自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主

除非你仲活係50 年代之前

某 d 公司 training 時會講明叫人咩occasion 都唔好用sorry,用其他字代替. 因為你諗住表達唔好意思聽唔到/ 好遺憾你有咁嘅經歷,佢可能覺得你講過sorry 就代表你有責任,真係有試過咁樣而食court case.

樓上有人話係低下階層先用pardon.
講真fortune 500 ceos 都算middle class 打上,佢地都用pardon 時我地搵得再少d 嘅用真係無問題。除非你當咗自己係英國 royal family 同埋個堆唔知咩duchess earl,或者覺得自己係upper class,唔係的話真係無咩必要庸人自擾 講真,又唔係native speaker,你可以出錯嘅野比pardon 多好多

水晶宮

熱血金章

alice06_hk 發表於 17-7-1 00:58
乜原來有分平輩長輩,我都唔知。
我有時會講pardon me please, 如果對住上級就講:I beg your pardon.

我讀酒店時
係教 I beg your pardon

伯爵府

回覆樓主:

外國人唔太計較掛

男爵府

del.

男爵府

回覆樓主:

我通常講pardon me!
唔會就咁pardon~

珍珠宮

Tingche 發表於 17-7-1 00:28
好多客聽唔倒我講咩就“pardon?”
以前同外藉老師講過pardon, 佢話唔係唔得,但如果有上下級,或者長輩就少 ...

pardon 有禮貌過sorry。前者係“抱歉/見諒”的意思,通常抬高少少對方:
後者一定程度上諉過對方說得不清楚,平輩甚至對下說的。

男爵府

del.

翡翠宮

Dear-Valerie 發表於 17-7-2 13:31
Watching the English: The Hidden Rules of English Behaviour

written by Kate Fox

Pardon 哩個字由以前睇shakespear、hercule poirot 已經見有用,就算近年套downton abbey 都有用雖然唔係咩正統literature。老實講 u or non-u 對我來講真係唔重要,起碼用得著,係corporate 來講亦好使過 sorry

如果你攞 Kate fox 同 jilly cooper 來當reference 的話,無問題嘅佢地本書又實係有人買,雖然兩個都唔係 upper class 不過佢地都可以有意見 信嘅人可以繼續講 what 然後覺得自己係upper class 唔係middle class working class 無衝突

珍珠宮

王國教室勳章

Dear-Valerie 發表於 17-7-2 13:31
Watching the English: The Hidden Rules of English Behaviour

written by Kate Fox

男爵府

del.

珍珠宮

回覆樓主:

今日先見到個妹妹同佢媽媽講pardon(外國人),佢媽媽又再講一次之前講緊乜

珍珠宮

rayrayus 發表於 17-7-1 03:13
美國好少人用pardon, 多數講"Excuse me?", "Sorry?", "I'm sorry what was that?"
原來好多人同我一樣

首頁

尾頁

跳至