都好似你果陣咁,小息自己行來行去,學校規定小息唔可以留課室,所以佢話好驚小息,因為個個一堆堆傾偈 ...

我小學果陣都吾係好鐘意小息,得2.3個朋友,d朋友成日做風紀,做其他野,所以多數時間經常要自己坐係度,行黎行去咁,望去得自己一個人係咁,覺得自己一個好怪,好想時間快d過,
學校都有d課外活動,搵個有興趣既參加,識返d學校內既仲好,同時搵d少年興趣班果d,有d係form專門比中小學參加果d

大宅

我個女而家讀梗K2,又係勁內向,基本上外人好難叫開我個女把口,我最近都好擔心佢將來上小學會比人蝦,同埋會比人孤立,而家讀幼稚園老師就話可以幫下佢,但一到小學,成個環境同狀況都唔同哂,我都好怕佢係社交上被欺凌,所以我而家成日同佢講,希望佢可以進步,改善自己,佢口講知道知道,但一有人同佢講野佢又唔出聲唔講野,我都唔知應該點幫佢好

珍珠宮

環保接龍勳章

gion 發表於 17-4-20 11:05
好奇,女校入面,埋唔到堆係多數咩原因?

太靜/太醜/太自我/太肥

利申: 中學讀女校,我本身好靜,中一係冇人睬我,雖未至於bully,但係其實係孤立左我,中一全年都好唔開心,中二開始先熟左隔離班一兩個同學,隔離班又識一兩個同我一班,先有D正常社交咋。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

回覆 green_flower 的帖子

女兒小時候亦很內向, 有見及此, 我便辭了職去照顧她, 希望令她盡早改變. 我用了兩個方法 :
1) 以身作則
我主動和老師, 同學打招呼及聊天, 說話時聲音暸亮, 表現自信. 日日如是, 她看在眼裡, 耳濡目染, 會模仿我, 一天一天地改變.

2) 告訴/兇她沒朋友的苦處
小學老師最喜歡要同學分組討論或做活動, 我告訴她我小時間就是不主動結交朋友, 所以每次分組, 我都是孤伶伶一個人, 沒人想我和一組, 問她是否想如媽媽一樣.
從小我便這樣告訴她, 她也怕出現這樣的局面, 所以開始主動和同學聊天.

現在她中學了, 每天午飯時都有十個八個飯腳和她一起吃飯和聊天, 而且很喜歡回學校, 我已不在擔心她的社交問題了.

每個小朋友的性格都不同, 希望你盡快找到合適的方法改變女兒, 加油!

侯爵府

樓主,我女又係三年班,又係因為太內向,所以喺學校無朋友,但問佢鍾意番學嗎?佢次次都話鍾意,唔似講大話。佢係內向到連隔離位同學都無乜講過嘢,我都未見過人係咁。佢一到小息就走去圖書館睇書,嗰度係佢覺得最安心嘅地方。小一小二時,我都擔心到喊,亦有同老師反映佢嘅問題,但日子耐咗,我都開始睇化,因為好似任何方法都改變唔到佢,而且亦唔想太過push佢去交朋友,咁樣反而令佢好大壓力。

男爵府

imlcc 發表於 17-4-22 09:56

樓主,我女又係三年班,又係因為太內向,所以喺學校無朋友,但問佢鍾意番學嗎?佢 ...

咁今年有改善嗎?我同你一樣,擔心到自己喊,見佢話唔返家,都唔知點幫佢,好想自己變左學生,日日主動陪佢小息。我呢兩日請假帶佢去見我d朋友,去到佢連say hi都唔敢,去之前我同佢彩排過,又同我講無問題,去到又縮係我後面,咩都唔講,激死我。

男爵府

剛報左呢到jm介紹既余德淳,希望幫到佢。

珍珠宮

好媽媽勳章

我女文靜,讀女校,識番一様文靜的朋友,小息一齊去圖書館嗰d. 可以試吓參加課外活動,老師話我女同羽毛球班d小朋友最friend

珍珠宮

green_flower 發表於 17-4-20 07:13
我因為剛知道幾日,所以未開始約家長,之後會試。不過應該唔易,自己份工比較忙,又放閒日,要等到暑假先 ...
你放閒日咪好囉,接你個女放學去圖書館,你負責接埋佢一、兩個同學

我自己和其他媽媽得閒都會係咁,等啲要返工媽媽放工滙合一齊食晚飯,好happy架,又可以一早做晒功課,之後有時間睇課外書

珍珠宮

green_flower 發表於 17-4-22 12:44
咁今年有改善嗎?我同你一樣,擔心到自己喊,見佢話唔返家,都唔知點幫佢,好想自己變左學生,日日主動陪 ...
我咁睇,有時候自己樂得清靜係好既,反而唔容易受朋輩影響
我仔都鍾意小息自己一個衝去圖書館睇書,佢去到圖書館,自然見到志同道合的書友仔,有時會唔出聲各自睇書,有時會交流下有咩書好睇,唔一定小息成日圍埋傾計先叫社交

男爵府

回覆樓主:

我見過一個女孩,一向唔識同人溝通,只有一個小學時的同學啱傾啲,留學唔肯住宿舍,同人合租單位又比人蝦,要父母飛過去幫住搬屋,畢業又要屋企人飛過去幫佢安排行李寄返香港,畢業後唔肯揾野做,日日係屋企或同家人去遊行,反正屋企有錢,夠佢食過世。

子爵府

回覆樓主:

我長大後都內向
無法
未經本人同意,請勿轉載內容!

首頁

尾頁

跳至