自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主不如講重點啦, 好長好難追

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁多家人去旅行……難以做到面面俱圓……一定吃力不討好。

男爵府

等緊後續, 但樓主可唔可以一次長篇d, 唔好咁吊癮
所以我幾時都覺得旅行搞手好偉大

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

等。。。

不過我去旅行唔鍾意咁大棚人,自己一家最多加埋長老就算。

公爵府

回覆樓主:

其實唔駛mention 咁多人物嘅背景,就算對方係hk 出世,亦唔一定夾。咁多人嘅家族旅行,一d 都唔易,無一定信心都唔好做搞手,否則旅行社憑咩賺錢? 呢類情況自由行係好傻嘅決定。我兩三年就攪一次男家家族旅行,第一次都係跟團,後來先係自由行,係好辛苦好大壓力兼次次都有甩碌情況。我係好肯定姑仔叔仔一家都係易話為,兼唔緊張錢先會搞,呢兩個因素缺一不可。而且,唔會接受其他成員嘅其他家人,牽涉咁多家庭,太易出事。

已刪除用户

回覆樓主:

公爵府

tester5 發表於 17-6-3 14:30
佢發脾氣係唔啱,講真遇到呢種人同行,真係好難攪,旅程唔開心既機會好大。我都試過遇到呢類人,比行程佢唔 ...

無錯。有無去旅行經驗係好大差異。記得有次去家族旅行,為咗坐一齊揀晒中間位,我老公提我有d 成員當時比較少搭飛機,可能好想坐窗口位,咁問一問,果然佢地prefer 窗口位唔介意分開坐。嗰個trip 我就好留心睇佢地出入境駛唔駛幫手。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

追~
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

水晶宮

cookingma 發表於 17-6-3 12:14
叔仔what app c6問今年點解唔攪旅行,係咪情奶奶定某人,聽完真係得啖笑。

之前一直你老公同姑仔埋單?
咁大數、好煩喎、又有你媽。跟團都要諗過

水晶宮

heilok 發表於 17-6-3 15:39
其實唔駛mention 咁多人物嘅背景,就算對方係hk 出世,亦唔一定夾。咁多人嘅家族旅行,一d 都唔易,無一定 ...

我女家都唔會想自由行、跟團還可以。

大宅

回覆樓主:

我都好怕d人成日以為搞得一次,之後就要年年搞,你個叔仔就係呢款人,見今年無搞,就拿拿聲send個message嚟問唔今次唔搞旅行係懲罰佢媽定某人,咩都係佢諗哂啦,嘥氣

珍珠宮

咁你地做搞手自己都有責任照顧所有人,特別佢可能少出國經驗的,你嫌煩的話不如跟團啦,自由行有老有嫩係麻煩啲

伯爵府

肥豬皇 發表於 17-6-3 12:35
啲錯別字真係睇死人

好難睇錯別字
估死人咩

大宅

cookingma 發表於 17-6-3 14:14
旅行要開開心心嘛

我地之前派咗行程schedule, 我再開大會講,佢又唔睇唔聴。

好好~我盡快講!

其實叔仔老婆只發細路脾氣,行程裏3個細路其實唔細-甥生女22、佢個仔17、我女16,好自然3個年青人一間房,出入坐一架車,一齊玩嘻嘻哈哈,我丶c6同我媽媽一間,而佢就跟奶奶丶姑仔,唔知佢係咪唔滿意,兩個女仔黏著佢個仔,朝朝去佢地房催佢個仔出去吃早餐,叫佢唔好理2個女仔,驚個仔食遲咗餓親咁,但佢仔又唔啋佢,係要等齊了3個先一齊落黎食早餐,所以又黑面。

幾日行程,可能佢仔唔理佢,佢就係咁同fd講電話或跟著我奶奶。

各位到戲肉:

佢只發細路脾氣,結果向我囡開火,令到我囡永遠唔喜歡依個人,亦令我地再攪旅行要諗諗。

有一日行程去溫泉區瞓tar tar mi,只book 2間房, 4丶5人一房(我行程schedule 有寫得好清楚丶亦有講過),我奶奶第一時間話跟我地,咁好自然佢同姑仔就同3年青人一間房。

行緊上房時,冇啦啦又發脾鬧我囡,話佢嘈,「你咁嘈返去隔離同你媽瞓」想趕佢走,我行後面我聽唔到,我囡嬲嬲地,都唔理佢繼續行上房。依d説話係囡講返比我聽。

我地各自入房,5分鐘到,我囡黎我房,眼紅紅,非常激動,話要今晩要黎我房瞓,話自己冇做錯事,個大6嬸冇端端閙佢,我囡激動到電話都揼落地,問點解叔叔會娶個咁野蠻既大6女人做老婆,我地在場個個都好突然,咁我叫c6去隔離了解吓。

原來一入到房,好似乜都冇,四幅牆,佢即時面黑問,點解間房冇床,我女答:床被在櫃內,跟著問瞓邊度,我囡好直咁話可以瞓入櫃(呀囡睇多啦A夢,大雄丶叮噹真係瞓入櫃)點知叔仔老婆就大聲喝我囡,話佢禮貌,我囡即刻覺好委屈,激動到拍咗2吓枱,話佢唔係冇禮貌,佢個仔見到咁就勸話算了唔好嘈啦,而係厠所出黎既姑仔,就意唔知頭唔知路,要我囡道歉,我囡就覺委屈,就跑咗過黎..

續待..

大宅

回覆樓主:

lm

大宅

NoName 發表於 17-6-3 16:51
咁你地做搞手自己都有責任照顧所有人,特別佢可能少出國經驗的,你嫌煩的話不如跟團啦,自由行有老有嫩係麻 ...

我冇厭過麻煩,我好鍾意同奶奶丶媽媽去旅行,我媽媽都成日要去廁所,奶奶又行得慢,我冇厭煩,唔係我勸c6,佢唔會諗同自己媽媽去下旅行。
而佢咁大個人,冇可能要好似細路咁照顧你,有乜野要自己出聲,而唔係吓吓用發脾氣黎表達不滿。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

LM

水晶宮

cookingma 發表於 17-6-3 17:51
好好~我盡快講!

其實叔仔老婆只發細路脾氣,行程裏3個細路其實唔細-甥生女22、佢個仔17、我女16,好自 ...

下、我反而覺得三個(細路)個都唔細、點可能一間房架。
我都唔會鍾意同奶奶+姑仔一間房.....
唔去好過

男爵府

回覆樓主:

大陸人真係討厭!

首頁
12345...13

尾頁

跳至