自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

水晶宮

cwaisum 發表於 17-10-4 09:05
有試過拉筋,但痛得好利害。
莫非真是要做手術?
只擔心風險好高。

我試過痛幾個月, 又係行瞓坐都痛, 之後拉筋, 係慢慢好, 要有恆心, 先見成效。
我最鍾意, 坐喺床L形, 然後手指試掂腳, hold住起碼1min, 初初腰硬又痛, 只掂到小腿, 慢慢向前拉, 條腰痛少d

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

cwaisum 發表於 17-10-4 09:00
我因椎間盤突出壓著神經線,已做物理治療、針灸、推拿,似乎未見好轉,行又痛,坐又痛,企又痛,瞓底雙腳仲 ...

我爸媽都有呢個問題,醫咗好多年(中西合併)老實講 針炙無用,推拿反而有,要自己多做運動(教個幾個動作 其一係超人飛個姿勢 唔知正確名 我都有學下做)飲中藥(for行氣血袪濕個D)能減輕但根治唔到年紀又大 醫生不建議做手術(老爹早兩年走咗)我媽宜家行路個身都好似長短腳咁,戴腰'酷'會行得好D

子爵府

hashtag影視迷勳章

我因椎間盤突出壓著神經線,已做物理治療、針灸、推拿,似乎未見好轉,行又痛,坐又痛,企又痛,瞓底雙腳仲 ...

明白你..我嚴重頭痛咗4日已經好辛苦..我都好怕以後係咁...希望你快D好返.

男爵府

BK Milk勳章

回覆 cwaisum 的帖子

希望你快D 好番啦

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

公爵府

我都痛左差唔多9年,平時多啲做物理治療教既動作,踩下單車機郁下關節,一發炎痛得緊要就唯有食消炎止痛,另外用拐杖篤住行

伯爵府

我係過來人,跌落樓梯後有呢個病,睇左骨科醫生,去做物理治療起碼6個月,其間試過針灸。

物理治療有拉腰對呢個病好有用,多做啦。另外骨科醫生有教我做合適既簡單運動,平時多做。針灸我係返大陸做既,因為係骨傷科醫院醫生做,手法好好。

我跌傷都幾年了,痛就一時時,落雨唔好天比較痛,但唔需要食止痛藥。

我個骨科醫生好好,教左我好多簡單運動,仲叫我去游水,可以增強腰部力量,另外行斜路都有幫助。

以下係我既親身經歷,痛真係大減9成以上:
1. 每日去游水,最好蛙式(醫生講既,對腰最好),最少30分鐘
2. 行斜路,我會沿斜路一直行上山頂,最少30分鐘
3. 每日做簡單醫生教既運動,幫助拉鬆椎間盤

以前我真係風雨不改,日日游水,起碼游左8個月左右,條腰有力左,痛大減之後行斜路上山。現在我都盡可能隔日做運動(游水或行山)。

拉筋運動唔好亂做,平時日常生活要小心,千萬唔好彎腰呀!彎腰會令椎間盤更差,切記!

如果你有問題唔明,可以pm 我或回覆我都得,希望你早日康復

伯爵府

仲有,唔好拎重野,會令椎間盤受壓,更加差

伯爵府

DonnieBB 發表於 17-10-4 12:09

我試過痛幾個月, 又係行瞓坐都痛, 之後拉筋, 係慢慢好 ...

Jm 你咁樣向前拉筋都要小心,物理治療師話人向前或彎腰時,椎間盤會向後突出黎平衡,其實對椎間盤突出症係唔好架!反而係床上做既拗腰先好(當然唔係平訓咁拗),但我唔識點講

水晶宮

Bibibut 發表於 17-10-4 11:25
手術費貴嗎?搵邊個醫生做?

有保險,確實幾錢唔記得,E生尖沙嘴姓簡,妹妹做完九日以可行動自如

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我老公早排都係咁,郁下就痛到入心入肺,完全坐唔到,我幾驚佢一世要坐輪椅。

佢坐得太多就攪成咁。果陣物理治療師話左要成個月至會好,好彩做左一個月物理治療後真係唔痛,而家佢唔痛不過彎腰拎野就唔得。佢而家keep 住日日響屋企練習,有機會就行下路唔坐咁多。

佢舊公司有d 企位既電腦枱,就係俾腰背有問題既同事枱。

如果你d 痛係冇減少,轉物理治療師或叫佢教其他運動會唔會有機會改善現狀?我冇介紹,老公做d 運動都係youtube 度搵到。

水晶宮

jojojojom 發表於 17-10-4 15:26
有保險,確實幾錢唔記得,E生尖沙嘴姓簡,妹妹做完九日以可行動自如

哥哥做地盤,真係痛到呢,而家仲做緊粗重工作,不過你見多幾個E生問意 見。

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我老豆早幾年有痛症,下半身/腳會痛,之後佢去d阿婆仔排隊"電"療嘅舖頭,試過幾次真係得,就叫我幫佢買部機,我check過,叫高頻電療機 (或近似名),有好幾個日本牌子有,唔只一間,但間間都幾萬蚊

當時我响BK 揾到有人講,話响日本買到二手機,平好多,係要再俾運費,埋單係3-4千左右
嗰位先生好好人(無記錯係位先生),佢托日本朋友留意二手網,有就通知我價錢,confirm就訂,頭尾都搞咗兩三個星期,但老豆用咗好滿意,起碼痛少d先!

之後...
我有人俾MSM+維C佢食,有人話對骨/關節好
佢食咗個幾星期,直頭連機都唔駛做,從未試過咁"唔痛"
另外,佢幾年嘅主婦手問題都好埋!

我唔知對樓主你有無幫助,老豆係關節神經受壓,引起痛及無力

不過,以我老豆一世人慳家本色,佢當初肯4-5萬都俾錢買部野,好明顯係有需要,亦好肯定有效 (佢痛住日日坐巴士去試機架!)
樓主可以試試

大宅

Princess_silver 發表於 17-10-4 14:57
我係過來人,跌落樓梯後有呢個病,睇左骨科醫生,去做物理治療起碼6個月,其間試過針灸。

物理治療有拉腰 ...

我的醫師說游蛙式好傷腰和頸,叫我游自由式,或只是在池邊行就可以。
不過我現在行路都有問題,根本去不泳池。

大宅

回覆樓主:

謝謝各位寶貴的意見和資料,想不到椎間盤突出問題或痛症這樣普遍。若同患有痛症的姊妹,加油呀!

男爵府

回覆樓主

大宅

cakii 發表於 17-10-4 10:17
想問多少少,針灸點解會醫到椎間盤突出,唔係好明

針灸可治痛症舒緩,如血氣或經脈阻塞可以有效,但椎間盤突出係骨與骨之間的 軟組織椎間盤移位!理論上針灸唔可以幫個椎間盤入返入去,講唔通

大宅

yipsiusai 發表於 17-10-4 10:56
去尖沙咀從心試吓, 我都係之前bk介紹, 膽粗粗去試吓. 總結個師父係好有heart. 係一個良醫 . 我亦介紹我的朋 ...

咁啱嘅,我都係去依間喎

大宅

cwaisum 發表於 17-10-4 16:06
我的醫師說游蛙式好傷腰和頸,叫我游自由式,或只是在池邊行就可以。
不過我現在行路都有問題,根本去不泳 ...

遊自由式最好,因腰部左右旋轉擺動有助椎間盤返回正常位置

首頁
12345...6

尾頁

跳至