自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

yucheung 發表於 17-5-21 18:55
情緒上有咩要注意呢?

令小朋友情緒上大起大落(玩到停5到,或你都會知)喊到儍

侯爵府

wawafu 發表於 17-5-21 18:59
游水我又無聽過唔得,係咪驚游緊時抽危險?因為我見好多抽筋小朋友家長都會同佢地游水同埋參加游水班。不 ...

腦神經科醫生講架,一定唔可以游水,踏單車係公園仔可以,但唔可以係街上面踏。

侯爵府

四眼雞丁 發表於 17-5-21 19:01
令小朋友情緒上大起大落(玩到停5到,或你都會知)喊到儍

佢咁細個,好難控制架喎。

男爵府

yucheung 發表於 17-5-21 18:57
我盡力了。但真係忍唔住心痛胎喊,佢2歲幾已經中過川崎,點解個天要咁殘忍。
...

事情發生,就正面處理,吾好唸點解係我,我都有個adhd加讀寫障礙既细女,半年內兩個女一齊發現有問題,不過都還好她們都是在我身邊,我每天可以看她們說笑和吵架,已經好感恩了

媽媽最愛大小b

子爵府

wawafu 發表於 17-5-21 18:59
游水我又無聽過唔得,係咪驚游緊時抽危險?因為我見好多抽筋小朋友家長都會同佢地游水同埋參加游水班。不 ...

呢d無得避時間架、可能游水d媽媽早講定俾老師聽!但發作時咁岩游緊就好似大石尋落水(個老師叻話可以救到ga)因四肢到硬哂點救?

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

樓主加油

侯爵府

celiaho 發表於 17-5-21 19:06
事情發生,就正面處理,吾好唸點解係我,我都有個adhd加讀寫障礙既细女,半年內兩個女一齊發現有問題,不 ...

我都明白,我會盡快冷靜,可能我又大緊肚,情緒產更難去控制

大宅

yucheung 發表於 17-5-21 18:54
多謝你,我其實一向好少比佢玩電話,醫生就話可以睇電視,但唔好一次睇太耐,可能睇十幾分鐘,就去食下野,玩下 ...

我都明白你會好心痛。。。
但係而家女女個心理建設好緊要,既然女女咁堅強咁乖(一定係媽媽遺傳比女女^^),你都要頂住,你都要諗下,每個人發生每一件事都係一種經歷,每一種經歷都會令我地成長!我曾經都自怨自艾,點解有病嗰個係我,但再諗深一層,原來我自己已經好好彩,我可以睇可以聽可以食,有手有腳,有藥控制,當我諗到呢一刻,我成個人輕鬆唒!

男爵府

yucheung 發表於 17-5-21 19:09

最緊要大人好好調節心態,小朋友好受大人影響,希望女女吾再發作,早日好返

媽媽最愛大小b

侯爵府

zoooooooooo 發表於 17-5-21 19:14
我都明白你會好心痛。。。
但係而家女女個心理建設好緊要,既然女女咁堅強咁乖(一定係媽媽遺傳比女女^^) ...

多謝你開解我,我會加油。

子爵府

yucheung 發表於 17-5-21 19:09

不如你用樂觀心態面對,E生話我知每個人都會有發羊吊(腦好似收音機咁,有d接收力弱,有d好強<我肥仔強、令到佢弱就唔好經常性用腦(多d休息)聽d舒緩歌)我個時好擔心肥仔(他可以一個月發作2次好金個隻)他已12了<小一已停藥到今時今日都激到我儍>但見到他可以令我哭令我笑已覺得個天俾完考驗呢位肥仔,平常心啦

侯爵府

celiaho 發表於 17-5-21 19:15
最緊要大人好好調節心態,小朋友好受大人影響,希望女女吾再發作,早日好返
...

多謝!!!我會盡力控制自己!!!我怕我產前已經抑鬱。

侯爵府

四眼雞丁 發表於 17-5-21 19:20
不如你用樂觀心態面對,E生話我知每個人都會有發羊吊(腦好似收音機咁,有d接收力弱,有d好強 ...

你仔仔係咪好細個有呢個病?佢而家康復晒,經過左幾多年??

子爵府

yucheung 發表於 17-5-21 19:22
你仔仔係咪好細個有呢個病?佢而家康復晒,經過左幾多年??

我怕嚇親你~我肥仔係入幼稚園三至四歲開始,當初發作時我同哥哥以為肥仔同我地玩!但聽到肥仔講天花有好多怪獸、眼珠向上望、勁似個d區魔人咁就知出事!後來可能俾考驗我同肥仔啦!我知喊一定幫5到手,撐下去係媽媽本份!加上個時身體5好、等拆線期間肥仔又發作、咪撐....聽E生講過5歲好d....可能湊得好、5歲後真係無事(有間唔中做睡測話有潛在性發羊吊)但我無擔心太多(三四歲開始計到五歲到起碼有十幾次發作)

大宅

yucheung 發表於 17-5-21 18:57
我盡力了。但真係忍唔住心痛胎喊,佢2歲幾已經中過川崎,點解個天要咁殘忍。
...

我明白小朋友有病,做媽媽個種幫唔到佢既無奈
現階段只能堅強面對,同意樓上jm咁講,去睇埋政府醫生,而家政府已比以前好好多

大宅

四眼雞丁 發表於 17-5-21 19:42
我怕嚇親你~我肥仔係入幼稚園三至四歲開始,當初發作時我同哥哥以為肥仔同我地玩!但聽到肥仔講天花有好多怪 ...

雞丁你都要加油呀!

水晶宮

yucheung 發表於 17-5-21 17:57
只係抽1次,但醫生話腦電圖報告好唔正常,建議我地立即食藥。

我細女係(2008年)出世後6個鐘就抽,嗰時我唔知咩事,因為大女冇咁嘅,之後同nurse講,佢推咗我女去bb房度mon住,但佢話見唔到有咩特別,叫我寫低我女幾時有唔正常,之後我record係12個鐘14次,佢地同兒科醫生講,醫生嚟咗睇我女,之後上咗ICU,mon 住佢,佢有seizures, hypotonia 同developmental delay, 佢EEG係好花好唔正常,有做EEG, MRI, 抽spinal fluid,照flash lights(睇下係咪對光敏感會抽), 有食藥,頭兩隻藥無效,之後食Epilim (sodium valproate) control 到,total抽咗3個月,之後要食多2年藥就停,跟著住幾年冇抽,但2014同2016年嘅summer都分別抽過一次,不過唔洗食藥

樓主加油,希望小朋友冇事

侯爵府

盧妹妹媽咪 發表於 17-5-21 20:14
我明白小朋友有病,做媽媽個種幫唔到佢既無奈
現階段只能堅強面對,同意樓上jm咁講,去睇埋政府醫 ...

本身7月會見政府醫生,到時會講埋比醫生。

侯爵府

亞牛亞妹 發表於 17-5-21 21:35
我細女係(2008年)出世後6個鐘就抽,嗰時我唔知咩事,因為大女冇咁嘅,之後同nurse講,佢推咗我女去bb房度m ...

你一定好心痛好辛苦

侯爵府

亞牛亞妹 發表於 17-5-21 21:35
我細女係(2008年)出世後6個鐘就抽,嗰時我唔知咩事,因為大女冇咁嘅,之後同nurse講,佢推咗我女去bb房度m ...

點解果2次發作都唔洗再食藥??我好擔心呀。

首頁
12345...8

尾頁

跳至