自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我都唔會帶bb去旅行,bb容易水土不服,我朋友之前帶1歲bb去歐洲,係當地發燒好煩
我兩個小朋友都係2歲後先搭飛機旅行,起碼識聽指令唔會亂喊,平時都有出街食野鍛鍊腸胃,去旅行未試過肚痛肚痾

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

醫生講嘅野唔一定係岩。夠有牙醫話刷牙唔好用牙膏因爲有泡以為好乾淨啦!真係笑到我卡卡聲
醫生太講嘅更唔一定係岩--例如兩歲以下要買機票都唔知,都好意思寫呢篇野出黎
嬰兒哭鬧一定係因為渾身不適?我女係純粹慣性扭眼訓。眼訓起黎海陸空都係咁扭架啦!

男爵府

回覆樓主

昨日我都有睇呢篇,都覺得成篇野重點是「丈夫是醫生」

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

蘋果mama 發表於 17-7-7 14:01
別帶嬰幼兒去旅行 作者:鄧銘心

(原文刊於06/07/2017《頭條日報》)

睇完就算!佢唔寫,邊有稿費收?!
溫差時計?!個個都去好遠咩?台灣、日本、東南亞..... 相差得幾遠?

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

關佢蛋治咩?
君不見。。。。。。有好多bb 上機都好安靜, 冇喊。 唔識湊咪唔好去囉, 人地攪得掂理人咁多做咩?正38

jeanne1120    發表於 17-7-7 18:12

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Gvmama 發表於 17-7-7 14:23
睇完篇野,真係'鄧'佢小朋友慘,爸媽寧願自己去旅行都唔願帶佢去。

可能作者父母係有抗拒,但親身經驗話我 ...

咪係囉!
我老豆近10年突然變得好怕坐飛機,所以近年只去澳門散心,去到好似第二個屋企咁!哩2、3年有埋我女,每次過澳門,佢都不知幾 enjoy!我老豆啊媽都不知幾鐘意一起身擘大眼就見到粒孫,又鐘意夜媽媽我同啊女瞓瞓下,走過唻望下粒孫、錫下佢面珠仔!有時玩到癲晒夜晚發開口夢「公公婆婆一齊玩呀!」,第二朝佢地講起都笑..... 縱使把口過俾個孫玩到殘玩到虛脫,但都係笑住講!
平時分開住,就算1星期見幾日/晚,都唔會有哩D情況!旅行.... 幾代一齊去,係開心多過辛苦!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

醫生喎, 咁宅同係屋企唔訓打機有可能會死的。

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

子爵府

我唔會因為睇左呢篇野而唔帶我個B 去旅行囉!
講真連兒科醫生都無話BB 坐飛機有問題,咁有咩問題呢?我就偏要鍾意帶丫!
咁多年來無數BB 坐過飛機,又唔見有咩事?

當然我覺得父母應該量力而為,睇下自己的BB 適唔適合!但唔係一刀切話BB 唔適合去旅行!

我剛先帶完我七個月大的B 去旅行,我想講,我地個trip 好開心 (利申:只有我地一家四口,無工人無長老)!
托賴我BB 坐飛機無事,兩個幾鐘機程,上機前已訓著,到機程大半先醒,其餘時間就玩下食下奶咁!全程無大哭過!唔係淨係我個B,眼見機上都有唔少BB (當然大部份都唔止七個月大,但都係一兩歲咁),都好少話大哭,少少扭下紋者!通常係長程機先麻煩d,但父母通常都係帶BB 去短途旅行者!

帶一大堆野,我自己又唔覺喎,係帶多少少野之嘛。我餵母乳唔使帶奶粉,所以好輕鬆,baby food 就在當地買。旅程盡量hea,唔安排太密集,所以BB 好多時間訓覺,佢可以在海灘訓足兩個鐘,唔知幾嘆。

帶BB 旅行唔一定受罪,睇返個別bb 程況同旅程點安排!篇文以偏概全,根本唔使理。黎緊聖誕假希望再帶BB 出國旅行!

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

其實每個家庭不同呢。
我有朋友是外國人,他太太是高級醫生,他們BB自小跟他們旅遊。而我自己呢,因為我們全家都在世界不同國家,我兩個小朋友也自小跟我們飛,長短途也有。touchwood 他們從沒有麻煩過...
我想講純屬個人選擇,不用去judge 別人怎樣做吧!

大宅

回覆樓主

Bk首頁都好多自以爲專業的分享

珍珠宮

王國教室勳章

jeanne1120 發表於 17-7-7 18:04
我唔會因為睇左呢篇野而唔帶我個B 去旅行囉!
講真連兒科醫生都無話BB 坐飛機有問題,咁有咩問題呢?我就偏 ...

撐你。
不要再說什麼bb沒有記憶,嘥錢嘥氣之說。
去旅行的bonding ,built up 的是不用拿給別人看。

我自小跟家人去旅行,不是我們有錢。比我們更更有錢的親戚從不帶小朋友去旅行,他們覺得去玩無用,帶小朋友去玩是教他們貪慕虛榮,小朋友又麻煩等。所以只是大家家庭文化不同呢。

Family trip 是我家最開心的事!

琥珀宮

蘋果mama 發表於 17-7-7 14:01
別帶嬰幼兒去旅行 作者:鄧銘心

(原文刊於06/07/2017《頭條日報》)

擺低個仔,自己兩公婆拍拖去旅行,兒子七歲前是沒去過外地的,難為佢好意思公開講!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

好怕呢d作者,其實佢係邊位因為唔識佢!

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

帶唔帶小朋友去旅行,各有見解和因由,但那句「高空與地面不同的氣壓差距」令我深感興趣,如真的如是,小朋友是否不應住高樓大廈?現在有些高樓動輒三四十層樓,有些甚至更高,氣壓、溫度跟地面多多少少有分別吧!我們大人大姐未必感受得到,嬰兒好敏感,多多少少感受到啦!有冇專家可以實實在在硏究下呢?

珍珠宮

木土土 發表於 17-7-7 18:21
擺低個仔,自己兩公婆拍拖去旅行,兒子七歲前是沒去過外地的,難為佢好意思公開講!
...

agree

大宅

回覆樓主:

同意三代同堂去旅行,其實老人家最開心
每年都一早約定,去邊去玩咩佢地唔著緊架,只係想同個孫日見夜見

公爵府

emimi 發表於 17-7-7 17:34
我都唔會帶bb去旅行,bb容易水土不服,我朋友之前帶1歲bb去歐洲,係當地發燒好煩
我兩個小朋友都係2歲後先 ...

其實我都好同意,bb一病好麻煩。不過宜家好多人好鍾意帶住個b周圍去,我有個朋友帶過一次,話除左影相打咭之外冇咩好處,起碼等佢仔4、5歲先會再帶佢去旅行。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

兩歲以下係需要買機票,只係不佔位只需比稅...

連呢d都未攪清楚就出文..果個人真係
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

水晶宮

回覆樓主:

呢個作者乜來頭 得罪咁多 bk 媽媽

首頁
12345...8

尾頁

跳至