懷孕前後

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Kitpuihang 發表於 17-9-4 14:57
回覆 salinasa 的帖子

同埋妳覺唔覺壓力好大,精神緊張,好似今早一感到有嘢流就驚,一見到又流就好灰,好 ...

我都覺壓力大㗎,攪到個人好緊張,一有少少感覺就諗會唔會又流,我聽日都覆診,照結構,大家一齊放鬆啦~希望明天大家都有好消息

別墅

Kitpuihang 發表於 17-9-4 14:57

同埋妳覺唔覺壓力好大,精神緊張,好似今早一感到有嘢流就驚,一見到又流就好灰,好 ...

我試過幾次流咖開鉗之後醫生會清左一大舊血絲,所以流啡係時好時壞咁樣....

大宅

yoyopie 發表於 17-9-5 15:57
我試過幾次流咖開鉗之後醫生會清左一大舊血絲,所以流啡係時好時壞咁樣....
...

我嗰時醫生無幫我清呀,你而家仲流緊?

別墅

salinasa 發表於 17-9-5 20:55
我嗰時醫生無幫我清呀,你而家仲流緊?

已經冇了,因為訓床休息。

大宅

回覆 yoyopie 的帖子

冇流啡就好呀!我冇訓床,迫不得已訓唔到,前日都有流啡

大宅

妳照結構照成點?妳一向唔係胎盤低,唔洗担心!我昨天覆診醫生都係話低,但我十月中先照結構,到時希望胎盤升少少啦,千萬別中前置就好宮頸昨天照還ok

大宅

但我冇睇裡面有冇血!只係照超聲波就冇,又唔敢照宮頸住,因醫生話會出血!我醫生又超級反對卧床,但我知自己衰,粗勞照顧家人,仲要剛搬完屋

別墅

Kitpuihang 發表於 17-9-6 17:03

但我冇睇裡面有冇血!只係照超聲波就冇,又唔敢照宮頸住,因醫生話會出血!我醫生又 ...

咁佢有冇開下安胎藥比你呀?

大宅

但我冇睇裡面有冇血!只係照超聲波就冇,又唔敢照宮頸住,因醫生話會出血!我醫生又 ...

我結構一切正常呀,有心
你睇咗超聲波無流血就已經係好嘅開始,不過應該仲會有舊血排出嚟,留意住如果唔係鮮血就唔洗擔心啦!
同埋雖然醫生話反對卧牀,但係都唔可以太操勞呀,仲搬屋,記得要對自己好d,錫自己多d呀,因為身體係跟你自己一世㗎,加油,盡量放鬆心情,我精神上支持你呀

大宅

我之前流啡都好困擾㗎,之後我嘗試接受,個心就輕鬆好多,因為調反轉諗,流啡即係舊血,流出嚟係好事,好過積係裏面,只要唔係鮮血我就無再諗咁多,之後覺得真係快復原好多

大宅

salinasa 發表於 17-8-27 16:47
14週大量出血入咗院一晚,醫生話作小產,要休息,再睇私家醫生話見到有積血,keep住2星期覆診,呢段時間有 ...

我由14週開始流啡。。。。流啡直至到21週入院。。。 出院當日都有流( 但係一出院我就去咗睇中醫食咗兩劑藥已經冇樓啦直到而家)

複式洋房

回覆樓主

我懷孕11週,突然出血,仲要唔少,m巾夜裝濕哂,去仁安醫院打了兩次安胎針,食左一星期既安胎藥,入左醫院住過幾晚,之後係屋企休息,除左去廁所沖涼食飯,就係張床平躺。。

我個陣日日同bb講,要痴住媽咪到37週,一齊努力,而家bb個幾月大,仲係係37週個日出世☺️

你都要加油,如果可以,在家休息。

民房

回覆樓主

你要加油!
祝福你同bb! 一定健健康康

大宅

其實安胎藥過咗十一週係冇用㗎!安胎藥即係黃體素,係十一週前胎盤未完全發展先有用,十二週後胎盤有足夠黃體素,安胎藥係冇用㗎啦!

大宅

登妳好開心結構正常!我都驚到下個月先照!上次照我裡面都冇血,但三個星期keep住有啡,應該唔係舊積血冇晒計!唯有個個星期都私家產檢!好多謝妳支持和回應,唔係得自己一個真係擔心死!
但粗勞問題真係解決不了,好影響bb,我一向身體超差㗎搬屋係比人加租迫遷,輕咗五六磅!

大宅

我要學吓妳呀!可能我上胎經歷所以超灰!妳咁諗好積極呀我聽妳咁講,都諗橫掂一定粗勞㗎啦,擔心又流唔擔心又流,不如唔好成日諗住佢!不過有時突然又流啡,嗰份積極又打沉咗!
我怕結構照到我胎位低變前置就⋯⋯

別墅

Kitpuihang 發表於 17-9-7 17:31

其實安胎藥過咗十一週係冇用㗎!安胎藥即係黃體素,係十一週前胎盤未完全發展先有用 ...

我私家重開緊喎,有人打針都有人塞藥tim .
你重流既話不如睇多個?

大宅

Kitpuihang 發表於 17-9-7 17:35

登妳好開心結構正常!我都驚到下個月先照!上次照我裡面都冇血,但三個星期keep住有 ...

既然勞動係無可避免,咁你要因應返自己嘅狀況而要爭取時間休息呀~我都有聽過有d媽媽流血流到生嗰日,bb都健康出世,我都明白講就易,就係要真正放低擔憂係好難,但係為咗bb為咗自己都要加油,對自己同bb有信心,先唔好至胎盤係咪低係咪前置先,而家擔心嚟都無用,到時先再諗,到時無事,你驚咗咁耐咪好唔抵囉

大宅

Kitpuihang 發表於 17-9-7 17:42

我要學吓妳呀!可能我上胎經歷所以超灰!妳咁諗好積極呀我聽妳咁講,都諗橫掂 ...

體重輕咗要少食多餐慢慢增加體重呀~既然搬屋咁辛苦,對自己好d,食多d好野,食多d和牛補補佢
其實我年頭嘅時候都曾經小產過,今次懷孕都好驚,經過上次之後,我信呢d野係整定嘅,係你嘅就係你嘅,可能咁樣個人會放開d,無咁大壓力,支持你呀

大宅

今朝又流,我流咗一個月,一星期幾次,我已經睇兩個私家,個個星期冇停過睇,睇到窮!兩個都話胎盤低,唯一可以做係等,等胎盤自已升,一係就再差變前置!兩個都話不需卧床,生活照常,但不可行房今朝一流,成個人又灰晒!

首頁
12345...7

尾頁

跳至