自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

父母,養你只為攞著數,邊會想付出架?

琥珀宮

妙妙媽 發表於 17-7-31 04:02
頭先臨訓,阿女話同我講一個秘密...
佢話6299覺得佢放暑假响屋企令到佢地好煩,出唔到街,成日話焗住要湊住 ...

湊放學廿分鐘只係呻下,相信問題主要係暑假要長時間照顧,有無暑假課外活動比女女,令佢少d時間在家?

水晶宮

我愛Corina 發表於 17-7-31 05:53
日日要接放學,真心覺得累,我講我自己我連自己果d 仔女都覺困身,唔好話老人家。
睇下可唔可以搵 ...

好同意互惠互利既觀點、我諗唔係6299都無公屋住吧、佢地係老公父母、係咪同住同湊孫都要俾家用。千萬唔好覺得自己付出好多得到好少、家事就係計唔清。
暑假好快完、同個女講老人家係咁咩都呻一餐、淡化她的不快、都唔好令佢覺得不被愛。

禁止訪問

畀面勳章

瑪瑙宮

大廚勳章

妙妙媽 發表於 17-7-31 04:02
頭先臨訓,阿女話同我講一個秘密...
佢話6299覺得佢放暑假响屋企令到佢地好煩,出唔到街,成日話焗住要湊住 ...

6299變相是責任,暑期不是接送問題,係無了自由,如果女全日6299睇,又不能獨留兒童。。。街又不能出。。

其實6299湊大你老公。。。責任已完,自己唯有請工人或你接湊返。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

回覆樓主:

既然62,99都同你女表達出唔想接送,就在屋企附近搵間有接放學服務的托管,做好功課你放工接阿女返屋企,唔需要求人

大宅

回覆樓主:

我係你 即搬 家用減 請工人或鐘點 少見面
阿女4年班都已經要聽咁既說話 好心痛
既然你6299咁厭惡湊孫 無謂好似迫佢
而我見你支出都大 比哂錢仲要買埋飯 仲做哂家務
搬出去雖然開支更大 但值得
佢地開得聲比阿女聽 可能有日會就咁口頭叫阿女自己番家 到時有咩事就後悔

大宅

Catcatlove 發表於 17-7-31 08:00
就係個20分鐘,搞到邊到都唔去得,兩個想去遠啲行下都唔得,梗係唔中意啦,如果你果20分鐘係早上8,9點我覺 ...

其實不嬲如果佢地想行開,佢地都會叫我媽咪幫手架,都冇話佢地一定唔去得街架...

大宅

x00_00x 發表於 17-7-31 07:35
升小四....屋企到學校有無馬路要過架?如果無可唔可以自己返學放學嘅呢?
不過小四都係太細,未必 ...

有馬路架,我真的不放心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

老實說,俾公屋租水電煤三餐,呢個budget都唔夠你一家搬出去,你根本無選擇
(唔係串你,我都係同6299住,深明果d老土野)
不過事實你亦真係太老奉,唔係一日廿分鐘問題,而係日日要湊長年要湊,湊完返屋企仲要睇住,難聽講咪即係叫你6299坐監?你又有無站在佢地立場唸?其實叫得長老湊,預左係老土ending(我一家都經歷唔少)一係成日話請假返鄉下去玩去飲請到你顛(你返工邊有咁多假陪佢玩),一係就似你case有說話聽,一係請埋工人都仲有氣受。
最簡單方法(請工人應該唔可行),放學搵託管,有補習社接埋放學,一係搵間學校隔離。恕我講得刻薄,要想有尊嚴就有代價。如果連呢少少都唔願俾/俾唔起,就唯有忍受難忍說話了。叫你媽湊根本唔係option,你6299一樣要坐監睇孫

伯爵府

我係c奶 發表於 17-7-31 08:09
其實供養父母唔係應份嘅咩?同唔同住都要供養嘅,同住俾多d,唔同住就俾少d,如果你搬出去就茶錢都俾唔到 ...

講到老爺奶奶白食白住,應該幫佢做野交換家用。辛苦養大個仔,原來晚年都要睇人面色,慘!

大宅

我係c奶 發表於 17-7-31 08:09
其實供養父母唔係應份嘅咩?同唔同住都要供養嘅,同住俾多d,唔同住就俾少d,如果你搬出去就茶錢都俾唔到 ...

當我搬出去住,我每個月都只比一二千當茶錢,佢地連租都交唔到啊

大宅

唔好同番6299 講呀,因為你一日未搵到其他人幫手,你仲要靠佢地湊,況且盞阿女比佢地鬧得更勁啦!而家阿女已經覺得爺爺嫲嫲唔錫自己,你點都要同阿女解釋,爺爺嫲嫲唔係唔中意自己,係因為佢地年紀大,勞碌大半生都會想晚年舒服d 自由d,係無可厚非人之常情。同埋好似其他JM 咁講,真係唔係個個老人家都中意湊孫o架。我阿爸阿媽都好怕湊我個仔o架,玩下就唔同,湊係另一件事。我湊都辛苦,更何況兩個老人家。

一係你搵d daycare 或者有冇d 活動可以比阿女玩,等佢都唔使成日對住兩老咁悶啦。如果冇其他辦法,一係就比多d 家用佢地,盡量氹下老人家啦。

水晶宮

引用:老實說,俾公屋租水電煤三餐,呢個budget都

原帖由 Charlotte_mom 於 17-07-31 發表
老實說,俾公屋租水電煤三餐,呢個budget都唔夠你一家搬出去,你根本無選擇
(唔係串你,我都係同6299住, ...
講出問題癥結所在。

男爵府

QQfishma 發表於 17-7-31 07:46

其實暑假你可以幫阿女報啲課程等佢唔使成日喺屋企!

興趣班都要人接送,所以樓主一定冇可能咁樣

大宅

sobecky81 發表於 17-7-31 08:12
成日話自己養緊佢地, 就算唔同住,唔幫你湊女, 都要比家用ga la~

講得岩呀,其實係唔係都要比家用架,等如我都會比家用我媽媽一樣... 只係當我地做野辛苦,返到屋企仲要做哂D家務,再黎聽到呢D野話唔想湊,真係好感覺到百上加斤,大家既然一家人,要咁樣真係冇意思...

水晶宮

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:28
當我搬出去住,我每個月都只比一二千當茶錢,佢地連租都交唔到啊

咁咪將所有嘢同佢地慢慢傾下囉

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Charlotte_mom 發表於 17-7-31 08:26
(唔係串你,我都係同6299住, ...

講出重點了!

子爵府

回覆樓主

比家用唔代表要湊孫,什麼養埋你呢啲說話係極度難聽,我係6299都唔會幫你湊。
要改變人首先你唔應該有呢種心態,做人要計較,永遠都會唔開心。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

妙妙媽 發表於 17-7-31 08:28

如果環境咁差,佢地合資格拎綜援,兩個老人家應該都有$5-6千,又唔洗交租,什費好似有津貼,生活未必差過而家,

首頁
12345...14

尾頁

跳至