婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆樓主:

如果照顧大女兒
故事裡面提及兒子話99無好好照顧大女兒,其實我作為旁觀者真的覺得99好冤枉!
之前暑假,我個小朋友同佢的大女兒一齊去中山住了幾日,其實都係一個星期左右,而且當時細B準備出世,新抱都怕亂,就示意99帶大女兒過來玩幾日。99系準備了枕頭毛巾被子,鞋都有3對,包括拖鞋,涼鞋,運動鞋,衫就N套,消毒紙巾一大包,消毒酒精,而且佢帶大女兒做什麼,吃什麼全部都有影相,甚至大女兒打算去附近參加一些畫畫班都拍攝video,將附近的環境拍底,send俾新抱看。完全按照新抱的instruction。

但就算係咁,新抱都唔滿意,因為我將畫畫老師send俾我的照片fw俾新抱看時,新抱係話,我都叫99唔好打攪你哋,我肯定話唔緊要啦,2個小朋友可以一齊玩下都幾好!
但新抱竟然同我講,你唔洗五好意思,我都知道佢麻煩,唔係去打攪你哋,就癡住其他人,都唔知人哋唔中意佢
我只好reply,翻自己父母屋企,唔算打攪……
我其實唔明新抱的心態,佢真的會同WhatsApp &fb講到99好變態,甚至同我C6講到99有情緒問題,佢哋好委屈
但我哋係99呢邊的親戚,新抱咁講,我哋都唔會撐佢的
有時新抱會係我度數99整親佢女兒,又講到自己父母好委屈。

子爵府

回覆樓主:

sample 1
好耐之前係fb, po了大女兒的照片,意思就係去大女兒過敏,其實就是嘴巴附近紅咗小小那種,我咪fb寫下次小心些之類的comment,新抱竟然係fb寫了好長的reply,意思就是,99餵大女兒吃奇異果,所以大女兒過敏係99的錯。當時大女兒已經1歲多些,應該係大女兒不小心碰到奇異果的毛之類吧,因為真的唔嚴重,當時兒子係正常的,仲話99係唔小心,唔係故意的!

sample 2
可能大女兒未夠1歲時,99帶佢去樓下玩,然後坐bb車時唔小心夾到小手指,其實就紅咗小小,然後例牌,新抱又係fb度鬧個奶奶,兒子當時仲有小小骨氣,留言,我已經叫媽媽小心些,老人家有時天黑黑看不清楚,上次大女兒在你家跌落樓梯,我也沒有講什麼,然後新抱係好快delete呢篇嘢

我覺得老人家有時照顧小朋友,小小的意外總是難免的,做媽媽都未必可以保證小朋友100%安全啦!我自己媽媽之前都比雞蛋我小朋友吃,點知道佢都有輕微過敏,唔通我又鬧我媽媽咩,我自己的99都試過唔小心整親小朋友,我都係同老公呻下就算了,沒有老人會故意傷害自己的孫吧

子爵府

回覆樓主:

新抱是否大陸人,如果系,一D都唔出奇

子爵府

Bobo113 發表於 17-9-30 03:00
新抱是否大陸人,如果系,一D都唔出奇

no,土炮

男爵府

回覆樓主

世上就係有呢啲寬己嚴人嘅人。自己唔負責任,卻要別人幫佢負上全部責任。不特止,仲想食埋你隻車。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

你聽2邊言論,但見不到個99同佢2夫婦相處時既情況坦白講,每個人都有2面。個99真正情況係點,你未必完全知情。我唔係幫個仔2公婆,而係覺得外人唔好介入太深

個仔係點,係個阿媽做成的。可憐人必定有可可憐之處
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

fungwongphie 發表於 17-9-30 10:18
你聽2邊言論,但見不到個99同佢2夫婦相處時既情況坦白講,每個人都有2面。個99真正情 ...

呢道大把人講99d衰野時又唔見你跳出來講d咁中肯既野嘅?

Miulo    發表於 17-9-30 11:36

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

breadcheung 發表於 17-9-30 11:29
呢道大把人講99d衰野時又唔見你跳出來講d咁中肯既野嘅?

你係想挑起事端嘛?

一個唔好的99真的害全家。

以上係我個人經歷所出嚟嘅經驗。

我之前睇完有comments嘅,大部份都係第一身寫出嚟,而家呢個case係第三身。咁明顯既分別,你真係唔係為攪事而挑起事端嗎?
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

公爵府

fungwongphie 發表於 17-9-30 10:18
你聽2邊言論,但見不到個99同佢2夫婦相處時既情況坦白講,每個人都有2面。個99真正情 ...
一樣道理囉,新抱數99時,我哋都係外人,點解又咁多外人鬧99鬧到咬牙切齒,亦都好多人都只撐新抱,説99不是,咁你哋又好清楚原委嗎。樓主有講,男主角未結婚前唔係咁,結咗婚初期都唔係咁,後期才變成咁,咁又関個阿媽乜事呢。

公爵府

fungwongphie 發表於 17-9-30 11:38
你係想挑起事端嘛?

你何嘗不是想挑起事端呢?你講就係中肯,人家講就是挑起事端。

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

nanananana 發表於 17-9-30 00:14
Part 5 救救窮兒子
故事繼續,我老爺收到消息,立刻帶佢家人落去中山,所以話,無論你幾多歲家幾時都係避風 ...

呢個case就公道講句,個仔無咁大個頭想戴大帽,要阿媽埋單,絕不關新抱事了。
嘩,生個咁嘅仔真係喊3聲。。。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

水晶宮

heidys 發表於 17-9-30 12:15
呢個case就公道講句,個仔無咁大個頭想戴大帽,要阿媽埋單,絕不關新抱事了。
嘩,生個咁嘅仔真係喊3聲。 ...

得獨子其實都係俾佢多、呢兩公婆太心急啦、兩邊父母貪到盡

珍珠宮

Miulo 發表於 17-9-30 11:44
一樣道理囉,新抱數99時,我哋都係外人,點解又咁多外人鬧99鬧到咬牙切齒,亦都好多人都只撐新抱,説99不是 ...

一樣道理囉,新抱數99時,我哋都係外人,點解又咁多外人鬧99鬧到咬牙切齒,亦都好多人都只撐新抱,説99不是,咁你哋又好清楚原委嗎。樓主有講,男主角未結婚前唔係咁,結咗婚初期都唔係咁,後期才變成咁,咁又関個阿媽乜事呢。

嘩,個樓主响佢講既婆媳關係中係第一身定第三身你都分唔到? 仲大大隻字寫一樣道理? 咩道理?
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

Miulo 發表於 17-9-30 11:52
你何嘗不是想挑起事端呢?你講就係中肯,人家講就是挑起事端。

請問你响我邊個回帖有話自己中肯?

想你係莫須有定係示範乜嘢叫做不誠實使用電腦呢?
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

回覆樓主:

呢個情況真係要老人家狠心咩都唔理
我覺得新抱應該就係俾原生家庭寵壞左
比較自我中心 剩係識係父母身上攞
但就唔識得付出
佢99 無論點做都唔會係完美
佢覺得所有野都應份

當冇生過呢個仔算啦

子爵府

fungwongphie 發表於 17-9-30 11:38
你係想挑起事端嘛?

多餘的,第一身好第x身都係片面之詞,經過"人"講出來既野都係有偏差,呢道全個網都係講事非,都係生事的,不如關左個網佢啦。無理由講99不是就得,心抱就神聖不可侵犯

珍珠宮

老人家唔企硬,
只會繼續比人謀層樓。
但只得一個仔情況下,
現實一句,
他日走左,D財產都係個仔既,
好多老人咁就心軟。

一講到錢,
咩關係都會變得複雜。
只差左係個仔定新抱做衰人咁解。。。
但事實就係,
個新抱咁癲,
自己個仔都唔阻止佢,
呢個仔都唔係咩好仔,
將所有事都只推落個新抱度都唔公平。

好多新抱上嚟投訴奶奶,
都會有JM覺得老公都係關鍵者,
嫁左入去就唔只係兩個女人既事,
男人做既事可以影響好多結局。

珍珠宮

breadcheung 發表於 17-9-30 15:38
多餘的,第一身好第x身都係片面之詞,經過"人"講出來既野都係有偏差,呢道全個網都係講事非,都係生事的,不 ...

先撩者X,閣下明否?

你要攪事的話我相信任何人都唔會歡迎。

我答我的,與你何干?

收手啦。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

Nino 發表於 17-9-30 16:43
老人家唔企硬,
只會繼續比人謀層樓。
但只得一個仔情況下,

其實,係咪剩係因為個新抱而攪到咁樣呢

個仔分分鐘有份出主意架,唔好以為佢一定剩係得行動。

所以,切勿跟車太貼。

何謂不誠實使用電腦??

首頁
12345...7

尾頁

跳至