烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

joycesw 發表於 17-5-4 14:47
我都係鋼絲擦侍候
你好勇呀JM 用鋼絲擦,因為說明書講唔好用硬擦,我唔敢用咁猛既野,之前癡左少少底我唯有好有耐性咁用軟海綿擦咋,都擦到我傻

男爵府

rayrayus 發表於 17-5-13 23:22
你好勇呀JM 用鋼絲擦,因為說明書講唔好用硬擦,我唔敢用咁猛既野,之前癡左少少底我唯有好有耐性咁用軟海 ...

其實我啲 staub 全部內鍋都鋼絲擦侍候過。 相片只係其中三個。

LC 就唔得喇。 連硬啲嘅殼類或骨類我都少煮。 不過貪佢色靚。 staub 我用咗成五年。 始終可以粗用仲未死得。

rayrayus    發表於 17-5-15 05:01
khman    發表於 17-5-14 09:14

大宅

第一張相,有蜂紋是staub嗎?

同埋係未用洗乾淨後,一定要掃油?
上次掃完油,好耐都無用結果泣痴痴

Facebook有個用家話唔好用洗潔精洗,因為有微孔會吸收左d洗潔精,煮食時就釋放出來,但唔用洗潔精,又好油唔乾淨咁。

唔好意思,太多迷思了,請多多包函

男爵府

chris_cyc 發表於 17-5-14 00:33

hihi~
無錯。 第一個係蜂巢鍋。

其實落唔落洗潔精好個人。 呢度有啲 jm 都用洗潔精洗。 其實日日用就算用洗潔精洗完抺乾都可以唔養鍋。 至於洗完後會唔會釋放其他有害物質我唔係專業就不作評論了。

關於搽咗油養鍋一段日子會"立"痴痴,所以用前先用熱水洗走啲舊油。 咁我又覺得太麻煩。 所以我通常用熱水洗鍋風乾就算。 我又唔覺"立"痴痴喎。

大宅

joycesw 發表於 17-5-14 11:14
hihi~
無錯。 第一個係蜂巢鍋。

謝謝你 解答呀

咁我之後唔搽油喇

男爵府

chris_cyc 發表於 17-5-14 16:20
謝謝你 解答呀

咁我之後唔搽油喇

記住係日日用先可以唔養呀。 唔係日日用又用洗潔精,可能成個禮拜或成個月都唔用一次就要養喇。 如果唔係生咗銹我冇煲賠比你㗎

複式洋房

如果想買staub 鑊,大家建議買中式鑊,定係蜂巢鑊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

chris_cyc 發表於 17-5-14 00:33

你試下用梳打粉浸水, 可以清潔個煲.

我間中一次用洗潔精. 平時用梳打粉或熱水洗煲咋. 不過次次洗煲出面都會用洗潔精, 咁總有少少洗潔精彈到入個煲入面.

我都係新手, 又係見人人開鍋同埋保養都用唔同方法. 所以跟自己覺得舒服既方法.

複式洋房

chris_cyc 發表於 17-5-12 16:20
我個底咁樣有無得救呀
第4次用咋

好多謝呢度嘅jm教我用蘇打粉
我個煲底原本同你一樣 我用蘇打粉+少少少水+海面 乜都甩晒 好似新嘅一樣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

迷人pinklady 發表於 17-5-3 10:25
凍鑊落油,開大火,一分鐘後都冇見煙,照落旦,校返細火
隻旦會甘難睇?雪櫃取出放30分鐘再..............................

珍珠宮

joycesw 發表於 17-5-14 16:40

我仲未用第2次
打算下星期整牛肋條

珍珠宮

20150618bb 發表於 17-5-20 16:00
隻旦會甘難睇?雪櫃取出放30分鐘再..............................
難睇?

伯爵府

有次落油入鑊開中火,之後左滕右滕唔記得個staub,醒起時立即落薑落肉炒,竟然完全唔痴。

所以從此之後知道,一定個鑊要夠熱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

rello 發表於 17-5-20 21:07
有次落油入鑊開中火,之後左滕右滕唔記得個staub,醒起時立即落薑落肉炒,竟然完全唔痴。

所以從此之後知 ...
記得有jm 話唔好俾廚具控制自己, 我諗我係俾個staub 控制住. 我最怕"溫差大" 呢個term, 驚做錯就整爛個煲.

即係我煲湯時, 可唔可以一開始就落熱水?

我炆牛腩時, 煎左d 牛腩後要落水, 就算我落滾水, 又會唔會整爛d 塗層?

燒到個鑊同d 油好熱後, 就算加室溫餸, 其實個溫差都好大, 係咪真係唔會整爛個煲?

我用左個煲幾次, 仲未敢燒到d 油出煙至落餸.

男爵府

bosch 發表於 17-5-21 03:51
記得有jm 話唔好俾廚具控制自己, 我諗我係俾個staub 控制住. 我最怕"溫差大" 呢個term, 驚做錯 ...

其實我覺得係你對個工具了解有幾深。 如果你了解深, 懂其脾性的話用起嚟就會得心應手。 好似我最初都唔明咩叫熱, 搞到煮極都痴到阿媽唔認得。 後來我索性真係熱到出晒煙好似要火災咁。 真係以後都未痴過。

至於溫差, 我自己習慣室溫鍋落熱水, 無問題。 因為煮完攤凍後都係熱水洗。 我都試過雪櫃拎出嚟直接上爐明火。 不過會先用中火。

而煮魚頭湯, 我個鍋煎到"慶合合", 我落熱水。。。記住係熱水灒落去。

我成十個以上都係咁用, 全部煲煲都仲好健在

男爵府

rello 發表於 17-5-20 21:07

所以從此之後知 ...

係呀。 我都係發覺呢個先係用個煲嘅信心重點

男爵府

迷人pinklady 發表於 17-5-20 16:30
我仲未用第2次
打算下星期整牛肋條

加油

男爵府

yuenling123 發表於 17-5-17 19:34
如果想買staub 鑊,大家建議買中式鑊,定係蜂巢鑊

人哋話中式都幾重。 蜂巢近似平底鑊, 所以我自己比較鐘意蜂巢。

珍珠宮

joycesw 發表於 17-5-21 11:26
其實我覺得係你對個工具了解有幾深。 如果你了解深, 懂其脾性的話用起嚟就會得心應手。 好似我最初都唔 ...

好啦…下次都狠心啲,起晒白煙,火災咁先落料啦

瑪瑙宮

joycesw 發表於 17-5-21 11:26
其實我覺得係你對個工具了解有幾深。 如果你了解深, 懂其脾性的話用起嚟就會得心應手。 好似我最初都唔 ...
之前都聽過要粗用, 不過我一直唔敢試, 到睇完你個post 都驚驚地, 因為一似火災咁的話屋企個火警鐘會響到成條街都聽到, 不過我都膽粗粗試.

我用葵花籽油, 開左火好耐都唔出煙, 去唔到要似火災既境界, 不過我等到個煲炳都熱埋就落d 肉去煎, 果然唔痴底, 好神奇.

再次多謝你教條咁粗既路.

首頁

尾頁

跳至