自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

chairhair 發表於 17-8-2 22:30
我朋友都係冇想過生,好享受生活的,佢話突然發癲跟人生,而家後悔再不得了,但活生生自己個仔,不能放棄 ...

同我現在一樣。。
生仔真的是人生最後悔一件事。

男爵府

回覆樓主

一早講明唔生先一齊,你老公搞唔掂佢老母就迫你,根本佢自己只係為生而生,仲話要包生仔,呢兩母子傻既

侯爵府

回覆樓主

會唔會以生左小朋友後的對小朋友的影响作論點?
姐係你咁憎小朋友,你生左都只會為照顧而照顧(什至你連自己去照顧都唔想),論不上愛佢,將來更可能會為左小朋友日日吵架唔開心,咁對小朋友絕對唔健康,咁又何苦為左滿足其他人而生佢出黎?
如果我係個小朋友,你咁樣生我出黎,我懂事時,我真係會問點解當初明知俾唔到家庭溫暖俾唔到母愛我,都仲要生我出黎

生仔絕對唔係為左滿足人地期望或為左愛對方(唔好講到咁夢幻,咩愛情結晶品),生左唔係單單養,俾飯佢食就得,係要無限心血無限耐性無限愛無限包容先得

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

早前我奶奶都叫我生多幾個,我一口say no,我直頭好老實同奶奶講,我今年40,生仔好危險,有咩事咁點算?呢啲唔係求下神拜下佛就會無事,我話我排隊都排唔到唔洗做等你個仔養我,仲講生?

奶奶話生左就俾佢湊,夜晚收工過去湊走,第二朝拎過去俾佢,我心諗,咪即係揾黎攪

我同老公都係再婚,各自都有個仔,我心諗生咁多仔仲乜?攞黎激自己咩,現在甩晒身了,無必要從頭黎過

公爵府

回覆樓主:

你堅持立場, 自己知道自己選擇就得啦!
一早同你c6講得清清楚楚佢而家反口
又以死要脅
不知所謂
好唔掂囉佢

伯爵府

chairhair 發表於 17-8-2 22:30
我朋友都係冇想過生,好享受生活的,佢話突然發癲跟人生,而家後悔再不得了,但活生生自己個仔,不能放棄 ...

我係咪就係你朋友?完全講哂我心底話

樓主,如果唔想生真係唔好生,衰啲講唔生至多冇咗老公,生咗人生,自由,時間都冇埋,除非你有機會搏到生完母愛大爆發,如果唔係真係好痛苦,我覺得自己完全中哂伏但又要頂硬上

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

勉強無幸福,傾唔掂數都結婚
大家唔開心

伯爵府

utopia25 發表於 17-8-2 22:24
呢件事我連親人都唔敢講(怕擔心),所以非常多謝大家既回應!我諗我知道點做,由於成件事有點長,我highli ...

我分別識2個人都係咁情況,大家同意唔生先拍拖,婚後男方改變主意,為生小孩呢件事搞到唔開心,男方非常down。最終女方都改變主意,一個生咗1個,另一個生咗2個。生咗之後好鍚小朋友,好開心。

公爵府

回覆樓主

其實樓主你係驚陀仔生仔辛苦,定係根本唔鐘意小朋友?前者的話其實有方法減輕不適,有錢就有得輕鬆啲,但後者就真係唔好勉強。

wcpcelia    發表於 17-8-3 15:53

別墅

你唔適合生bb,我驚你產後抑鬱

公爵府

好媽媽勳章

我朋友正正面對緊呢個問題,佢地未結婚時都有晒共識唔生,但係婚後,佢99勁暗示,連我fd老公都開口話不如生1個。但明明婚前個男都話唔like小朋友(我同我fd諗,可能佢c6想氹我fd落答,所以咪話唔生囉,其實佢真心係想生既)我fd話依家hea住佢地先,如果真係唔得既,佢會選擇離婚(佢係點都唔會生bb既)。我同佢地2公婆都好fd,真心唔想佢地會行到呢一步

珍珠宮

回覆樓主:

你甘堅持唔生,又怕自己提離婚老公會自殺,甘不如紥左佢或者切左個子宮,甘你就係真正意義上嘅不育(既然甘肯定唔要小朋友,就唔會後悔啦),睇下你老公會唔會因為愛你而繼續同你一齊lor,老實講佢甘翻覆我唔覺佢真心愛你,離婚等佢自己開口,佢真想要小朋友唔會繼續同你一齊

珍珠宮

男人既野。。。

我諗起一個EX,
同佢一齊時大家都有共識唔會生BB,
佢完全冇問題,
仲講到冇小朋友大家可以年年旅行去到老。。。

後尾因為性格問題我同佢分手,
半年內佢阿媽介紹左個女人比佢仲結埋婚!!
個女人係大住肚嫁的,
生一個你可以話係意外,
結果三年抱兩。。。

後尾有一日佢毛啦啦搵我,
同我講其實佢生活唔開心點點點。。。
我彩佢都傻!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

如果考慮清楚,大家都難讓步嘅話,就趁早放生對方啦
請勿打招呼~

禁止訪問

男爵府

呢件事我連親人都唔敢講(怕擔心),所以非常多謝大家既回應!我諗我知道點做,由於成件事有點長,我highli ...

堅持自己,

男爵府

Ytfc 發表於 17-8-3 08:55
我係咪就係你朋友?完全講哂我心底話

樓主,如果唔想生真係唔好生,衰啲講唔生至多冇咗老公,生咗 ...

係呀。。。我生了兩個,堅辛苦嘔血,但真係冇諗過後悔,比我再選仍做媽媽的,所以會有後悔之意,真係唔好生,因為那種得著,咩值得呀。。。唔會發生系你地身上,對大家都唔係件好事

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

以我咁多年觀察,生仔和不生仔係最不可妥協的分歧,如果剛剛開始,我會建議立即分開。

而你己婚,我唔敢教人分妻,而我亦覺得太太應先尊重丈夫意見既(我偏見),所以我會建議唯有你無恕無悔地自願犧牲吧。。我的愚見,只是比你參考。

大宅

而家只可以三個人坐低講清楚,你同你老公點傾都唔會有咩共識,源頭係奶奶個邊。
諗起好多人堅持唔要小朋友最後意外有左,好似方中信咁知道有BB即刻黑晒面咁,最後對住個女都變左個人啦,未必好似你諗得咁灰。

侯爵府

回覆樓主

你既目標好清晰,個肚係你度,你唔想生無人逼到你
同樣,佢想生,自然會陣其他人生,你亦都唔可以怪佢。
現階段,討論呢個問題我覺得無謂,因為婚已經結左,而大家都唔會改變自己既立場,討論只會搵交哎
好好享受現在既生活先,時間會俾到結果你地咖啦。無非就係一方妥協,再唔係最多就係分開,就算要分開,你地都會比較容易處理,因為你地無小朋友。

首頁

尾頁

跳至