自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你仔成積好, B3學校一樣可出狀元.

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

band 3英中只諗到林大輝中學, 直資每月比學費, 但都開晒學點轉? 通常每年5,6月開始留意學校而申請轉校!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

GIBAI 發表於 17-9-20 14:14
要讀上大學唔係轉校就得,轉英中又點,個仔ok嗎?本身已經band3,如果你話題佢係考級第一,可能轉上band2尾 ...

個仔喜歡演藝事業發展,我叫左佢比心機讀向目標出發,不竟係要佢自己讀。

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

BAND 3 中上成績點轉英文?

比心機在原校讀好過...

ToBy GiNNy VinCent

大宅

gracelam 發表於 17-9-20 14:20
band 3英中只諗到林大輝中學, 直資每月比學費, 但都開晒學點轉? 通常每年5,6月開始留意學校而申請轉校!!
...

呢間就係我之前叫亞仔轉嗰間,不過佢拒絕左。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

你老公真係玩野呢個時候點轉校呀!人地學校間間有自己時間表架,隨時有位收生送俾你都唔要啦

唔好理佢,叫個仔努力,就算b3就算中中,都可以出人頭地

大宅

mother904 發表於 17-9-20 14:17
中四先轉英中,就算轉到,係咪又跟得上?

我都覺得佢會讀得吃力,怕有反效果。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

oichai 發表於 17-9-20 13:48
阿仔在band3中中今年升中四,但C6話而家高中應該用英文,銜接課程考DSE.
如果轉係咪要讀完中四先?有冇轉 ...
搵下學校先吧,唔係話轉就轉到,都要有位、人地又肯收先得架?!

侯爵府

回覆樓主

都中四喇,俾心機讀書好過,轉黎轉去又要適應
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

oichai 發表於 17-9-20 13:58
對,佢一廂情願以為高中課程用英文教按,仲話點讀大學,不過佢學校又冇DSE過往成績。
...
係新校, 還是學校唔公佈過去成績?

如果係後者, 作為家長, 其實可以找老師了解下該校學生嘅出路, 佢地點都有較多資料、DSE RESULT結果/理解/概念, 如果以你仔依家成績/程度, 點樣可以做好些? 唔好話係咪好仔、曳仔, 做到科科合格對阿仔前途點都好些順些, 起碼了解自己位置才可以計劃下改善先!

至於大學要用英文涵接....依家講不著邊際, DSE 英文本科考得好, 其他科轉英文需要時再算。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

oichai 發表於 17-9-20 14:17
佢選左經濟同地理,理科冇興趣。

你F.4 轉,仲要睇下其他學校選科係咪可以配合到,唔易。

別墅

回覆樓主

band two 都唔會高中科科英文。要由band three 轉band one, 真係未聽過。就算有,咁轉法dse 亦唔會考得好。反而用中文考,夠分一樣入到大學,對孩子未來更好。

大宅

tester5 發表於 17-9-20 14:24
搵下學校先吧,唔係話轉就轉到,都要有位、人地又肯收先得架?!

剛剛打電話去林大輝,佢話可以申請
唯有試一試,比佢死心

水晶宮

回覆樓主:

有budget 及小朋友肯去,考慮留學。。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

讀band 3,仲有邊間英中可以俾你轉?而家好多英中都係band 1㗎喎。。。。你老公。。。 too simple, sometimes naive

大宅

brindlewin 發表於 17-9-20 14:25
係新校, 還是學校唔公佈過去成績?

如果係後者, 作為家長, 其實可以找老師了解下該校學生嘅出 ...

不是新校,普通資助中學,我話過學校,不過回覆冇正面答案!只係話好多學生之後會到台灣大陸留學或讀IVE.

男爵府

回覆樓主

而家先轉仲追唔追到呀,全英上堂佢明唔明架!

大宅

ChloeMa 發表於 17-9-20 14:27
你F.4 轉,仲要睇下其他學校選科係咪可以配合到,唔易。

而且已經唔容易,仲要配合選科問題,難上加難

男爵府

oichai 發表於 17-9-20 14:29
剛剛打電話去林大輝,佢話可以申請
唯有試一試,比佢死心
...

林大輝都係b3喎

大宅

brother4 發表於 17-9-20 14:32
有budget 及小朋友肯去,考慮留學。。

個仔好想出外留學,不過budget上真係吃力

首頁
12345...10

尾頁

跳至