跳至

首頁
12345...45

尾頁

男爵府

會唔會係同學仔呢
你快樂,所以我快樂 !!!

男爵府

原帖由 cc0524 於 09-2-27 16:13 發表
恭喜, 恭喜!!

無野係開心得過入到自己想入既學校!!
agree

男爵府

bk 好似好少思源媽咪咁o既 ?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

又唔止思源既, 我見荃灣區其他學校都唔係太多媽咪係 bk 呀!!

原帖由 evitalcm 於 09-2-27 20:34 發表
bk 好似好少思源媽咪咁o既 ?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問思源小學返學放學時間係幾點?

大宅

全日後冇記錯係返8點放3點10分

原帖由 fly 於 09-3-3 15:44 發表
請問思源小學返學放學時間係幾點?

男爵府

其實之前O的媽咪,成日擔心新校舍位置係馬路旁邊會好嘈吵, 影響上堂. 呢個問題到底有冇影響呢 ? 媽咪們,你地有冇問過小朋友呀 ?

大宅

我可以答下, 因上星期學校有個有關全日制食飯的講座, 那完咗講座後, 我地經過d classroom 入咗去, 一點都唔嘈, 我地估原因會唔會係因近馬路的window 係有2隻windows 的, 佢地都冇開window. 再加上有2隻windows卦.
夏天我估會開air conditional 啦. 現在冇開的, 又唔覺焗, 可能因為走廊係好好風的 一點都唔焗卦(那次真係好好風, 其餘日子就唔知), 佢地classroom 向走廊的那邊又有好大的windows 的, 總之係classroom 就唔覺嘈. 係體堂都唔覺嘈, 不過係雨天操場呢, 即入學校門口, 即星期六放學時未有打兵兵球那裡都嘈的. (即家長接送等放學那裡.)

p/s 真係好靚...由走廊望番下去球場感覺好舒服, 因為d color 好舒服, 綠色的, , classroom 好闊的, 間間classroom 係唔同size 嫁, 同埋個走廊係有線條嫁, 走廊又闊又長, 真係好靚嫁, 哈哈

原帖由 evitalcm 於 09-3-4 12:06 發表
其實之前O的媽咪,成日擔心新校舍位置係馬路旁邊會好嘈吵, 影響上堂. 呢個問題到底有冇影響呢 ? 媽咪們,你地有冇問過小朋友呀 ?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實返8點都好似太早, 如果要坐校車, 咪要重早d.

原帖由 acf 於 09-3-3 16:01 發表
全日後冇記錯係返8點放3點10分

男爵府

原帖由 acf 於 09-3-4 15:56 發表
我可以答下, 因上星期學校有個有關全日制食飯的講座, 那完咗講座後, 我地經過d classroom 入咗去, 一點都唔嘈, 我地估原因會唔會係因近馬路的window 係有2隻windows 的, 佢地都冇開window. 再加上有2隻windows卦.
夏 ...

唔該晒 !!! 其實你意思係唔係走廊個窗口係通風的 ?
你講到咁靚, 我都好想去睇吓

複式洋房

我都好想快點可以去睇睇呀!返8點真係早左D呀,我住綠楊新村都覺得太早呀!我個女現在K3係讀下午班返1點!晚晚都同我11點半到先訓,早上成10點幾先起身,到9月開學,我同個女都要習慣呀!
係呢!你地會唔會有D驚呀?因為小學就好忙架啦!我好多朋友隔幾個星期又話要閉關溫習....到時無得好似而家咁舒服呀!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

見你咁問, 我又特登問下亞仔, 佢話係會聽到馬路 D 車聲, 不過就唔係好大聲, 唔會影響到上堂!!

原帖由 evitalcm 於 09-3-4 12:06 發表

水晶宮

YES !!

原帖由 fly 於 09-3-4 17:00 發表
其實返8點都好似太早, 如果要坐校車, 咪要重早d.

水晶宮

你唔好到九月開學先黎改變呢個夜訓既習慣, 或者係八月最後那兩個星期開始, 每晚早十五分鐘訓, 第二日就早十五分鐘起身, 一路至開學, 咁大家都會比較適應!!

如果唔係一下子要個小朋友早訓佢可能會訓唔著, 到第二朝就唔想起身, 學校仲要返全日, 3:10 先放學, 佢真係會好辛苦!!!

關於忙...... 你就真係預左架啦!!

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-5 13:47 發表
我都好想快點可以去睇睇呀!返8點真係早左D呀,我住綠楊新村都覺得太早呀!我個女現在K3係讀下午班返1點!晚晚都同我11點半到先訓,早上成10點幾先起身,到9月開學,我同個女都要習慣呀!
係呢!你地會唔會有D驚呀?因為小學就好忙架啦!我 ...

男爵府

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-5 13:47 發表
係呢!你地會唔會有D驚呀?因為小學就好忙架啦!我 ...

嘩 !其實你一下叫佢10點幾變日日都7點起身個小朋友好難. 可能你要一放暑假開始TRAIN佢先得呀 ! 唔係佢點樣頂返成日學呀 ? 我個仔返上午佢7點45起身我都怕佢一陣會唔想起身

大宅

我估主要係那天看時吹那面風卦.

係嫁, 真係好靚, 你知啦, 唔係好多津貼小學係新校舍, 新梗係靚啦.

唔知學校幾時有得比家長參觀下呢?

原帖由 evitalcm 於 09-3-4 21:21 發表

唔該晒 !!! 其實你意思係唔係走廊個窗口係通風的 ?
你講到咁靚, 我都好想去睇吓

複式洋房

都要架啦!我都準備今個暑假會同個女習慣一下早點訓呀!我個女是讀浸信會的!學校平時好小功課,個女返學好開心。聽聞思源都幾多功課同小一是用國語上中文堂...知道係好事黎,希望個女OK啦~~~

男爵府

原帖由 JENNYYUNG1113 於 09-3-11 21:46 發表
都要架啦!我都準備今個暑假會同個女習慣一下早點訓呀!我個女是讀浸信會的!學校平時好小功課,個女返學好開心。聽聞思源都幾多功課同小一是用國語上中文堂...知道係好事黎,希望個女OK啦~~~ ...

噢 ! 你囡囡係讀荃灣浸信會的? 我想請教一下, 你覺得幼稚園好唔好 ? 因為我細女今年都要報幼稚園. 我仔係讀領報的. 因為我上年先搬O黎荃灣住, 幫個仔揷O黎讀. 當時我想報你囡囡的幼稚園, 不過佢冇晒位 !

複式洋房

浸信會都幾好的,老師個個對學生都幾好。整體上都ok。但就好淺教d野就。小朋友同家長都會好開心咁讀呢三年幼稚園囉!學校重愛唔會逼小朋友。活動教學一d,但講真出到去學野,同第二d幼稚園小朋友比真係覺得淺d我個女學d野。睇你心態呀!你想你小朋友要細個就好叻定話想開心嘛有信心點囉

複式洋房

思源一年級

請問有無思源97一年級既家長係度呢?我想問問,思源一年級的功課忙嘛?同佢地話一年級中文堂都是用國語教的,請問小朋友會唔會吃力呢?有無返學喊呀之類個D呢?我有D緊張,請問要預備D咩咁呢?同我想住帶飯比佢的,請問又知唔知幾點帶過去學校,同又要預備什麼呢?我煩左小小,真的唔該哂~~

首頁
12345...45

尾頁

跳至