自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

Covenant2017 發表於 17-7-21 17:06
根本同減慢近視無關,戴普通眼鏡所得的效果其實是一樣,主要是跟基因有關。
我的孩子戴普通眼鏡十幾年,除 ...

我女戴之前一年(已開始戴眼鏡)係以已每半年加深50度的速度前進。

你可以話係巧合地我認識的多位小朋友都是戴了OK 鏡就不再加深,我無需要說服你!

琥珀宮

Covenant2017 發表於 17-7-21 17:06
根本同減慢近視無關,戴普通眼鏡所得的效果其實是一樣,主要是跟基因有關。
我的孩子戴普通眼鏡十幾年,除 ...

你可以去統計一下,身邊有幾多小朋友從一開始戴眼鏡,十年後近視加深少於100度!

大宅

回覆樓主:

我自己都係7/8歲就近視,直到而家30歲人,都係400度樓下

有近視後,唔好再睇咁多電視,電話,睇書睇得耐都抖一陣,每半年去yim下眼,唔會加深得好勁嘅

唔好怪自己,有時係遺傳

珍珠宮

我女有用OK鏡, 系吾會減小, 但控制到加深, 藥水都系吾會減小, 都只能系控制加深

其實OK, 藥水都有風險, 只帶普通眼鏡又加深得快, 除非吾反學用眼者, 未各取所需囉, 醫生同視光師因利益問題, 一定吾BUY對方個套, 好似西醫睇吾起中醫一樣, 所以未選一樣合適自己小朋友既方案囉

珍珠宮

回覆 Covenant2017 的帖子

吾一定, 我無近視, 老公200幾, 我女8歲已200, 一年重加深125 度, 好嚇人, 而家細路多功課, 小戶外活動, 好小一年只深50 度, 最小身邊小朋友年加100度以上

子爵府

Covenant2017 發表於 17-7-21 17:30
阿托品眼藥水作用是放鬆眼球肌肉,即減少眼球肌肉運動,減少刺激眼球生長,從而能達到減少近視加深的效果。 ...

你應該係解釋俾樓主聽
我完全明白阿托品的用法

珍珠宮

Covenant2017 發表於 17-7-21 17:27
最簡單就是配戴合適度數的普通眼鏡,看書看電視要有足夠光視及距離,每隔20分鐘休息一下,看遠的境物,平日 ...

一堂課都唔止20分鐘了

男爵府

salmon_lee 發表於 17-7-21 14:29
都係怪我無嚴d 管束佢睇 ipad...搞到依家咁快有100 度
視光師建議我俾佢用ok鏡,如果唔係大個就好深近視
我 ...

我兩個女都帶,大女帶了五年,近視只加深五十度,之前她半年一百五十度。細女一百度近視已帶,效果非常好

大宅

Lovelycat 發表於 17-7-21 14:34
回覆 salmon_lee 的帖子

FYI...我囡有帶OK 鏡 (帶左大約9個月), $9xxx, 包一年驗眼, 同埋好似頭3個月唔想 ...

9000咁平,喺邊到?

男爵府

卓言 發表於 17-7-21 21:12
9000咁平,喺邊到?

眼鏡舖在旺角

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔當年係6歲就100度近視..
9歲已400...
真係一年加100

所以9歲開始戴OK LEN...
依家14歲幾....近視KEEP到都係400冇加深..
同理日間完全唔駛戴眼鏡...方便...

萬4我覺得差唔多..睇服務囉..

我仔當要都要13800...重要係PROMOTION 平左3000的..(即原價要16800)
佢散光深...對CONS要貴D...
如果冇散光..好似話原價12800左右...
之後我仔每年要5000配新CONS同包驗眼...(普通冇散光的係平D)

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

我係c奶 發表於 17-7-21 16:03
絕對係想問下如果小朋友每年都深幾十度,你個驗光師有什麼建議?thx
...

我個囡去年到今年加深咗200宜家未到10歲已經500,550無奈唯有選戴ok,

男爵府

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

不如分享下我小朋友用咗ok鏡後的意外收穫

佢2隻眼視力有差別,一隻100,另一隻200
先在政府眼科驗眼再在理工大學再驗眼及配眼鏡

戴了眼鏡後,出現頭暈

再重複覆診,眼科醫師及視光c都話唔関眼睛事

於是看醫生再看專科(包括骨脊椎)檢查,
當然冇發現,
甚至轉介至心理科因為最後懷疑是壓力造成頭痛/暈

同時期,因近視深了,所以決定戴OK lens

之後頭痛完全消失了,於是謎題解開了,是2眼視差,不協調導致頭暈痛

在配了ok後亦有短時間用眼鏡的(因為出trip)不方便用OK.而一用眼鏡就開始頭暈/頭痛

當然我唔知最終ok lens是否令我小朋友可成功減近視,但我估計一定有人眼睛視差問題不適合用正常眼鏡,而我都希望有人仕可以分享下呀託品可否減視差造成成的頭暈痛

侯爵府

salmon_lee 發表於 17-7-21 15:34
但係近視除左眼球過長,唔係仲有角膜太彎都有關係嗎?我理解係OK 鏡係減慢近視加深,然後等佢發育完,就可 ...

我囡囡都有200度近視,9歲。
我朋友係廿幾年嘅視光師,有自己嘅眼鏡舖。我記得我曾經問過佢,係咪帶ok鏡矯視下好D?
我朋友好直接答我:如果你只係我個客,我當然想你配啦,皮幾嘢,我賺好多㗎!但你係我朋友,我好老實同你講,戴眼鏡好過,ok鏡冇用㗎。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我仔未夠8歲近視已過200度,都好担心佢加深得太快。
下次再驗眼會睇下需唔需要咩特別跟進。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

Covenant2017 發表於 17-7-22 08:00
冇錯,所以我不建議使用,但原理上是有助減少近視加深,而ok鏡則根本不能減少近視加深。 ...

ok 鏡係減慢近視加深。

Ok镜用家完全講到有咁嘅經驗!!!!

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至