夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

jessica1128 發表於 17-10-1 05:12
明白你有幾傷心同難過, 但係你陀緊bb,記住要控制好自己情緒, 為咗自己同bb同愛錫你嘅父母, 一定要堅強 ...

多謝各Jm 意見,我起初真是以為佢對我同bb 會好好!無論呢2⃣️日我喊著同佢嘈幾耐,佢一句安慰說話都無!

我喊住問為何要打官司拆散我同我的親生骨肉?佢話我依家同樣拆散佢同佢亞媽!但之前被佢家人趕走時,佢自己同佢家人,同樣講以後少見面,亦係佢自己應承我吾會成日見佢地!

起初,我確實好吾鍾意佢地見面!但日子耐左,我已經無阻止佢同佢父母見面!只是吾想難為自己同bb 去見佢地,亦吾想bb 去接觸嗰家cheap 人! 但佢今時今日,竟然為了2⃣️個從來吾會愛惜子孫兒的人,同我爭bb!

我越諗越心酸,越心痛!我今次真係需要醒覺,吾應該再活在我對佢的想像之中!真是體會到,男人靠吾住,靠自己先最實際!

大宅

回覆樓主:

仲有,我叫佢以後吾好食我媽煮的飯,佢亦吾需要俾4k我亞媽!(我諗住自己俾,雖然freelance 收入吾多,加埋積蓄,我應該可以應付到生bb 後)

佢依家竟然話佢無講過,俾4k 我媽媽係我倒貼我娘家!話依家係我吾俾佢食我媽媽煮的飯,而吾係佢吾想食!

另外,佢亦無講過,吾好照超聲波!佢只是話吾使個個月照。或者無$ 先決定吾好照!

一切一切,令我睇穿睇透,有其母必有其子!佢真係同佢亞媽,及嗰家人,一模一樣cheap! 有口講,無膽認!呢d性格真是吾好取!

好難過,我俾吾到幸福我將出世的bb! 我無用,信錯人,嫁錯郎!

翡翠宮

回覆樓主:

兩樣野要分開黎講

錢,佢一定係寒友,生完儘快返工靠自己

男家,係佢由細對到大既,根本無可能斷絕,你吾去見咪算,個b大D咪由佢一個月帶返去見下。

珍珠宮

2018復活節勳章

紫希 發表於 17-10-1 05:54
仲有,我叫佢以後吾好食我媽煮的飯,佢亦吾需要俾4k我亞媽!(我諗住自己俾,雖然freelance 收入吾多,加埋 ...
只能為妳送上祝福。這段時間裡不要想太多,專心安胎,待BB出世後再搵工,安排生活。渣男和他的家人就不必理會了,BB 他們一定搶不到的,勿憂心。

大宅

回覆樓主:

今天,佢仲講緊4k 好多,3k 應該夠,吾夠我娘家可以貼,因為細佬有俾家用我媽,我媽應該夠$用!

佢到依家仲未明,我細佬俾幾多係我細佬事,我地俾幾多係我地事!佢仲問我,幾個人食飯要用到萬幾紋?點解,佢依家連我細佬俾我媽的家用都要計埋落去?
或者,佢覺得佢俾緊的4k 係足夠我媽毎月的晚飯$ ,所以佢覺得佢俾的4k 係養緊我娘家!

仲話叫我慳返4k 吾好俾,將其中2k 儲起,另外2k 夜晚食外賣,講緊的係2⃣️個人使費!

我真是好吾妥佢,拒絕左佢的說法!我吾想佢再食我媽煮的飯,吾使佢出4k! 事情暫時咁解決,大家之後各自食,佢鍾意食外賣佢事!我同bb依然返亞媽度食住家飯!

另外,我諗起,曾經我叫過佢陪我夜晚去散步,佢答我好攰,你自己去!其實,我知道一個大肚婆出入要有人陪會安全的,我先希望佢陪! 但佢答我,難道全香港的大肚婆都有老公陪散步?咁單親媽媽點吖?單親媽媽可以自己散步,點解你吾可以!?其實,佢咁講法,我係吾係應該要開始學習單親媽媽的生活點過呢?

侯爵府

建議你睇睇另外有個叫keichan既sis出的post。一樣都係不負責任老公怨大肚老婆唔做嘢。為咗個仔著想,得個怨字係無用既,要行動改變自己命運。

侯爵府

紫希 發表於 17-10-1 10:18

今天,佢仲講緊4k 好多,3k 應該夠,吾夠我娘家可以貼,因為細佬 ...

你懷孕不適宜生氣激動,懷孕期間唔好理個死佬發嗡瘋,佢有佢講,你照俾娘家$4000,佢做所有野你心裡有數,第日有咩事,最重要嘅一定係個bb/錢/娘家,生完bb你自己心裡要作好打算,唔需要咩都同c6講

大宅

ninachu 發表於 17-10-1 10:51
你懷孕不適宜生氣激動,懷孕期間唔好理個死佬發嗡瘋,佢有佢講,你照俾娘家$4000,佢做所有野你心裡有數, ...

嗯,係吖,我明白!所以我依家盡量儲多d$. 到生完先作打算,要點做,依家要開始規劃好!

來緊好少機會會踫面,因為吾再一齊食飯,相處時間會少好多,心情應該好快會平息落來!

多謝咁多個位 JM 的支持同安慰!為母則強,我信我可以!

大宅

flori 發表於 17-10-1 10:34
建議你睇睇另外有個叫keichan既sis出的post。一樣都係不負責任老公怨大肚老婆唔做嘢。為咗個仔著想,得個怨 ...

多謝你吖、但我搵吾到你提的post!

侯爵府

紫希 發表於 17-10-1 10:59
多謝你吖、但我搵吾到你提的post!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20377784&extra=page%3D3

大宅

flori 發表於 17-10-1 11:01
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20377784&extra=page%3D3

睇曬了,某d說法好似,例如話我,
- 點解每日放工返來,無問佢辛吾辛苦?
- 點解佢賺錢返來養我,仲要返來陪我,討好我!
- 點解佢放工返來,無表情黑面都吾得,返來仲要
笑住對我....

其實,依家bb對我來講最重要!c6 is nothing to be care!

翡翠宮

畀面勳章

可以回娘家安胎嗎?唔駛你父母走黎走去咁辛苦,你亦可以少見你c6,靜心安胎

你男人靠唔住,你要安排好bb出世後的生活
日日是好日

男爵府

hashtag旅遊勳章

tammy2008 發表於 17-9-30 14:11
你c6想慳, 叫佢老豆老母又煮又攞來俾你地食, 仲要一毛錢都咪鬼俾佢哋喎, 咁就 perfect 慳啦, 你又心安 ...

good idea!

翡翠宮

畀面勳章

jessica1128 發表於 17-10-1 05:12
明白你有幾傷心同難過, 但係你陀緊bb,記住要控制好自己情緒, 為咗自己同bb同愛錫你嘅父母, 一定要堅強 ...
如果正式結婚,可以唔落爸爸名?
日日是好日

男爵府

hashtag旅遊勳章

soso1227 發表於 17-9-30 14:32
你C6以為嗰4千買餐飲服務?
咁cheap就唔好叫你辭職安胎啦,
可能係佢家庭教育cheap,

同意。無咁大個頭就唔好叫老婆辭職

大宅

mother904 發表於 17-10-1 11:59
可以回娘家安胎嗎?唔駛你父母走黎走去咁辛苦,你亦可以少見你c6,靜心安胎

你男人靠唔住,你要安排好bb出 ...

娘家本來有間房係我的,一直都是!但基於我娘家的習俗,嫁咗嘅女吾可以回娘家坐月,所以我先至難搬走!除非我自己出去租屋!但暫時我未有能力!

再加上現時吾想2老知,怕佢地傷心難過!其實,我結婚未滿一年,咁返去娘家長住,我好心痛同爸媽交代事情!

但現時未交代,見住媽媽仲好上心煮c6 鍾意食的餸,但c6 卻偏偏背後咁諗媽媽!我好难道好傷心!好吾捨得媽媽受委屈!所以我越諗越想喊!吾知點好!

大宅

mother904 發表於 17-10-1 12:00
如果正式結婚,可以唔落爸爸名?

應該可以,只要我吾寫佢名!

翡翠宮

畀面勳章

紫希 發表於 17-10-1 12:15
娘家本來有間房係我的,一直都是!但基於我娘家的習俗,嫁咗嘅女吾可以回娘家坐月,所以我先至難搬走!除 ...
坦白向父母講出你既處境,相信佢地會拋開乜野習俗,俾你返去安胎同坐月
你隱瞞父母,將來萬一真係有事發生,佢地更傷心。只有娘家做你後盾,你c6先唔會太囂張

日日是好日

伯爵府

紫希 發表於 17-9-30 18:53
其實有時我會接下freelance 做,咁有時佢會介紹客俾我!但一有客俾我,佢就當嗰啲收入嘅$ 係佢俾的家用!
...

吓? 即係佢無比家用你不單止, 比你娘家嗰四千都由你freelance到扣?
咁既男人執到都喊三聲。
當日你地同男家住?
因乜事趕你地走?

大宅

回覆樓主:

平心靜氣同佢講,我叫左媽唔洗送飯來唔洗大家難做,聽曬佢話,之後,每日3餐連水果,想食咩就去食,唔好幫佢慳荷包,仲之佢比錢,大家一齊食,佢咁計較,實計到邊個底D.

首頁
12345...7

尾頁

跳至