自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

cinda72. 發表於 17-5-14 15:41
9個月
我搵公安,1個月內就整好晒啦

因為整實唔到係佢嘛,整實左都唔整先可以搵吧?

禁止訪問

水晶宮

cinda72. 發表於 17-5-14 15:47
警方係最驚有人傷亡啫,
好似我跣親咁,緊係加鹽加醋加啦
其實個重點係搵警方兇個業主,咁佢就自然 ...

男爵府

想搭單問句,樓上冷氣機滴水,
同管理處投訴左n次都冇用,
管理處淨係話無人應門,要搵主任去處理。

而家我地啲衫唔敢掠出去,
因為唔知樓上幾時開冷氣會滴水
樓上滴水唔係一滴一滴咁滴落黎,
係好似倒水咁,真係好討厭。

究竟有咩方法可以今樓上整返去部冷氣啊?
我是住公屋的

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

koizaki 發表於 17-5-14 17:00
想搭單問句,樓上冷氣機滴水,
同管理處投訴左n次都冇用,
管理處淨係話無人應門,要搵主任去處理。

公屋搵管理處, 有天眼睇, 扣分架喎!
放下自在

珍珠宮

life@LA 發表於 17-5-14 12:09
樓上漏水漏到電制跳電, 天花剝落, 找管理處同樓上講, 樓上話"無野"吾肯整, 食環處又勁慢, 又話要講證據, 公 ...

你已經做咗好多,你樓上都仲咁頑強,你真係好煩惱!
你樓上嗰家人認真討厭!大家樓上樓下,有機會碰面都咁過份!!
我以前都收過樓下投訴漏水,嚇得我吖,我非常唔好意思㗎!我自覺係一件滋擾到鄰居的事,個心好唔舒服㗎!
我九秒九搵師傅處理咗漏水問題了!

其實如果我遇到你這樣的事,其實報警都冇乜用,因為佢口頭可以同警察講會整,其實又唔整!
似乎你可能可以出律師信⋯你又可以儲起你的維修單據,以作日後追討賠償⋯不過,遇著呢類賴皮鬼,佢日拖夜拖,真係比佢玩殘!

其實佢係租客定係業主?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

ricecooking 發表於 17-5-14 15:44
因為整實唔到係佢嘛,整實左都唔整先可以搵吧?
想請問你,你點樣claim番樓上維修費用? 經家居保?定直接搵樓上俾? 吾該晒!!

禁止訪問

男爵府

cattz288 發表於 17-5-14 17:30
公屋搵管理處, 有天眼睇, 扣分架喎!

樓上家人唔肯開門,管理處話佢地入唔到就做唔到野。
淨係話搵主任處理,之後就冇下文,
次次投訴,次次都係咁答我地。

最近就係大堂見佢貼左張告示,
話高層邊個單位冷氣機滴水,
呼籲佢盡快修理,否則將會被扣分咁囉...

問題係,樓上舊年已經係咁漏水,咁耐都冇改善過。
如果係真係有扣分, 應該都扣左唔少啦⋯⋯

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

life@LA 發表於 17-5-14 12:09
樓上漏水漏到電制跳電, 天花剝落, 找管理處同樓上講, 樓上話"無野"吾肯整, 食環處又勁慢, 又話要講證據, 公 ...

公証行報告已有,可以先安排作出天花維修報價單(備用)Claim 既銀碼, 再去小額錢債開FILE追討(BELOW HK$50000),要知道單位業主就先查冊,兩個費用總額不足HK$100...要備定所有資料及相片,管理處書面記錄,証明已知會該單位漏水,小額收到入紙後追討,就會出信俾該單位。

水晶宮

Tabo63 發表於 17-5-14 17:56
想請問你,你點樣claim番樓上維修費用? 經家居保?定直接搵樓上俾? 吾該晒!! ...

提出下佢肯賠喎拖左咁耐,令人咁不便,過程又咁煩

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

小額錢債

不過你最好等食環署確認埋先

男爵府

公證行,律師信

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

koizaki 發表於 17-5-14 18:15
樓上家人唔肯開門,管理處話佢地入唔到就做唔到野。
淨係話搵主任處理,之後就冇下文,
次次投訴,次次都 ...

應該係你親自搵房署

寫信 然後電話啊艮進

問佢跟成點,3日一個電話

要佢書面回覆

基本上你出信佢一定回信

跟住不停打電話問主任進度

仲要貼埋房署扣分制個表比佢

要佢扣對方分

佢一定會跟

我幫我E媽處理過

男爵府

LedTV 發表於 17-5-16 03:26
應該係你親自搵房署

寫信 然後電話啊艮進

都係一個好方法,我試下先
唔該曬

大宅

點樣可以證明係關樓上事 ? 我房角位有滲水 , 但另一邊牆角又唔覺有同樣情況 , 搵左管理處 , 有師傅check 過又話唔關樓上事 , 但我見到有滲水問題好嚴重, 有「水泡」 , 好大面積。

男爵府

如果我係樓上租客,業主玩失蹤,樓下又話漏,我又唔知邊度漏,咁樓下同食環會不會告我(emoji)?

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-5-14 13:15
親身經歷,
我層收租唐樓,樓下漏水漏出屋,搞到樓梯成日濕到租客投訴衛生差,
同樓下講,唔理 ,
仙姐,你條苦肉計冇得頂!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至