自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

mara 發表於 17-9-21 11:51
好彩時運高未見過,不過呢度耐唔耐就見有人分享話好好用好方便,又話出洗手盤洗,有個仲話在公司pantry 用 ...
方便係真,而正常只需要每次經期後消毒,唔使成日消毒㗎喎

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 17-9-21 12:14
方便係真,而正常只需要每次經期後消毒,唔使成日消毒㗎喎
我發覺未用過o既人先會特別多誤解。究竟有幾多人真係見過拎住個血淋淋月經杯出廁格、sink盤洗

大宅

回覆樓主

之前的棉條,最近轉用lily cup, 係頭2日多要倒1-2次,之後就全日唔使點理

子爵府

回覆樓主

我用femmy cycle,經常有漏,唔知係唔係打唔開定唔夠闊呢,所以仲未好敢出街,通常係屋企至用。

男爵府

金三珣 發表於 17-9-21 13:57
我用femmy cycle,經常有漏,唔知係唔係打唔開定唔夠闊呢,所以仲未好敢出街,通常係屋企至用。
...

應該未打開, 呢款防漏好好, 我吾識教你點用, 不過通常我放入後, 會用陰力吸住只杯, 再輕輕地用手拉個環, 把只杯拉出吸入少少2-3次,只後再推番入去, 陰部的張力會令只杯打開。

我用呢款好耐, 非常好,因質料軟, 最細款的容量我都夠, 可能我量不多, 8-12小時換一次已經好okay.

大宅

我都岩岩轉用左femmycycle, 用左2個cycle,
仲未上手, 放左入去打唔開,
每次都漏,
係咁係廁所行出行入,
好彩呢2次都撞岩星期六黎,
係屋企慢慢試,
放入同攞出都冇問題,
係確定唔到佢打開未,

因為入左去, 都幾入下, 摸唔到杯底。

子爵府

lazymuimui 發表於 17-9-21 14:23
我都岩岩轉用左femmycycle, 用左2個cycle,
仲未上手, 放左入去打唔開,
每次都漏,

慢慢試,我都玩左半年先捉到路。

至於話拎支水入廁格,如果覺得怪可用摺疊杯 用完摺返佢就無咁揚眼

男爵府

回覆樓主

JM第四五日量好少時也會用嗎?係咪成個cycle只用杯?剛定了台灣那隻,下個cycle可以一試。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

水晶宮

saltato 發表於 17-9-22 18:25
JM第四五日量好少時也會用嗎?係咪成個cycle只用杯?剛定了台灣那隻,下個cycle可以一試。
...
我量少時都會用,早一次晚一次清洗囉,睇唔到理由要量少時用第二啲產品。用開杯用得好唔會再想用其他嘢。用衛生巾好焗,用棉條量少時更換拎出嚟好“摑”肉

別墅

回覆樓主:

請教一下,今日第1次用, 放入後。。。個"出入口位"feel到有野un un地。。係咪即係唔夠入未放好?

男爵府

mara 發表於 17-9-20 11:43
好嘔心,拜託用家唔好在公眾洗手間的洗手盤清洗!真係好嘔心啊大姐!如果真係唔鍾意用巾,用棉條好過啦!
...

掹出洗手盆洗? 下面咪不停滴血

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

同問,邊度買好?好似一個要幾百蚊?

水晶宮

carmensoccm 發表於 17-9-26 15:46
請教一下,今日第1次用, 放入後。。。個"出入口位"feel到有野un un地。。係咪即係唔夠入未放好?
...
支柄可能太長,頂住出口。如果再試,確定放好位而仲有呢個情況,解決辦法係剪柄 -- 逐少剪,剪到啱,唔好一下成支柄剪晒。我有兩隻杯,都剪咗部分柄。要留意嘅係某啲款(例如淘寶排液款)並唔可以剪柄。

水晶宮

LazyBear 發表於 17-9-26 17:44
同問,邊度買好?好似一個要幾百蚊?

有平有貴,視乎牌子,應該好似百幾至三百幾不等。我幾年前買係喺牌子官網訂再寄香港,不過要事先睇一大輪外國 reviews 揀,因為香港當時未有有關資訊或零售商。而家應該多咗好多本地資訊,有唔少本地FB店或實體店(據我知有環保產品商店及成人用品商店)有得賣,可以睇咗實物先。簡單網購嘅 iHerb 都有,不過好似得一隻牌子。

水晶宮

chhappy 發表於 17-9-26 15:50
掹出洗手盆洗? 下面咪不停滴血
所以我地話根本冇咩人會咁做咁傻瓜囉。。。

男爵府

我用FEMMECYCLE!好正, 初初用有擔心佢打唔開會漏,

後尾用用下,發現塞完入去一個指節位後,個杯會識自己走去岩既位置打開!!!!!好正呀

同埋我拎出來冇成手血WO, D血係杯入面架嘛? 會成手血咪者係係杯出面囉..?咁咪漏

男爵府

缺點係屙屎個陣會推左個杯出黎囉! 所以要抆出黎先可以屙...

冇其他缺點啦....

男爵府

MISS_MEOW 發表於 17-9-26 18:11
我用FEMMECYCLE!好正, 初初用有擔心佢打唔開會漏,

後尾用用下,發現塞完入去一個指節位後,個杯會識自己走去 ...

請教jm怎知自己合咩size呢?好想買,但見三百幾一個,都唔知邊個size啱自己!

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

MISS_MEOW 發表於 17-9-26 18:13
缺點係屙屎個陣會推左個杯出黎囉! 所以要抆出黎先可以屙...

冇其他缺點啦.... ...

我又未試過喎,大大未試過拎出嚟
疫情期間,JM們加油

首頁
12345...7

尾頁

跳至