自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

~phyllis~ 發表於 17-6-23 00:44
公道d講,一係政府強制人打針,否則打唔打的確係人身自由!
而家通街d人病左咳同打乞嚏都唔帶口罩,輕即傳播細 ...

政府唔可以強制要人打針,因為有人會對針藥敏感,又或者係果0.001%有 side effects ,咁點算?始終有關人命既,所以政府先唔可以強制打針,只能建議咋。

大宅

無知真可怕。好多人媚洋,見外國人多唔打,自己又唔打。而家外國開始爆發問題喇,諗清楚,睇清楚啦!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

最鬼憎成日有啲人撲出嚟

自然療法啦

搽油啦

食丸啦

唔打針啦

講到全世界其他非佢哋族類既人超無知

累己好啦

累埋人

zjz    發表於 17-6-23 16:03
luvkaka    發表於 17-6-23 09:35

珍珠宮

開心吸收勳章

我都好怕D唔打防疫針,出水痘返學的人。

珍珠宮

孟母3000 發表於 17-6-23 00:00
近年歐美家長興起拒絕為子女撞種疫苗的潮流,但此舉令百人咳等疾病死灰復燃。加拿大維多利亞一名母親,她的 ...

其實拒絕疫苗的“傳說研究”興起,不少自以為精明的地方好多已近絕滅的危病再次肆劣,而真正評定為自閉症真的增加了多少?實際上並沒有增加。

大宅

caliamama 發表於 17-6-23 00:33
疫苗成效存疑? 你究竟知唔知道因為疫苗的存在斷絕咗幾多惡菌同埋致命疾病? 左一句擔心乜嘢副作用,右一句 ...

好認同你,我女10個月時比哥哥傳染佐水豆,因哥哥係學校比其他人傳染,好在哥哥有打水豆針出得比較少,但妹妹慘喇出得好嚴重,所以我係建議打的,如果個個都唔打,後果會好嚴重同好自私

伯爵府

Everafter 發表於 17-6-23 00:11
疫苗成效存疑,人人都有權唔打,而且有病唔可以賴人,唔通要剷除世界上所有病人先對得住社會?
...

疫苗效力成疑,近年新嘅疫苗可能係,但百日咳呢啲打咗唔知幾多十年嘅疫苗,我相信佢嘅功效已經唔需懷疑囉

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

Everafter 發表於 17-6-23 00:11
疫苗成效存疑,人人都有權唔打,而且有病唔可以賴人,唔通要剷除世界上所有病人先對得住社會?
...

成效存疑?? 天花等惡疾消失左唔係最好佐證?自己睇左d 真確度真正"存疑"既文就質疑運行已久,成效擺在眼前既疫苗, 多d 如閣下既人, 好快惡菌會返嚟, 唔該哂

珍珠宮

Mmrs 發表於 17-6-23 02:08
唔打針會連累打左針既人?打左免疫針既唔係相信免疫針已幫助到身體對病毒產生左抗體咩 ...

你搞錯嘅係timeline, 百日咳係6個月以上的針。因為高危感染病期係半歲至6歲~~兒童開始自我活動範圍擴大而保護意識弱。呢類病菌通常在合適的溫度下地面3呎的塵埃中可以存活一段時間傳送。近年種疫苗低的地區,百日咳已經氾起。
事件主人翁剛6個月未注射前傳染。

水晶宮

畀面勳章

chowqv 發表於 17-6-23 01:02
唔打果d,又走去信咩"自然療法",食埋d不知名既"丸仔",就話咩都會好…
又話打咗會有自閉症,真係傻的嘛? ...

係囉!我即刻諗起Steve Jobs, 自然療法最後死埋

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

toffeechoco 發表於 17-6-23 08:40
成效存疑?? 天花等惡疾消失左唔係最好佐證?自己睇左d 真確度真正"存疑"既文就質疑運行已久,成效擺在眼前既 ...

同意
有大量科學實證嘅嘢唔去信,走去信d坊間流言,真係多得呢d人唔少

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

疫苗成效存疑?有病唔可以賴人? 自私到爆

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

最怕啲人無無謂謂咁上網求其摷篇文章出黎亂up,成日話疫苗無效

大宅

回覆樓主:

而家個世界真奇怪,就係多得咁多啲懶醒嘅人,故作眾人皆醉我獨醒,加上資訊發達,自把自為唔打疫苗。係,係冇人迫到你,你估呢度係北韓咩?!

但係一個又唔打兩個又唔打,結果點呀?咪啲惡菌番生囉!點解呀?因為越多人唔打佢咪越多活體俾佢繁殖等候機會爆發囉!最慘係有打疫苗或未夠年齡打針嘅小朋友都被拖累!

懶醒!實質自私到不得了!咩叫社會責任佢地鬼識,一味個人主義顧住自己感受懶醒最重要

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果你知道疫苗係什麽原理
仲會唔會咁講?
簡單而言…以毒攻毒
意思係把弱啲的病毒打入體内
令身體產生抗體
我自己就唔會俾家人注射新疫苗
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

有權唔打

侯爵府

2024年龍年勳章

為孩子,請打政府提供既疫苗~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

honeyt 發表於 17-6-23 07:50
無知真可怕。好多人媚洋,見外國人多唔打,自己又唔打。而家外國開始爆發問題喇,諗清楚,睇清楚啦!
...

係,Minnesota 州一年本來得兩宗麻疹,今年已經有四十幾宗,絕大部分都因為冇打麻疹針。明明一樣病打左針就可以預防,偏偏又要咁多陰謀論覺得呢樣有問題嗰樣有問題,我唔明點解某d家長覺得they know better than doctors

luvkaka    發表於 17-6-23 09:37

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bowling2004 發表於 17-6-23 08:48
係囉!我即刻諗起Steve Jobs, 自然療法最後死埋

所以佢都後悔

http://www.telegraph.co.uk/technology/apple/8841347/Steve-Jobs-regretted-trying-to-beat-cancer-with-alternative-medicine-for-so-long.html

伯爵府

chowqv 發表於 17-6-23 01:02
唔打果d,又走去信咩"自然療法",食埋d不知名既"丸仔",就話咩都會好…
又話打咗會有自閉症,真係傻的嘛? ...

我家族個個有打,冇人自閉或過份活躍等
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

首頁
12345...14

尾頁

跳至