自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

feifei_baby 發表於 17-6-18 11:01
我反而想知咩係二線,「去二線叩門」係二線,乙一都收唔哂嘅又係二線...
...

啫係揀第二志願都有機會入,但揀第三多數冇機會入個D,咪二線囉

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

happylife1210 發表於 17-6-18 10:02
請問伊斯蘭學校(任何區)都係咪全英文教學?冇中文書?

伊斯蘭學校好似系屯門區,我對佢了解唔多

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

bowling2004 發表於 17-6-18 10:09
寶唔係形容好既嘢㗎咩?點解而家寶會變咗唔好?
講真我真係未聽過,係上嚟bk見到先知原來而家寶先係唔好:su ...

咁你會唔會問,改名叫如花,應該如花似玉,美麗動人……點解……
我是一隻喵

男爵府

回覆樓主

原來多南亞裔學生就係寶校指標

咁唔知我小朋友而家讀緊的幼稚園會唔會都係旁人眼中的寶校呢,因為都係收好多南亞裔,我仔同班都有同學仔係,但我又覺得無乜嘢喎,老師仲話個南亞同學仔好照顧我個仔,因為我仔係細B而果個同學又比較高大

如果話睇升中係band 1比率,但係如果發現小朋友唔係讀書材料嘅,咁上band 1 學校對佢黎講又係咪好事呢

男爵府

coffeejoeybb 發表於 17-6-18 10:44
好多國際學校都有南亞人讀,因為冇左國際兩個字,睇既野會完全唔同,低下,差異,歧視。當間只有南亞/大陸 ...

係囉,我就係覺得間間學校都有人讀,隨意去標籤間學校對在讀嘅學生好唔公平

我小時候都有過類似經歷,中學時入一間比較出名嘅學校讀,同班嘅同學連小息都係喺度背書、溫習,唔知係咪因爲咁壓力好大,反而記嘢記極都唔入腦,係要靠死背去學習,果陣真係覺得好辛苦,後尾仲唔想返學,我媽就幫我轉咗校,入咗新學校之後輕鬆好多,書本內容上完堂就記得,唔使刻意去背

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

ice_seiya 發表於 17-6-18 13:24
係囉,我就係覺得間間學校都有人讀,隨意去標籤間學校對在讀嘅學生好唔公平

我小時候都有過類似經歷,中 ...

所謂名校,唔會有人考第尾?站在高地歌頌學校既人,永遠都忽略,或者無視在山腳讀梗果班學生,學校如此,家長如此!

男爵府

gracelam 發表於 17-6-18 00:51
其實仲有一樣係派升band 1中學%差,知道有D寳校全級考第5定第6已經要揀band 2中學。
其實低過20%已經叫做 ...

請問點可以知道呢方面資料?
開擔心誤入寶校

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

某幾區特別多寶校,見佢好冷門,入Band 1率低嗰D就係

珍珠宮

環保接龍勳章

bearbb5 發表於 17-6-18 14:00
開擔心誤入寶校

靠家長打聽,去小學open day/簡介會,返學放學時間去小學附近8下,問下讀緊家長!! 做家長要做功課收集資料, 唔懒得。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

bearbb5 發表於 17-6-18 14:00
開擔心誤入寶校

蒲多D BK或EK就會知架啦,其實寶校同一綫學校一樣咁出名,好難會誤入,不情願下入了就有可能,但當然唔希望啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

tszchungmama 發表於 17-6-18 00:45
但之前個校長好似好熱心教育, 所以唔知係唔係

個校長好似另有高就

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

tungking 發表於 17-6-18 10:52
但我見港島聖保6/瑪利曼等…都有南亚学生,瑪利曼仲多D。。~~我谂最紧要系学校教学政策好5好,合5合乎自己 ...

都係,陳守仁仲要成7000人爭? 佢都好好多南亜學生,咁係寳還是不寳?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

ChloeMa 發表於 17-6-18 18:45
都係,陳守仁仲要成7000人爭? 佢都好好多南亜學生,咁係寳還是不寳?

龍門任人搬(emoji)

伯爵府

仲有神校我都唔記得係咩?

翡翠宮

畀面勳章

bowling2004 發表於 17-6-18 10:11
絕對係! 我仔都讀緊一線中學,一個南亞人都冇。大陸人都唔多覺有。
我女中學有唔少南亞裔同學,係B1中學
日日是好日

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bowling2004 發表於 17-6-18 10:09
寶唔係形容好既嘢㗎咩?點解而家寶會變咗唔好?
講真我真係未聽過,係上嚟bk見到先知原來而家寶先係唔好:su ...

呢個term的確係ek走出黎
老一輩有所謂「寶馬山三寶」,就係果時寶馬山最多飛仔、打交果三間(唔開名啦,不過三寶傳統上係咁叫,第二區有無我又唔知喇
講講下就有人話xx三寶、五寶,寶校一詞就係咁走出黎

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

coffeejoeybb 發表於 17-6-18 13:41

所謂名校,唔會有人考第尾?站在高地歌頌學校既人,永 ...

無錯,我同意,選讀該校學生可能會唔好受。但就算避免唔叫寶校,都改變唔到學校唔受家長歡迎呢個事實。

咁老土講句,學校跑唔出成績唔等於無heart。有部分學校唔係學術出色,但會用心辦學關愛學生,我都好欣賞的。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 17-6-18 19:59
無錯,我同意,選讀該校學生可能會唔好受。但就算避免唔叫寶校,都改變唔到學校唔受家長歡迎呢個事實。

...

認同,現在好多特殊小朋友都會搵有heart既學校去讀,一來功課唔會迫得太緊張,而且關愛方面真係比一般谷既老校,做得比較好。

公爵府

2024勳章

ChloeMa 發表於 17-6-18 18:40
個校長好似另有高就

唔係, 好似係退休

首頁

尾頁

跳至