自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

瑪瑙宮

大廚勳章

ckkc0910 發表於 17-6-12 10:13

我又覺得父母唔同老闆 我覺得孝唔孝順唔係建立係金錢上 我 ...

雖然話孝順唔係建築係金錢上。。。但係一兩千其實已經好卑微。。。仲低過生果金。。就算要cut都要坐低傾唔係話冇就冇。。。你媽媽覺得你又話無錢母親節又同奶奶主要慶祝,佢哋飲餐茶係人都唔開心啦。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我自從出來做野,就算中途停過工冇做野,到依家已經結婚生仔+買樓,我比我阿娘家用係廿幾年來個個月未停過,我媽咪冇叫我養佢,但我覺得係我責任

你想佢體諒你,你都要企響佢個位感受下,其實負擔唔來要開口講,有商量

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

生個仔女出來其實係投資來
冇息收wor俾我都唔順氣啦
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

上一代養兒防老觀念好重,有時都覺得點解唔可以體諒下依家啲後生生活艱難?我好彩有兄弟姐妹,大家互相幫忙,大家剛結婚上車嗰陣都會好難捱,幾千蚊話多唔多,但冇就係冇,有唔通唔比你咩?不過溝通好緊要,最好同父母講下你地嘅困難,唔好自我假設人地一定會明,誤會就係咁黎。

男爵府

回覆 ckkc0910 的帖子

下.. 咁就好傷呀, 我好就住架啦喎.
咁你係話9月開始冇比家用嘛, 我冇睇漏嘢嘛...

算啦, 你feel good 就好

子爵府

BREADWING 發表於 17-6-12 10:26
生仔生女不嬲都係蝕本咖啦,蝕唔起就咪生,好老實你生我出黎當投資我都未嬲啦,衰d講若果有100歲命,我都要 ...

我認同你
見到咁多人插樓主真係。。。

或者大家價值觀唔同囉
個女搵咁少又有自己家庭,
自己又唔係冇工返,駛唔駛為左少少家用就話自己個囡係蝕本貨呀!

我覺得就咁嫌家用少/冇比家用都還可以,講得出“蝕本貨“呢3個字真係好mean,當自己仔女係咩?投資產品呀?

大宅

回覆樓主

我覺得你父母都係呻下,始終你冇同佢地商量就cut家用,佢地亦唔清楚你既財政狀況...老實講,搵2萬幾蚊俾$2000家用真係小,我當年岩岩畢業搵$10k都俾$3000家用,仲要還student loan...咁多年,無論結婚買樓都冇cut過佢地家用,頂盡都係減小小ja...你一結婚就cut家用,你父母可能會覺得你個重心去左男家度,實會心淡la,不如你重新plan下邊d items 可以慳d,約阿媽出黎食飯好好地傾下計la~

大宅

ckkc0910 發表於 17-6-12 10:31
我想講 我個妹之前d 洗費一直都係我有份俾架 係今年開始我無能力我先無俾 就算我個妹借loan 個彌償人都係 ...

算啦,bk個個揾十萬九千七架,你係度講乜都係你錯,訓街都要俾家用架。

唔洗唔開心,好多人都係有錢有親情,無錢就嬲嬲豬。而加你又唔係無俾,過到自己就算,我完全明白聽到父母咁話自己有幾難受

侯爵府

yan12 發表於 17-6-12 10:19
回覆 michelin888 的帖子

不喜勿插父母生我地養我地,知道我地手緊可能一時呻下,而有人比埋啲咁既feedback ...

言出必有因........你唔認同只係你冇見過啫

子爵府

ckkc0910 發表於 17-6-12 10:22
我講漏左佢地係嫌2000太少 仲要有次同我老爺奶奶面前話我俾得少tim 不過我當時唔在場 唉 我都好無奈 我真 ...

唔係要傷你,你話父母都只是50多,或者你都是30出頭左右, 我們都經歷過,買樓初期手緊,真係2千都好重要,但你cut家用有冇跟父母相量,担白跟他們說嗎? 你話9月開始cut, 到過年聽到妹妹覆述都差不多半年,如果你沒有交代過就你有不對

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

講真, 咁大個人同住, 水電煤床位....點都冇可能搵二萬俾二千咁少. 嫁埋仲唔俾, 母親節又主力陪99, 你媽應該好傷心. 蝕本貨之言, 應該係佢太心淡時呻嘅說話. 而且, 佢講的係事實, 無論金錢同感情上佢都蝕晒.

子爵府

ckkc0910 發表於 17-6-12 10:13

我又覺得父母唔同老闆 我覺得孝唔孝順唔係建立係金錢上 我 ...

如果你覺得孝順唔係睇錢上,咁你咪照俾錢,或者你父母都係覺得你俾左錢都不代表你孝順,可能佢也沒有把兩件事掛鉤。你嫁左就無聲無色地cut家用,母親親陪奶奶唔陪佢,咁樣好難怪媽媽唔嬲

別墅

cherrieleung722 發表於 17-6-12 10:40
唔係要傷你,你話父母都只是50多,或者你都是30出頭左右, 我們都經歷過,買樓初期手緊,真係2千都好重要 ...

我真係有交代過架我既支出同收入問題 只不過真係無問佢同唔同意我暫時唔俾家用呢個問題就先行停左俾 或者我呢樣野唔岩啦 我以為佢會體諒&明白 不過我估唔到佢咁諗我姐 唉

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

ckkc0910 發表於 17-6-12 10:31
我想講 我個妹之前d 洗費一直都係我有份俾架 係今年開始我無能力我先無俾 就算我個妹借loan 個彌償人都係 ...
你講出另一樣嘢,原本佢哋唔使太擔心你妹洗費,突然間停晒,佢哋亦都要重新安排過點樣用錢,你有預早商量下,你父母唔會咁樣呻。

侯爵府

回覆樓主

我諗最大問題唔係金額,而係地覺得連$2000呢個細數都唔可以定時俾,真係好令人擔心喎

再者如果要表達孝順,最直接嘅表達方法,係用時間去陪佢地,母親節正日你同佢食下午茶,一般呢餐都係可有可無,不太被重視嘅一餐,仲要嗰日係母親節喎,調返轉你會點諗?

既然時間你俾唔到,咁錢係另一個方法,但你又無同家人商量下自行減家用,都好唔尊重你家人,雖然你話你媽媽同婆婆之間係咁,但事前佢點點商量過,你又知唔知。

就以你所述,時間同錢你都俾唔到媽媽,心淡好正常,蝕本貨我諗佢只係隨口講,因為如果佢係嗰種人,應該唔會今時今日至講。

別墅

cherrieleung722 發表於 17-6-12 10:45
如果你覺得孝順唔係睇錢上,咁你咪照俾錢,或者你父母都係覺得你俾左錢都不代表你孝順,可能佢也沒有把兩 ...

我唔係唔陪媽咪淨係陪99 只係一個下午一個夜晚 我都估唔到媽咪會覺得我唔係俾全日佢 咁經過今次我知道啦 父親節我留左全日俾佢啦 我覺得兩母女可以攤出黎講 唔係無聲抗議

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

豬b老公 發表於 17-6-12 10:32
佢個妹唔係佢媽既責任咩?

我覺得生得仔女無得預計仔女一定有回報,就算想,都無理由咁話個女下話,人地9 ...
喺樓主媽咪責任,但樓主突然之間無預警無通知下停晒家用,佢父母亦都要重新安排好多嘢。

珍珠宮

sg51244 發表於 17-6-12 10:35
我認同你
見到咁多人插樓主真係。。。

其實真係好慘,我地呢個歲數夾係中間,上有高堂要照顧下面又有小朋友要養,唔係話咩,我阿婆阿嫲都冇收過佢地既家用啦,佢地咪又係一組織左家庭冇晒影,唔通佢而家仲有比家用老一輩咩,而家仲好意思話我地唔比,我見過一個係個父母冇錢要仔女養都算,父母既父母即係阿公阿婆阿爺阿嫲都要養埋,你話死未,到佢地百年歸老殮葬費都係d孫包底,呵,果然真係要有後人去承擔自己既債孽,我自己都有仔女,點捨得咁忍心咁對佢地,我地本來已經唔係大富大貴,冇得靠父蔭,仲要咁多要求

水晶宮

chitosefung 發表於 17-6-12 09:43
照做返自己能力內的就算,你真係冇,擋埋條褲都冇架啦。
你媽要嬲冇計,等佢自己冷靜下先。
我諗係因為佢講都唔講.... 就CUT....

男爵府

豬b老公 發表於 17-6-12 10:37
算啦,bk個個揾十萬九千七架,你係度講乜都係你錯,訓街都要俾家用架。

唔洗唔開心,好多人都係有錢有親 ...
呢度D人話借錢都要比家用, 真係O曬咀, 我相信冇父母為左想要份家用寧願你去借錢囉!買到樓上車已經唔容易, 開頭辛苦D, 一家人大家坦誠講下, 如果父母生活係有困難就再諗辦法,
如果要要結婚供樓比唔到家用, 就叫做能力不足, 咁其實都冇能力生存落去啦!
一家人就係應該互相幫忙, 每個人都會有人生高低起跌, 下下講錢傷感情, 咁家人既感情都幾淡薄喎!

首頁
12345...19

尾頁

跳至