自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細個時,條村附近又係大把呢D花,我地叫呢D做"豬婆蓮",係畀豬食多。

細時聽D 大人講,呢種植物,好似話好粗生,同埋係危害生態環境既,所以我地

都唔係幾鍾意佢喇,雖然我都覺D花都幾靚吖。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

Nino 發表於 17-5-31 08:27
我聽到佢咁講即係似浮萍嗰D?
咁佢生到成個池都係,
D人走上去咪會跌落水?
咁著水鞋啦 D 婆仔執紙皮好辛苦的

上一代人, 好多細時幫屋企種田

採花可能好熟手

珍珠宮

sjnl43 發表於 17-5-31 11:24
咁著水鞋啦 D 婆仔執紙皮好辛苦的

上一代人, 好多細時幫屋企種田
i see....但同阿婆執紙皮有咩關係呢??

珍珠宮

my005 發表於 17-5-31 09:53
我細個時,條村附近又係大把呢D花,我地叫呢D做"豬婆蓮",係畀豬食多。

細時聽D 大人講,呢種植物,好似話 ...
放兩隻豬去消滅佢地.

珍珠宮

Nino 發表於 17-5-31 11:27
i see....但同阿婆執紙皮有咩關係呢??

啊婆執紙皮, 唔單重, 要霸地盤, 街巿超巿門口, 兩個啊婆打交都見過!

啊婆賣花揾到食, 戰情無咁慘!

珍珠宮

sjnl43 發表於 17-5-31 11:32
啊婆執紙皮, 唔單重, 要霸地盤, 街巿超巿門口, 兩個啊婆打交都見過!

啊婆賣花揾到食, 戰情無咁慘!
哦.....
咁d婆婆去採花要小心d呀....
唔好跌落水...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nino 發表於 17-5-31 11:28
放兩隻豬去消滅佢地.

水淺就得,但都要放幾十隻至掂喎。
若水深就應唔得喇,要人手採摘。(我細個時又未見過真係有豬食喎,因為我住嗰度係無人養豬既。

不過聽大人講,話有人摘黎餵豬啫。)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

nice

男爵府

開心吸收勳章

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

感激遇上你~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實香港都有好多好風景

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

my005 發表於 17-5-31 09:53

細時聽D 大人講,呢種植物,好似話 ...

池塘殺手,繁殖極速,好易令魚缺氧。
以前返鄉下,成個大池都係。
物以罕為貴
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

好靚呀

珊瑚宮

超級特務 發表於 17-5-31 12:56
池塘殺手,繁殖極速,好易令魚缺氧。
以前返鄉下,成個大池都係。
物以罕為貴
係呀,而家香港仲邊咁多池塘呀、沼澤呀吖。
以前人地討厭呢D植物,而家...........果真物以罕為貴喇。

珍珠宮

回覆樓主:

以前鄉下一有就俾人撈起,入侵物種,會整死d魚

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

my005 發表於 17-5-31 12:59
係呀,而家香港仲邊咁多池塘呀、沼澤呀吖。
以前人地討厭呢D植物,而家...........果真物以罕為貴喇。:waha ...

我姨我媽話佢地鄉下形容人地不停生仔女果d女人,叫豬乸蓮

Nino    發表於 17-5-31 14:47
my005    發表於 17-5-31 13:07
你若盛開, 蝴蝶便來!

珊瑚宮

超級特務 發表於 17-5-31 13:07
我姨我媽話佢地鄉下形容人地不停生仔女果d女人,叫豬乸蓮
証明繁殖力高囉。

首頁

尾頁

跳至